Az országos csatornák nézettségi mutatói - 2009/10-es idény

Mintegy két hete ugyan már beköszöntött a tévés nyári szezon, egy utolsó bejegyzés erejéig még nézzük meg azt, hogy miképp teljesítettek az országos csatornák a 2009/10-es évad során.

A Fox fantasztikus évet zárt, egymás utáni hatodik évben sikerült elsőnek lenni a 18-49-es korosztály körében (ez rekord), mely a reklámozóknak köszönhetően a legfontosabb nézettségi mutatónak számít. Az idei siker azonban mégis más, hiszen az eddigiektől eltérően már az őszi hónapokban is az élen álltak, és az American Idol bemutatója csak az előny megőrzésére, majd később annak növelésére szolgált. Szintén örömmel tölthették el a csatorna vezetését a 18-34-es adatok, melyekben meggyőző fölénnyel győztek.

A CBS sem lehet elégedetlen, hiszen az össznézettséget tekintve nyolc éven belül a hetedik sikerüket könyvelhették el. A 18-49-es mutatóik is jól alakultak (Fox mögötti második hely), itt csupán a már megszokott, szép-szép, de arányait tekintve túl nagy az összenézettség és a demó közötti különbség kapcsán van bosszankodnivaló, ergó a nyugdíjas csatorna jelző továbbra is ál. Az ABC pocsék évet zárt, sorra buktak be az újoncai (szerdai sitcom blokk -  nem számítva a Hank-et -kivételével) és, legalábbis önmagukhoz képest a régi bejáratott sikerszériái is alulteljesítettek. Ennek végül az lett az eredménye, hogy a harmadik helyért kiélezett csatát kellett folytatni az évek óta botrányos teljesítményt nyújtó NBC-vel.

Ezt végül, mind össznézettségben, mind demóban sikerrel vették, de ez csupán egy kis öröm az ürömben... az NBC sajnos évről-évre mélyebbre süllyed, ugyan idén már közel voltak az előbb említett ABC-hez, de 1. ezt köszönhették az előbbi csatorna kiugróan gyenge produktumának 2. a téli olimpia nélkül ennek az eredménynek a közelébe sem lettek volna... A CW szokás szerint az utolsó helyen kullog, önmagukhoz képest korrekt évet zártak, így például a számukra igazán fontos 18-34 éves nők körében.

A tovább után még néhányi, elsősorban a tavalyi és az idei szezon szembeállításával kapcsolatos nézettségi adatot rejtettem el.

Adults 18-49: Rating/Change from last season

Fox 3.7/+3%

CBS 3.2/+3%

NBC 2.7/-4%

ABC 2.7/-7%

Adults 18-34: Rating/Change from last season

CW 1.1/+10%

Total Viewers: Viewers In Millions/Change from last season

CBS 11.8/+0.1%

Fox 10.0/+2%

ABC 8.6/-4%

NBC 8.2/+5%

CW 2.0/+1%

Median Age:

Fox 44

NBC 48

ABC 50

CBS 54