TCA-tour (2014 - tél): HBO

A héten kezdetét vette a téli TCA tour, vagyis az amerikai kritikusok számára tartott rendezvénysorozat. Az évente kétszer megrendezésre kerülő eseményen a kábel és az országos csatornák vezetői számolnak be a közelmúltban elért eredményeikről, valamint a jövőbeli terveikről. Ezt követően az egyes sorozatok paneljára kerül sor, ahol showrunnerek, producerek, illetve színészek válaszolnak az újságírók kérdéseire.

Az első nap kínálatából egyértelműen kiemelkedett az HBO, melynek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy pontosan ma 15 éve mutatták be a Sopranost, mely nem csak a csatorna, hanem a sorozatipar általános megítélésének szempontjából is egy új korszak nyitányaként értékelhető. A múlt után nézzük meg, hogy mit tartogat manapság számunka a legnagyobb fizetős kábelcsatorna.

TCA1.jpg
Elsőként a True Detective készítői és főszereplői, név szerint Nic Pizzolatto író és Cary Fukunaga rendező – mind a nyolc epizódot ők jegyzik; valamint a három főszereplő, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Woody Harrelson válaszoltak az újságírók kérdéseire. A sorozat kiváló kritikai visszhanggal bír, a szakírók hozsannájának és a szereplőgárdának köszönhetően felfokozott várakozás előzi meg a két nap múlva esedékes premiert. Fontos kiemelni, hogy antológiáról van szó, mely kerek, lezárt történettel bír, siker esetén Pizzolatto vinné tovább a szériát, természetesen új sztorival és karakterekkel.

McConaughey elmondása alapján az első két rész forgatókönyvének elolvasása után egyből igent mondott a projektre, pedig ekkor még nem is volt biztos, hogy az HBO-hoz kerül a sorozat. Az csak hab volt a tortán, hogy régi jó barátjával Woody Harrelsonnal forgathatott együtt, akivel egyébként a castingot követően szerepet cseréltek. McConaughey eredetileg Martin Hartot játszotta volna, de korábban már alakított hozzá hasonló figurákat, így Cohle mellett döntött, akinek a karaktere teljesen megbabonázta őt. A kihívást keresi a szerepeiben és ezt megtalálta a True Detective esetében, az pedig meg sem fordult a fejében, hogy problémát jelentene a mozi és tévézés közti átmenet. „Egyre inkább eltűnőben van ez, nincs minőségbeli különbség a két médium között”.

Evezzünk át más vizekre, méghozzá az HBO jelenlegi legnagyobb kritikai és nézettségi sikeréhez, a Game of Throneshoz, amelynek kapcsán természetesen mindenki várta a premier időpontjának a bejelentését. Április 6-án kezd a fantasy, mely így kikerüli a komoly konkurenciának számító The Walking Deadet, utóbbi március 30-án fejezi be a negyedik szezonját. A Game of Thrones után kerül műsorra a tavaly kimagasló szezont futó politikai komédia a Veep, és egy újonc dramedy, a Silicon Valley. Utóbbi Mike Judge munkája (Office Space, Beavis & Butthead,King of the Hill), aki a 80-as években mérnökként dolgozott a San Fransisco-öbölnél található Szilícium-völgyben, így az alkotása részben önéletrajzi ihletésűnek tekinthető. Az eddigi visszajelzések alapján jó esélyünk van arra, hogy az insider sorozatként reklámozott Silicon Valley képes lesz betölteni az Entourage befejeződését követő űrt.

TCA2.jpg
További bejelentések:

Az ötödik évaddal véget ér a Boardwalk Empire, az idén szeptemberben műsorra kerül szezonnal Terence Winter lezárja Nucky Thompson és az alkoholtilalom idején ismertté vált maffiózók történetét. A döntés az HBO közleménye szerint kreatív és nem nézettségi okokra vezethető vissza.

A Girls ezzel szemben még egy ideig a képernyőn marad, három nappal a harmadik évad premierje előtt a csatorna berendelte a negyedik felvonást. A sorozat panelje egyébként nem volt mentes a botrányoktól, az egyik riporter felrótta Lena Dunham készítőnek/színésznőnek, hogy túl sokat meztelenkedik és nincs önkritikája. Judd Apatow producer válasza: „Van barátnőd? Ha igen, akkor kedvel téged?” A hírrel nagyobb promóciót kapott a sorozat, mint amelyet a második évada alapján megérdemelt volna….

Damon Lindelof új alkotása, a Tom Perrotta könyve alapján készülő The Leftovers forgatása a jövő hónapban kezdődik, a bemutató pedig nyáron esedékes. Az újságírók többek között arról érdeklődtek, hogy Lindelof választ ad majd-e a sorozatban felmerülő legfontosabb kérdésekre (a sorozat a végítélet napja után itt maradt emberek történetét meséli el), melyre ő egyértelmű igennel válaszolt.