Mi áll az HBO tegnapi döntése mögött?

Rendkívül telítettnek tűnik az HBO 2012-es menetrendje, így nem ért meglepetésként, hogy a fizetős kábelcsatorna elküldte a 'cancel manót' egy kis Karácsony előtti bevetésre. Négy dramedy szénája állt a legrosszabbul, végül Michael Lombardo programigazgató a Richard Plepler társelnökkel való egyeztetést követően úgy döntött, hogy a Hung, How to Make It in America és a Bored to Death hármas kapja meg a kaszát, míg az újonc Enlightened-et megújították.

Elsőre tán furcsának tűnhet a döntés, hiszen a felsorolt sorozatok közül az Enlightened bír a leggyengébb nézettséggel, de mint tudjuk, az HBO esetében nem feltétlenül a nézettség a döntő tényező. Mike White alkotása a felemás kezdést követően komoly formajavuláson ment keresztül és belopta magát a kritikusok szívébe, ráadásul múlt héten két fontos kategóriában (legjobb komédia és legjobb női főszereplő komédiában) is Golden Globe jelölést kapott. Mindehhez még hozzávehetjük azt is, hogy az első évad nem a csatorna által már rég befuttatott vasárnapi napon, hanem hétfőn került adásba (2012-ben már nem próbálkoznak a hét első napjával), így nyugodtan mondhatjuk, hogy eleve hátrányból indult a több esetben is indie filmes hatást keltő sorozat. 

Az elkaszált szériák közül a Hung kreatív és nézettségi szempontból is kiégett, utóbbihoz annyit, hogy bár a négyesből a legjobb nézettséggel bírt, de ez csalóka, pályafutása során egyszer sem tudta jól megtartani a felvezetését. A Bored to Death-et és a How to Make It in America-t sajnálom ugyan, viszont figyelembe kell venni, hogy eddig is csak az HBO jóindulatának köszönhetően tudtak képernyőn maradni és most bizony kellett a hely az újoncoknak. Az HBO az említett dramedyk közül csak egyet tarthatott meg és szakmailag megalapozott döntésnek tartom, hogy a minden téren fejlődőképes, díjakra esélyes Enlightened-re esett a választásuk.

Végezetül nézzük meg, hogy melyek azok a már többször emlegetett újoncok, melyeknek helyet kellett szorítani. Január végén debütál David Milch és Michael Mann drámája a Luck, tavasszal a Game of Thrones-t követően két ígéretes dramedy, a remek politikai szatírának ígérkező Veep, valamint Lea Dunham és Judd Apatow közös alkotása, az újságírók által eddig szinte kivétel nélkül dicsért Girls kerül bemutatásra. Nincs egyelőre premier dátuma, de jövőre érkezik Aaron Sorkin várva várt új sorozata, a Newsroom is. Nem szabad arról sem elfelejtkeznünk, hogy a csatornánál rengeteg projekt van előkészületi állapotban, így a mostani döntésben a hosszú távú tervek is szerepet kaptak.