Nagyravágyó tervek az FX-nél

Kezdjük egy rövid felsorolással: Joel és Ethan Coen, Ang Lee, Charlie Kaufman, Sam Mendes, Alexander Payne. Kivétel nélkül elismert, Oscar-díjjal kitüntetett filmesekről van szó, akik az utóbbi két hét során kötelezték el magukat az FX-hez, rendező, produceri, vagy éppen írói minőségben. Mindez jól mutatja, hogy John Landgraf-ék semmit nem bíznak a véletlenre, a konkurencia ugyanis  folyamatosan erősödik, egyre több csatorna áll elő saját gyártású sorozattal, sőt a palettán már a stream szolgáltatók alkotásai is megjelentek. Az elmúlt évtized egyik meghatározó kábelcsatornájánál tisztában vannak azzal, hogy a verseny egyre kiélezettebb, nekik pedig fel kell venni a kesztyűt.

Az FX, illetve az anyavállalat News Corp. úgy döntött előremenekülnek, méghozzá egy rendkívül ambíciózus terv segítségével. A múlt heti upfronts prezentáció során kiderült, hogy szeptember másodikától új testvércsatornát indítanak FXX névvel, melyet 74 millió háztartásban lehet majd elérni.  Emellett a már korábban létező FXM (Fox Movie Channel) is átszervezésre kerül, így egy három csatornás modell jön létre, melynek célja, hogy minél nagyobb piacot tudjanak lefedni. Landgraf elmondása alapján a saját gyártású sorozatok terén ugyanazok a minőségi elvek fognak érvényesülni, a különbség abban lesz, hogy eltérő közönséget céloznak meg:  az FX továbbra is a 18 – 49-es, az FXX a 18 – 34-es, míg az FXM 25 – 54-es korosztályra fókuszál majd.

Az már biztosnak mondható, hogy az It’s Always Sunny In Philadelphia, The League és a Legit az FXX-re kerül át, valamint a Totally Biased With W. Kamau Bell című talk-show heti öt alkalommal jelentkezik. A szindikátusi sugárázások, mint  a How I Met Your Mother, az Arrested Development, illetve a Parks and Recreation pedig segítenek betölteni a műsorrendben lévő üres helyeket. A tervek szerint jövőre már hat komédia lesz látható az új csatornán és drámák is várhatók.  Az FXM a a saját gyártású produkciók közül a minisorozatokat fogja lefedni, ezekről bővebben a lenti összefoglaló táblázatban lehet olvasni. A zászlóshajó FX hét drámára szeretné felduzzasztani a kínálatát, míg a komédiák terén négy és hat között tervez Landgraf. A három csatorna saját készítésű produkciónak a száma így egy naptári év során 25 körül lehet, amellyel mennyiség tekintetében beérik az országos csatornákat, a minőséget nézve pedig már jó ideje köröket vernek rájuk.

fx_1.jpgAz amerikai szakírók egy része szkeptikusan áll a fent említett változásokhoz, legfőbb félelmük az, hogy vajon a mennyiség nem-e megy a minőség rovására. Azt nem lehet tagadni, hogy valóban kockázatos lépést húzott meg az FX, de úgy gondolom inkább bátor, mintsem vakmerő döntésről beszélhetünk, és John Landgraf gondolkodásmódja, valamint szakértelme miatt igencsak bizakodó vagyok a végeredményt illetően.

Nézzük át, hogy fest az FX jelenlegi kínálata és mi várható tőlük, illetve a testvércsatornáktól a közeljövőben:

 drámák:

Sony of Anarchy: a csatorna legnézettebb sorozata szeptemberben kezdi meg hatodik évadját, remélhetőleg tudja tartani az előző színvonalát.

Justified: épp ma ért véget az egészen kiváló negyedik felvonás, a következő szezon pedig már zsebben van.

American Horror Story: a második évadra végre minőséget is kaptunk, a harmadik szezon októberben veszi kezdetét.

The Americans: korrekt minőség, eleinte közepes, majd az utóbbi időben egyre gyengébb nézettség, az FX azonban ennek ellenére berendelte a második évadot.

komédiák:

Archer: napjaink legjobb komédiájáról van szó, mely, hogy fokozzuk a felsőfokú jelzőket, idén a csatorna legnézettebb sitcomja is lett egyben. Természetesen zsebben az ötödik évad.

It’s Always Sunny In Philadelphia: a prosztó humor kedvelői örülhetnek, idén jön a kilencedik etap, de a csatorna már a tizediket is berendelte.

Wilfred: a jelenlegi mezőny egyik legszürreálisabb sorozata nyáron kezdi meg a harmadik szezonját.

The League: idén lép az ötödik évadjába a sorozat, mely olyan, mint egy olcsón megszerzett és meglepetésre kiválóan teljesítő (amerikai) focista: a teljesítménye fordítottan arányos a belefektetett összeggel.

Legit: Jim Jeffries stand-upos sorozata ugyan gyenge nézettséggel fut, de így is megkapta a második évadot a minőséget tekintve remekül kezdő, majd az utóbbi időben formahanyatláson áteső sorozat.

Louie: két évad alatt a külföldi szakírók egyik kedvencévé vált Louis C. K. egyedi hangvételű, talán leginkább a dramedy műfajba beilleszthető darabja. A harmadik etap a készítő kérésére csak 2014 májusában jön.

