A hét összefoglalója (október 15 – 21.)

A hét legjobb epizódjai:

 
1. The Good Wife (4x03 – Two girls, one code):
Felidézni sem tudom mikor láttam utoljára gyengén sikerült részt a The Good Wife-ból, rendkívül stabil teljesítményt nyújt a King házaspár alkotása, és ez annak függvényében, hogy egy negyedik évadjában járó országos sorozatról=évi 22 rész van szó, hatalmas teljesítménynek számít. A heti adag ráadásul még a szokásos magas minőséget is megfejelte, kiválóan felépített epizódot kaptunk, legyen szó a a keserű végkifejlettel járó perről, vagy Kalinda kicsit sem egyszerű kapcsolatáról a férjével. A legnagyobb elismerés pedig azért jár, ahogy Alicia magánéleti szálát ügyesen végigvitték az írók, majd feltették az i-re a pontot és egy tökéletes befejezést kanyarintottak a végére.

2. Dexter (7x03 – Buck the system): 
A hatodik évad során temetni kezdtem kedvenc sorozatgyilkosunkat, szinte végig kiszámítható, unalmas történetvezetés jellemezte, úgy tűnt kifáradt a sorozat. A cliffhanger azonban új távlatokat nyitott, a kérdés csak az volt, hogy vajon sikerül-e kihasználni a lehetőséget, vagy ezúttal is a könnyebbik/gyávább utat választják az írók. Nagy örömömre előbbi jött be, nyoma sem volt a megalkuvásnak, a status quo felborulásának köszönhetően pedig eddig kiváló részeket produkál a hetedik felvonás. Reméljük nem csak kezdeti lendületről van szó, hanem végig kitart ez a minőség, a behozott szálak alapján erre minden esély megvan.

3. The Walking Dead (3x01 – Seed): 
Végre! Bizonyára jó páran reagáltak hasonlóan a premiert követően, ezt vártuk már az elejétől fogva. Itt most nem feltétlenül az elhullott zombik mennyiségére gondolok, hanem arra a feszültségre, amit egy ilyen tematikájú sorozat képes a kisvászonra vinni. Hozzá kell tenni, hogy Glen Mazzara irányításával már tavaly jó irányba indult el a nézettségi rekodokat döntögető széria, a harmadik évad nyitányát követően pedig egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy Darabont csak fékje volt a sorozatnak.

4. Parks and Recreation (5x04 – Sex education): 
Még több játékidőt a Ben-April kettősnek. Remek ötlet volt Michael Schur és az íróstáb részéről, hogy összeeresztették a két karaktert, akiknek minden egyes washingtoni jelenete mosolyt csal az arcunkra. Persze kedvenc kisvárosunkban is zajlik az élet, Tom egy túlzottan szigorú (egy fenét) bírósági döntés következtében komoly krízist él meg, a technológiamentes élet elsajátításában pedig Ron segít neki, természetesen a tőle megszokott egyedi módszerekkel. Közben Leslie újabb mérföldkőhöz érkezik politikai pályafutásában....

5. Sons of Anarchy (5x06 – Small world): 
Remekül kezdett az ötödik évad, olyannyira, hogy a harmadik epizód egyértelműen birtokolja a sorozat történetének legsötétebb epizódja címet. Ezt követően kissé visszavett Sutter, ami érthető is, kaptunk azóta egy főként karakterizálós, és egy morbid humort előtérbe helyező részt, amíg el nem érkeztünk a heti adaghoz. Ha nincs az utolsó egy perc, akkor valószínűleg előkelőbb helyezést tudhatott volna magáénak, de sajnos a meglepetés helyett egy már régóta erősen sejtett, kiszámítható húzást kaptunk. Persze ebből még ki lehet jól jönni, de a Sutter-be vetett bizalmam már tavaly erősen megingott és egyelőre szkeptikus vagyok.

Táviirati stlusban: a Boardwalk Empire hozta az eddig megszokott szintet, a maffia szál továbbra is érdekesen alakul, ellentétben a magánéletre fókuszáló történésekkel, Margaret pedig egy külön(negatív) kategória.... A Homeland a múlt heti kiváló epizódott követően alaposan visszavett a tempóból, persze mondhatjuk, hogy a karakterizáció volt a cél, de ettől ez még közepes résznek számít, ami nem megszokott a Showtime friss Emmy-díjas drámájától. A Last Resort a hibáival együtt továbbra is szórakoztató, míg az Arrow két rész alapján kellemes meglepetés, ugyan nagyon gyenge a felhozatal, de a legjobb országos újonc jelző így is komoly dicséretnek számít. Sajnos a Treme kapcsán nem tudok nylatkozni, az évadnyitót láttam csak, de remélhetőleg jövő hétre behozom a lemaradásomat.

