Az Amazon is megjelent a sorozatpiacon

Változtassunk az eredeti felálláson! - mintha csak ez lett volna a szlogenje a sorozatkészítésben idén megjelenő új médiumoknak, melyek teljesen új útját választották produkcióik közönség elé tárásának. Eddig ugyanis az országos és a legtöbb kábelcsatorna esetében azt szokhattuk meg, hogy a szkriptberendelést követően döntenek a pilot leforgatásáról, majd a csatorna vezetői előtt két lehetőség van, zöld utat kap a projekt és sorozat készül belőle, vagy a köszönjük szépen, de ‘most nem nyert’ címkével látják el a produkciót. Ettől legfeljebb annyiban tértek el (főként a Starz és a Cinemax), hogy bizonyos esetekben pilot nélkül kérték be az adott szériát.

Az online DVD-kölcsönző, illetve online streameket kínáló Netflix, valamint az egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cég, az Amazon úgy határozott, hogy nem ragaszkodik a már több évtizede megszokott metódushoz. A Netflix a darálást előtérbe helyezőknek kedvezett, a premier napján a sorozatuk teljes évadját elérhetővé teszi előfizetői számára. Ezt már megtapasztalhattuk a Fincher – Spacey kettős által fémjelzett House of Cards, valamint a mai napon debütáló, Eli Roth által jegyzett horrorszéria, a Hemlock Grove kapcsán.

amazon_studios.jpg

Az Amazon még ennél is merészebb volt, legyártott 14 pilotot – ebből hat gyerekműsor, a többi nyolc pedig felnőtteknek szóló komédia – és feltette őket a saját honlapjára, ahol arra kérik a látogatókat, hogy nézzék meg, majd véleményezzék a produkciókat. Természetesen nem ez lesz az egyetlen tényező a döntésükben, Roy Price, az Amazon Studios elnökének elmondása alapján megnézik, hogy mennyien látták a pilotokat, hány olyan néző volt, aki az elejétől kezdve végignézte őket és figyelik a közösségi médián történő megosztásokat is. Ezt követően még történik egy online paneles, valamint egy szokásos fókuszcsoportos analízis.

Price konkrét példát is hozott: elképzelhető, hogy egy pilot sok lájkot gyűjt be, de az emberek többsége ‘csupán’ kedveli és nem rajong érte, míg egy másik kisebb, de sokkal elhivatottabb rajongótáborral rendelkezik, utóbbi pedig jóval fontosabb egy online sorozat sikerességében. Az Amazon egyelőre nem döntötte el hány fél órás komédiát rendel be (ahogy az időpont is bizonytalan), az viszont szinte biztosra vehető, hogy 13 részes első évadokat készítenek. Egyelőre ugyan nem verik nagy dobra, de a hírek szerint dráma sorozatok előkészítése is folyamatban van.

A tovább mögött elolvasható a most kikerült nyolc pilot adatlapja. (ide kattintva elérhetőek a pilotok, viszont Magyarországról sajna nem nézhetőek meg, így trükközni kell)

Alpha House

készítő: Garry Trudeau (Doonesbury, Tanner ’88). Pulitzer-díjas és Oscar-díjra jelölt alkotó.

főszereplők: John Goodman, Clark Johnson, Alicia Sable, Kobi Libii, Mark Consuelos (Bill Murray és Stephen Colbert cameokkal)

történet: az igaz történet alapján készült pilotban négy szenátor van a középpontban, akik Washington-ban együtt laknak egy bérelt házban.

Browsers

készítő: David Javerbaum (The Daily Show). Tizénkétszeres Emmy-díjas alkotó.

főszereplők: Bebe Neuwirth, Bridgette Davidovici, Chris Wood, Constance Wu, Dustin Ingram, Marque Richardson

történet: a zenés komédiában négy manhattan-i fiatalt láthatunk, akik életük első munkájaként egy webes híroldalnál kezdenek el dolgozni.

Dark Minions

készítő: Kevin Sussman és John Ross Bowie

főszereplők: Clancy Brown, Phil LaMarr, John Ross Bowie, Jamie Denbo, Kevin Sussman

történet: munkahelyi komédia két léha figuráról, akik egy intergalaktikus hadihajón dolgoznak. Animációs sorozatról van szó.

Zombieland

készítő: Paul Wernick és Rhett Reese (Zombieland mozifilm)

főszereplők: Kirk Ward, Izabela Vidovic, Maiara Walsh, Tyler Ross

történet: a mozifilm (ami eredetileg sorozatnak készült) kis képernyős változata.

The Onion Presents: The News

készítő: Will Graham és Dan Mirk,

főszereplők: William Sadler, Jeffrey Tambor, Christopher Masterson, Cheyenne Jackson, Laila Robins

történet: egy híroldal újságíróinak szakmai és magánéletébe nyerhetünk bepillantást.

Supanatural

készítő: Lily Sparks, Price Peterson és Ryan Sandoval,

történet: egy újabb animált komédia, melyben két kissé sokat fecsegő leányzóval ismerkedhetünk meg, akik az emberiséget védelmezik a természetfeletti erők ellen. Persze ez nem könnyen egyeztethető össze a plázás munkájukkal…

Those Who Can’t

készítő: Andrew Orvedahl, Adam Cayton-Holland és Benjamin Roy

főszereplők: Nikki Glaser, Kyle Kinane, Rory Scovel, Adam Cayton, Shanna Grace, Andrew Orvedahl

történet: komédia három tanárról, aki éretlenebbek, mint a diákok, akiket tanítanak.

Betas

készítő: Josh Stoddard, Evan Endicott

főszereplők: Charlie Saxton, Ed Begley Jr., Joe Dinicol, Jon Daly, Karan Soni, Margo Harshman

történet: négy geek-ről, akik megpróbálják feltörni a lehetetlennek tartott kódot.