Anger Management: a kakukktojás, az FX leggyengébb sorozata, mely ráadásul a nézettség tekintetében sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A közeljövő sorozatai:

The Bridge: a dán sorozat alapján készült dráma az amerikai-mexikói határ közelében játszódik és két nyomozót (egy amerikai és egy mexikói) követhetünk figyelemmel, akik együttműködnek egy sorozatgyilkos elkapásában. A júliusban bemutatandó sorozat showrunnere a korábban a Cold Case-en és Homeland-en dolgozó Meredith Stiehm, a főszerepben pedig Diane Kruger és a tavalyi Oscar-jelölt Demián Bichir lesz látható. 

Tyrant: a történet egy amerikai családot állít a középpontba, akik egy instabil politikai helyzettel bíró közel-keleti országba költöznek. Nem éppen konvencionális alapsztori, mindez olyan alkotók tálalásában, mint a Howard Gordon, Gideon Raff kettős (Homeland), valamint Craig Wright (Six Feet Underr, Lost). A pilotot az immáron kétszeres Oscar-díjas Ang Lee rendezi, a sorozatberendelés szinte biztosnak mondható, a bemutatóra várhatóan jövő év elején kerül sor. 

The Strain: ’újradefiniálja a vámpír műfajt’ – ezt állította Guillermo del Toro a Chuck Hogan-nel közösen írt vámpírtrilógiájáról és a visszajelzések alapján egyáltalán nem volt túlzó a kijelentése. A magyarul A kór címen megjelent regényt maga del Toro adaptálja a kisvászonra, míg a showrunneri pozícióban Carton Cuse foglal majd helyet. Színészek ugyan még nincsenek szerződtetve, de íróstáb és forgatókönyvek már vannak, Landgraf nyilatkozata alapján nagyon valószínű a sorozatberendelés, 3 – 5 évad között gondolkodnak a csatornánál.

How and Why: a sok dráma között egy sitcom, melyet a jelenlegi generáció egyik legegyedibb forgatókönyvírója, Charlie Kaufman jegyez. A komédia egy nem éppen átlagos férfiról szól, aki azt ugyan el tudja mondani, hogyan működik egy atomreaktor, de a valódi életről vajmi kevés fogalma van. Pilotberendelés történt, már csak Kaufman neve miatt is jó esélyei vannak a sorozatberendelésre. 

Powers: ha berendelik, akkor minden idők leghosszabban ’előkészített’ sorozatáról beszélhetünk.  Az FX 2008-ban vásárolta meg Brian Michael Bendis mára már kult státuszba jutott képregényének megfilmesítési jogait, amelynek világában számtalan szuperhős létezik, a noir-jellegű alkotás azonban nem őket, hanem a hősök tevékenységét vizsgáló rendőrségi ügyosztály, azon belül is két detektív munkáját állítják a középpontba. A 2011-ben leforgatott pilot nem nyerte el Landgraf-ék tetszését, azóta pedig többször átírták a forgatókönyvet. A múlt heti információk alapján néhány hónap múlva megtörténhet az új pilot – más szereplőkkel és írógárdával történő – berendelése. 

Lucas Stand: Kurt Sutter új projektjéről van szó, melyet a Hell on Whels alkotójával John Shiban-nel együtt készítenek. Egy sötét tónusú horror drámáról van szó, melyben egy egykori speciális katonai egységet követhetünk nyomon, akik démonokra vadásznak. A forgatókönyvírás stádiumában tart. 

A közeljövő minisorozatai:

Az első három alkotás már biztosan elkészül, a többi pedig előkészületi fázisban van.

Fargo: a filmhez hasonlóan kisvárosban játszódna és egy gyilkosság állna a középpontban. Készítő Noah Hawley (My Generation, The Unusuals), de a Coen testvérek is közreműködnek a tíz részes minisorozatban, melynek bemutatója jövő tavasszal esedékes. 

They Marched Into Sunlight: Stephen Gaghan (Traffic) hat részes minisorozata a vietnámi háborúról.  Az alkotás a hátországban és a háborús terepen játszódó eseményeket is bemutatja. 

Last Day of the Incas: az előzőhöz hasonlóan egy könyvadaptációval van dolgunk, mely az inkákat meghódító Francisco Pizarro és Diego de Almagro történetét meséli el. A showrunneri teendőket a korábban aThe Shield stábjában dolgozó, majd a Chuck és a V készítőjeként tevékenykedő Scott Rosenbaum látja el. 

Grand Hotel: egy párizsi  (fikciós) terrortámadást dolgoz fel a sorozat, mindezt Sam Mendes közreműködésével.

Sutton: Alexander Payne (Sideways, The Descendants) projektje egy hírhedt bankrablóról.

Mad Dogs: Shawn Ryan nem tud elszakadni az FX-től de mi ennek csak örülhetünk. Ezúttal egy angol sorozat feldolgozását készíti el, melyben a rég nem látott barátok találkozója váratlan eseményekbe torkollik.

Mayflower: a Paul Giamatti nevével fémjelzett miniben egy puritán közösség Plymouth-ba való letelepedését kísérhetjük figyelemmel.