A hét összefoglalója (október 22 – 28.)

A hét legjobb epizódjai:

 
1. Homeland (2x04 – New Car Smell):
A külföld kritikusok múlt vasárnap előre figyelmeztettek minket, aki nem akarja elrontani a szórakozását, ne nézzen fel a twitterre és egyéb közösségi oldalakra, amíg nem látta az epizódot. Volt alapja az újságírók figyelmeztetésének, az utolsó három perc ugyanis az év egyik legemlékezetesebb jelenetsorát hozta, minden bizonnyal hozzám hasonlóan döbbent tekintetek figyelték Carrie és Brody feszültséggel teli párbeszédét. Dicséret illeti a Damian Lewis, Claire Danes párost, akik kiváló alakítást tettek le az asztalra, de hatalmas elismerés jár a Howard Gordon-Alex Gansa kettősnek, a showrunner páros már sokadszorra bizonyította, hogy rendkívül bevállalósak és a kivárás szót még csak hírből sem ismerik. Egy nagyszerűen felépített epizódot kaptunk, mely ügyesen illeszkedett Dana szála, aki, ahogy Gaines kolléga korábban megjegyezte, az egyik legszimpatikusabb tinédzser karakter jelenleg a tévében.

2. The Walking Dead (3x02 – Sick): 
A tavalyi tapasztalatok alapján elég szkpetikus voltam, hogy vajon sikerül-e tartani az évadnyitó szintjét, de kellemes meglepetés ért. A második felvonás könnyedén átugrotta a magasra tett lécet, Rick komoly döntések meghozatalára kényszerült, mely egyben betetőzése is lett a karakterben végbemenő változásoknak. Lassan, de fokozatosan az egykori lelkiismeretes rendőrből egy a családja és társai túlélése érdekében mindenre hajlandó, az erkölcsösséget háttérbe szorító vezető lett. Andrew Lincoln igencsak kitett magáért, de a többiek - igen, még Sarah Wayne Callies is pacsit érdemelnek, mi pedig csak abban bízhatunk, hogy Mazzara és az íróstáb nem vesz visssza a lendületből.

3. Dexter (7x04 – Run): 
Rendkívül stabil teljesítményt hoz eddig a Dexter hetedik évadja, a behozott történetszálak kivétel nélkül működnek, ezt mi semi bizonyítja jobban, mint, hogy míg tavaly unalmamban többször is ránztem az órámra, addig most szinte észrevétlenül elmegy az ötven perc. A fénypont természetesen a Dex-Debra kettős, azzal már a szezon előtt is tisztában voltunk, hogy az ő radikálisan megváltozott viszonyuk nagy lehetőségekkel kecsegtet és szerencsénkre az írók eddig a maximumot kihozzák belőle. Egyedül a rövid rábeszélés után öngyilkos leszek címkével ellátott jelenetért kár, de ez a többi esemény függvényében megbocsájtható húzás volt.

4. Last Resort (1x05 – Skeleton Crew): 
Rövid pályafutása legjobb részét produkálta Shawn Ryan sorozata és sajnos egyúttal a legroszabb nézettségét is....az 1.3-ás demóval ráadásul egyértelműen kaszaszintre került a high concept dráma. Élmény volt nézni a két szembenálló fél egyezkedését, de a tengeralattjárón történtek is bőven tartogattak számunkra izgalmat. Ezúttal az otthoni eseményekre sem panaszkodhattunk, Ryan fityiszt mutatot a kliséknek és egy vagány, talpraesett feleséget kaptunk.

5. Sons of Anarchy (5x07 – Toad's Wild Ride): 
Zajlanak az események Charming-ban, bizony csak kapkodtuk a fejünket a rész közben, viszont a SAMCRO ennek ellenére ismét lemaradt a dobogoról.... egyrészt mert a történtek nagy részét majd csak az évad végén tudjuk értékelni és Sutter előéletét ismerve vannak kétségeim, másrészt a Gemma és a picik balesetével végőződő cliffhanger öncélúnak hatott.