A hét legfontosabb hírei:

 
  • Fentebb már volt szó a The Walking Dead rekordnézettségéről, most jöjjenek a konkrét adatok: 10.8 milliós össznézettség (ismétléssel együtt 15 millió) és 5.8-as rating a 18-49-es korosztályban. Mindez basic kábel rekordot jelent és nem mellesleg azt, hogy a célközönséget tekintve jelenleg az AMC sorozata a legnézettebb az Egyesült Államokban, az országosokra is köröket verve. A fantasztikus eredmény ráadásul úgy jött össze, hogy a csatorna még mindig harcban áll a Dish szolgáltatóval, így 10 millió potenciális néző nem kísérhette figyelemmel az évadnyitót. A jövő hét folyamán külön cikket szentelünk ennek a fantasztikus nézettségnek, sőt egyenesen odáig megyünk, hogy megszólaltatjuk a ....na, de nem lövöl le a poént, hamarosan kiderül.
  • A The Walking Dead (legalábbis a sorozat atyja) Frank Darabont még tavaly új projektbe kezdett, a TNT pedig a pilotot megnézve úgy döntött, hogy kell nekik a sorozat. Az L.A Noir-ról van szó, melyben az 1940 és 1950-es évek Los Angelese tárulna fel előttünk, a rendőrökre és a bűnözőkre fókuszálva, mindez természetesen noir stílusjegyek társaságában. A sorozat John Buntin 'L.A. Noir: The Struggle for the Soul of America's Most Seductive Citycímű regényén alapul, melyben a gengszter Mickey Cohen és a legendás los angelesi rendőrfőnök William Parker küzdelmét mutatja be. A főbb szerepekben Jon Bernthal, Ron Rifkin, Jeffrey DeMunn, Neal McDonough, Milo Ventimiglia, Jeremy Strong, Pihla Viitala, Alexa Davalos és Simon Pegg vendégszerepelni fog. Az első évad hat részes lesz.
     
  • Szereposztási hírek: maradunk a TNT-nél, Rhona Mitra (Strike Back, Nip/Tuck) a posztapokaliptikus, Jerry Bruckheimer produceri felügyelete alatt készülő Lash Ship főszereplője lesz, míg Ryan Hurst (SoA) a a magánnyomozós King & Maxwell stábját erősíti majd. Természetesen mindkét esetben csak a pilotberendelés a biztos, ahogy a Howard Gordon által készített, beépített ügynökről szóló Legends esetében is, amely Brendan Fraser-t szerezte meg. Michael Schur a Parks and Recreation készítője a Fox-nak készít pilotot, a főszerepet pedig a főként SNL-ből ismerős Andy Samberg-re osztotta.
  • Berendelés/kasza: a BBC berendelte első saját gyártású sorozatának, a 19. század New Yorkjában játszódó Copper-nek a második évadját. Gyenge nézettség és közepes kritikai visszhang jellemezte, de a presztízs miatt megtartott a csatorna. Az ABC elkaszálta a Private Practice-t, ami azt jeleni, hogy a májusban berendelt 13 részt nem egészítik ki + kilenccel. A botrányos nézettségű és az újságírók által is megvetett (a kritikák olvasása után ez még enyhe jelzőnek számít) Animal Practice befejezte a pályafutását az NBC-n, november 14-től a Whitney veszi át a helyét. A Community visszatérési időpontjáról továbbra sincs hírünk.
  • Rob Thomas ismét munkában, a Veronica Mars és a Party Down alkotója a CW-nek készíti el egy brit sorozat feldolgozását. A Metropolis egy baráti társaságról szól, akik az egyetemről kikerülve nem tudták megvalósítani az álmaikat. 
  • Az Enlightened és a Girls második évadjának premierjére január 13-án kerül sor.

A hét idézete:

Ez az 'inside joke' azoknak mond majd valamit, akik ismerik Andre Braugher korábbi munkáit, azon belül is szónoki képességeit.

Maybe if'd given a better speech (Last Resort 1x04 - Andre Braugher)

A hét jelenete: