Tíz éves az Elit alakulat (2. rész) írta: Gaines

Az HBO káprázatos háborús minisorozata, az Elit alakulat idén lett tíz éves, és az évfordulót két összeállítással ünnepeljük meg a blogon. Az első cikkben a főszereplők karrierjét követtem nyomon, és viszonylag sok színész esetében futottam bele abba, hogy a minisorozat után nem kaptak tehetségükhöz méltó szerepeket. A második riportban ennek részben az ellenkezőjét lehet majd tapasztalni: tíz olyan arcot válogattam, akik valamiért meglepő szereplői a sorozatnak, vagy 2001-ben még ismeretlenek voltak, de azóta már egy kicsit többet hallani a nevüket.

1. David Schwimmer (Herbert Sobel százados)
 
Schwimmer értelemszerűen nem ebbe az utóbbi kategóriába tartozik, hiszen a 2000-es évek elején még javában futott a Jóbarátok – Ross Gellert annak idején volt furcsa ebben a környezetben viszontlátni. Azóta sem tudom eldönteni, vajon félelmetesen félrecastingolták-e David Schwimmert, vagy ellenkezőleg, remekül hozza az idióta századparancsnokot, de kicsit mindig kiránt a sorozat hangulatából, amikor meglátom. Mindenesetre kellően szánalmas és utálnivaló.
 
 
2. Dale Dye (Robert Sink ezredes)
 
Dale Dye-ról csupán megemlékezem, nem hiszem, hogy különösebb bemutatást igényelne, már A szakasz elkészítésénél is ott bábáskodott, és azóta minden valamirevaló háborús filmnek és akciófilmnek ő a technikai tanácsadója, továbbá a legtöbben szerepel is, mint kiképzőtiszt vagy főparancsnok. Még Vince-t is oktatta az Entourage-ban. Öröm volt látni az – amúgy gyalázatos – Falling Skiesban, hogy ha bölcs, határozott ezredesre van szükség, még most is őt hívják először.
 
 
3. Colin Hanks (Jones hadnagy)
 
Lehetnénk rosszmájúak, hogy a pályája elején lévő Colin Hanks nyilván nem véletlenül kapott egy jelentősebb szerepet a minisorozatban, aminek az egyik producere és rendezője Tom Hanks, de semmi értelme, mert az ifjabbik Hanks abszolút illett a szerephez (az akadémiáról frissen érkezett, karrierista hadnagyocska, akit a veteránok közé dobnak), és meggyőző, szimpatikus alakítást nyújtott.
 
 
4. Jason O’Mara (Meehan hadnagy)
 
Nem a legnagyobb név a listáról, de a sorozatnézők körében azért ismertebb annál, mint hogy csak két-három jelenetben tűnjön fel. Az Easy század szerencsétlenül járt parancsnokának nem jut túl sok játékidő (az első két részben láthatjuk), és az ír színész azóta komolyabb szerepekre tett szert: a Life on Mars nagy vitákat kiváltó amerikai remake-jében a hetvenes évekbe visszakerült nyomozót alakította, és a Terra Novában is ő lesz a főhős családapa, akiért majd nagyon lehet szorítani.
 
 
5. Jamie Bamber (Jack Foley hadnagy)
 
Na, itt már jönnek érdekesebb nevek. Önmagában persze nincs semmi különös abban, hogy a fiatal, korábban csak Hornblower-tévéfilmekben szereplő Bamber feltűnik pár epizódban, de azért meglepő, amikor a lövöldözés közepette egyszer csak megjelenik Lee Adama sisakban és amerikai egyenruhában. Foley hadnagy nagy pillanata, amikor megpróbál értelmet ordítani az Easy századot vezető, töketlen Dike századosba, de az ifjú Apollo erélyessége ekkor még nem vezetett sikerhez.
 
 
 
6. Simon Pegg (Evans)
 
Igen, az a Simon Pegg. 2001-ben még évekre volt attól, hogy Anglia egyik meghatározó humoristája/vígjátékírója/színésze legyen (a Haláli hullák hajnala 2004-es), de a karrierjét elindító, nagy kultusznak örvendő Spaced szitkom már lefutott a tévében. Fogalmam sincs, hogy került az Elit alakulatba, mindenesetre az első epizódban lehet kiszúrni, van körülbelül két sora, ő játssza David Schwimmer humortalan csicskását, akit szemlátomást mindenki rühell a században.
 
 
7. James McAvoy (James Miller közlegény)
 
Mielőtt híres lettem volna, szerepeltem az Elit alakulatban, első felvonás. A röhejesen kölyökképű James McAvoy a negyedik részben jelenik meg, mint a század feltöltésére érkezett, zöldfülű újoncok egyike. Előbb összerúgja a port az Easy század egyetlen pöcsfejével, Cobb-bal, aztán Hollandiában bevetik, és annak rendje s módja szerint ott is hagyja a fogát. (És ha már McAvoy meg sorozatok, egy érdekes infó: a Shameless eredetijében ő játszotta a Steve-karaktert).
 
 
8. Tom Hardy (Janovec közlegény)
 
Mielőtt híres lettem volna, szerepeltem az Elit alakulatban, második felvonás. Hardy igazából tavaly robbant be az Inceptionnel (illetve, kisebb mértékben a 2008-as Bronsonnal), az Elit alakulat azonban konkrétan a legelső filmes szerepe. Janovec közlegény szintén újoncként érkezik, de ő a kilencedik részben, a háború vége felé. Mondanom sem kell, Tom Hardy már itt is menő, rögtön elkap egy körre egy szőke lieblinget, igaz, az utolsó részben nem a legrózsásabban alakul a sorsa.
 
 
9. Michael Fassbender (Pat Christenson őrmester)
 
Ha Hardy a tavalyi év felfedezettje, akkor Fassbender idén robbant be a köztudatba, de valami engesztelhetetlen erővel. A Hunger és a Fish Tank kritikai sikere, meg egy Becstelen brigantyk mellékszerep után Magnetóként tarolt (a másik Elit alakulat-kölyökkel, McAvoyjal karöltve), most meg tőle hangos a velencei filmfesztivál. Ő is kezdett azonban valahol – igen, mielőtt híres lettem volna, harmadik felvonás. Fassbender konkrétan hét epizódban szerepelt, ennek ellenére nagyjából annyira emlékszem Christensonból, hogy a kiképzés alatt ivott a kulacsából, amikor nem lett volna szabad, és ezért futhatott újra a Currahee-ra. (Játék: fedezd fel a minisorozat első perceiben a feketére mázolt arcok között Fassbenderét. Ott van.)
 
 
10. Jimmy Fallon (Rice hadnagy)
 
Azt hiszem, mind közül a legbizarrabb casting (leszámítva, hogy az imdb váltig állítja, hogy Tom Hanks is játszott a minisorozatban, pedig arra emlékeznénk). Késő esti talkshow-t ugyan még nem vezetett, de már töményen SNL-ezett; nem tudom, hogy az amerikai nézőket annak idején mennyire zökkentette ki az ötödik epizódos cameo – az itthoni első vetítésnél nekem csak az tűnt fel, hogy kicsit bénább a színész –, ma visszanézve mindenesetre elég furcsa, amikor egy hadtáptiszt egyenruhájában, a tőle megszokott lelkesedéssel elhozza a rég várt ellátmányt az Easy századnak.