Táviirati stlusban: a The Good Wife hozta a kötelezőt, de Jackie ezúttal egy picit lerontotta az összképet. A Boardwalk Empire végig érdektelen, unalmas történetszálakkal operált, a lehetne jobb is a potenciálját tekintve státuszból lassan az egyértelmű csalódás kategóriába megy át a sorozat. Az Arrow ezúttal is korrekt részt tett le az asztalra, az íróknak pedig külön pacsi azért, amiért ennyire bevállalósak. A Parks and Recreation nem tudta megismételni a múlt heti remek teljesítményét, a rész végi csattanó pedig felemás érzéseket váltott ki belőlem. A Happy Endings harmadik évados nyitánya felemásra sikerült, ennél jóval több van a sorozatban, ezt tavaly bizonyították.

A hét legfontosabb hírei:

 
  • Berendelések: nem cicózott sokat a Showtime és a negyedik, nézettségi csúcsot hozó részt követően berendelte a Homeland harmadik évadját. A CBS mindkét újonc drámája megkapta a teljes évadot, mindezt úgy, hogy igazán egyik nézettségével sem lehet elégedett a csatorna. Az Elementary-nak - amennyiben tartja a jelenlegi 2.3 körüli demóját - talán lehet esélye majd egy második évadra, a Vegas viszont borzalmasan teljesít, szinte kizárt, hogy ebből legyen majd második felvonás.
  • A The Vampire Diaries-szel karöltve jelenleg az Arrow a CW legnézett sorozata, így senkit sem ért meglepetésként, hogy a képregény adaptáció teljes évados berendelést kapott. A csatorna másik két újonca a Beauty and the Beast, valamint az Emily Owens, MD. három további szkriptre kapott megrendelést, előbbi viszonlyag korrekt teljesítményt nyújt a TVD mögött, utóbbival viszont nem kell hosszútávon számolni. A Fox úgy döntött, hogy a The Mindy Project után a New Girl és a Raising Hope berendelését is kibővíti, mindhárom sitcom 24 részes évadot kapott, a Ben & Kate viszont marad 19-nél, a helyére midseason-ben a The Goodwin Games érkezik.
  • Szereposztás: Ming Na lesz a Joss Whedon felügyelete alatt készülő The S.H.I.E.L.D. egyik főszereplője. Gary Cole visszatérő szereplő lesz a Veep-ben, ugyanezt a státuszt kapta meg Larenz Tate és Nia Long is, csak ők mindezt a konkurens Showtime sorozatában, a House of Lies-ban. Titus Welliver családi okokra hivatkozva visszalépett a posztapokaliptikus Last Ship főszerepétől, melyet a többek között a Firelfy-ból és a Chuck-ból ismert Adam Baldwin kapott meg. Rebecca Romijn lesz a TNT-nél készülő King and Maxwell női főszereplője, Mira Sorvino pedig a szintén a csatornánál készülő Trooper-hez került.
  • Pont került az AMC és a Dish szolgáltató hosszú vitájára, a felek múlt vasárnap állapodtak meg. A megállapodás az idő rövidsége miatt nem lehetett hatással a The Walking Dead nézettségére, mely így is fantaszikusan teljesített és csak minimális esést könyvelhetett el a rekordok sorát hozó évadnyitó után.
  • Öt részes lesz a Treme záró, negyedik szezonja, közölte az HBO a hét közepén. A forgatás már november 5-én megkezdődik, remélhetőleg David Simon-nak sikerül méltón lezárni napjaink egyik legjobb drámáját.
  • Az NBC nem kérte be sorozatnak a Bryan Fuller által készített Mockingbird Lane-t, de úgy gondolták, hogy a pilotot próba cseresznye alapon azért levetítik. Az 1.5-ös demó mindenképp korrektnek számít pénteken, ráadásul az azt követő Grimm is profitált a felvezetésből (1.9), de ezzel együtt valószínűtlen, hogy a csatorna meggondolná magát.
  • Elkezdődött a Mad Men hatodik évadjának forgatása, mely során a stáb titokban (a gyártó Lionsgate sem tudott róla) Hawaii-on is forgatott. Íme a bizonyíték.

A hét idézete:

Rick: Yeah, 'shit t happens.' (The Walking Dead 3x02)

A hét jelenete: