Shawn Ryan pályafutásáról

Shawn Ryan, a The Shield egykori alkotója az egyik legfoglalkoztatottabb tévés szakembernek számít manapság. Jelenleg a Lie to Me showrunnereként tevékenykedik, miközben két új sorozata is készülőben van. A Terriers című dramedy-t már forgatják és nyáron mutatkozik be az FX-en, míg a rendőrdráma Ride Along pilotját a Fox kérte be és jó esélye van a 2010/11-es idényre szóló berendelésre. Most nézzük meg egy kicsit alaposabban Ryan múltját, valamint vessünk egy pillantást a jövőbeli projektjeire is.

A most 44 éves Shawn Ryan tanulóéveit a Nash Bridges és az Angel írói stábjában töltötte, míg 2002-ben meg nem kapta élete nagy lehetőségét. Az FX egyik első saját gyártású sorozatának, a The Shield-nek lett showrunnere és főírója, mely már az első évadában nagyszerű nézői, valamint kritikai visszajelzéseket kapott. A farmingtoni rendőrőrs és főként a strike team munkáját bemutató széria hitelességének, kiváló karakterizációjának és sok szálon futó, elsőrangú történetszövésének köszönhetően az utóbbi évtized(ek) egyik meghatározó sorozatává vált. Hét évada alatt szinte végig egyenletesen magas színvonalat hozott, a zseniálisan megírt végjáték pedig feltette a koronát teljesítményére.

Ryan rövid idő alatt a tévés szakma egyik elismert alakjává vált, az FX pedig a Shield, a 2003-as Nip/Tuck, majd az egy évvel későbbi Rescue Me triumvirátussal kiemelkedett a basic cable (alap-nem fizetős kábelcsatornák) csatornák kínálatából, sőt az azóta eltelt időben a generációváltást is sikeresen végrehajtották. A hét év során még egy sorozatra jutott ideje Ryan-nek, a CBS-en futó The Unit-ra, mely egy katonai egységet helyezett a középpontba. A showrunneri tisztet David Mamet-el karöltve látta el, azonban az országos csatorna keretei között nem sikerült kiemelkedőt alkotniuk. A Shield 2008 novemberében, míg a The Unit 2009 májusában köszönt le, és tudtuk, hogy Ryan-ra valószínűleg gyorsan lecsap majd valamelyik csatorna.

Így is történt, az FX kapcsolatnak köszönhetően a Fox kereste meg elsőként, felajánlva neki a kreatív gondokkal küszködő Lie to Me showrunneri posztját. Ugyan csodát nem tudott végrehajtani a sorozattal, de az újságírók többsége elismeréssel szólt a munkájáról és javára írták az LTM fejlődését. A nézettség viszont gyengén alakult, nem tudta kihasználni a House felvezetését, így a második évad maradék részeit nyárra pakolta el a csatorna. Nagy valószínűséggel kasza lesz, azonban egy esetleges harmadik évados berendelés után sem valószínű, hogy maradna. Ennek okai pedig a már bevezetőben említett két sorozatban keresendőek.

Kezdjük az FX-es Terriers-el, mely műfaját tekintve dramedy és egy magánnyomozó irodával, valamint az ott dolgozók finoman szólva is egyedi módszereivel ismerkedhetünk meg. Nyáron debütál az első évad, a főbb szerepekben pedig Donal Logue-ot (Life), Michael Raymond-James-t (True Blood) és Laura Allen-t (The 4400) láthatjuk, a pilotot pedig Craig Brewer (Hustle and Flow, The Shield) rendezte. Ryan producerként vesz részt a munkálatokban, a showrunneri posztot Ted Griffin-nek adta át. Griffin eddig többek között a Matchstick Man (Trükkös Fiúk), valamint az Ocean's Eleven forgatókönyvét jegyezte, valamint egy Shield epizód szkriptje is az ő nevéhez fűződik.

A másik készülőfélben lévő sorozata a Ride Along, amiben visszatér az egyszer már sikerre vitt műfajhoz. Los Angeles helyett ezúttal Chicago-ba kalauzol minket, ahol a helyi rendőrség munkáját követhetjük nyomon, amint az erőszak és a korrupció visszaszorításán dolgoznak. A Brotherhood-al már bizonyított Jason Clarke-ot sikerült megnyerni főszereplőnek, de a cast tagja lesz többek között Jennifer Beals (Flashdance), Matt Lauria (FNL - Luke) és Billy Lush (Generation Kill, The Black Donnellys) is.

A Fox tavaly put pilot megrendelést adott le rá, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem rendelik be a sorozatot egy előre meghatározott összeget kell fizetniük a gyártónak. Mondani sem kell, hogy ez a kitétel, Ryan neve, valamint a tény, hogy mindösszesen négy dráma pilotot kért be a Fox, egyaránt növeli a Ride Along sorozattá válásának az esélyeit. Ryan egyébként bízik abban, hogy a pilotot követő részeket is Chicago-ban tudják majd leforgatni. Végezetül néhány idézet tőle, melynek köszönhetően kicsit pontosabb képet kaphatunk arról, hogy milyen is lesz/lehet majd a sorozat:

The show is "mostly about cops, but we will deal with how cops are affected/stymied/supported by local political elements.

The show will be filmed primarily on the streets with our cops' vehicles serving as their offices. It will be part cop procedural, part buddy comedy, part political thriller, part undercover drama... or it will just be a huge mess, "But I'm going to try to make it good.

Ryan tehát szerencsére nem ül a babérjain és amennyiben hagyják majd dolgozni, ez főként az országos csatornán készülő Ride Along-ra vonatkozik, minden bizonnyal ezúttal sem kell csalódnunk benne.