Awake – pilot

Kyle Killen ismét megcsinálta. A mindössze 35 éves író nevéhez fűződik a 2010/11-es évad legjobb újonc drámája, a lelkiismeretfurdalással küzdő svindler figuráját középpontba helyező Lone Star, melyet sajnálatos módon a Fox két részt követően levett a műsorról. Szerencsénkre Killen az önsajnálat helyett inkább újfent belevetette magát a munkába, ezúttal az NBC számára készített egy egyedi hangvételű projektet. A pávás csatorna a bemutató előtt két héttel kirakta a saját honlapjára a pilotot, a végeredmény pedig önmagáért beszél, az Awake köröket ver az idei országos felhozatalra. Deja vu.

Ismerkedjünk meg az alaptörténettel: Michael Britten nyomozó autóbalesetet szenved, a kocsiban a felesége és a tinédzser fia is ott volt. A főszereplő agya alternatív valóságot hoz létre, az egyik világban a fia él és a felesége hunyt el, a másikban ez fordítva van. Nyomozónk elalszik az egyik világban és a másikban ébred fel, két különböző élet, más partnerrel, terepautával, üggyel, ennek ellenére mégis találunk hasonlóságot közöttük... Egy új, az országos sablonoktól eltérő öltet, ez azonban önmagában még kevés lenne az üdvösséghez, az Awake főként a megvalósítása miatt tud kiemelkedni az újoncok mezőnyéből.

Killen vékony jégen táncolt, a családi dráma mellett a rendőri munka és az alapsztoriból eredő misztikum is központi szerepet kapott a pilotban, nehéz feladat mindezt besűríteni úgy, hogy a végén egységes, kerek egészről beszélhessünk. A fiatal író mindannyiunk szerencséjére sikerrel vette az akadályokat, főként a jól eltalált arányoknak köszönhetően. A magánéleti szál, kiemelve a gyászt követő érzelmi hullámvasútat, végig emberközeli volt és egy pillanatra sem lépte át a giccs határát. Hozzá kell tenni, hogy mindehhez hozzájárultak a természetesnek ható, okosan megírt párbeszédek is.

A pilot felénél még azt mondtam volna, hogy az apa-fiú közötti kapcsolatban látok több potenciált, de az utolsó húsz perc során a feleséggel való közös jelenetek is meggyőzőre sikeredtek, így egyelőre, ha kellene, akkor sem tudnék választani a két valóság közül. Mivel a főhősünk rendőr, így a nyomozást sem kerülhettük el, ráadásul a különböz világok miatt két ügyet kaptunk, ami így elsőre, valljuk be, nem hangzik túl biztatóan. Nem kell azonban aggódni, az Awake esetében szó sincs unalmas nyomozási metódusról, Killen rendkívül feszesre írta meg a pilot ezen részét, külön pozitívum, hogy az ügyeket sikerült összekapcsolnia a sorozat központi motívumával.

Utóbbi természetesen a mikor álmodom és mikor vagyok ébren? című kérdéskört jelenti, amely a rendőri munka mellett a magánéleti szálat is alaposan áthatotta. A legtöbbet a terepatuákkal való beszélgetések során foglalkoztunk vele, a pilot talán legélvezetesebb része volt a vitákkal és érdekes gondolatokkal tarkított kezelések. Utóbbi külön csavart kapott annak köszönhetően, hogy a megszokott orvos-páciens kapcsolat ezúttal kibővült, hiszen a főszereplőnk miatt a két eltérő habitusú pszichológus is reagált egymás szavaira.

Killen-t már többször is piedesztára emeltem az írás során, de igazságtalanok lennénk, ha mindent csak az ő tehetségével magyaráznánk. Jason Isaacs lehengerlő alakítást tett le az asztalra, ezzel alaposan megnehezítve a színésztársai sorsát, de Laura Allen, B.D. Wong, valamint Cherry Jones méltó partnere tudott lenni az angol színésznek. A rendezés kapcsán David Slade-t kell kiemelnünk, aki munkájával nagyban hozzájárult a kiváló atmoszférateremtéshez.

Pár héttel ezelőtt azt írtam, hogy a Smash visszaadta a hitem abban, hogy lehet még kiemelkedőt produkálni országos tévében. A most kivesézett, szintén az NBC-től érkező Awake ennél is magasabbra rakta a lécet, a kérdés csupán az, hogy vajon marad-e szufla a pilotot követően, illetve, hogy milyen lesz a nézettség. Előbbi kapcsán derülátó vagyok (az októberi forgatási leállás ellenére is), a Nielsen dobozzal rendelkező jóemberek értékítéletében viszont már kevésbé bízok. Az Awake március elsején, a csütörtök 10 órás időpontban fog debütálni. 

Értékelés:

Címkék: awake