2008/09-es újoncok: NBC

A poszt írásának eredeti időpontja: 2008.09.05. 12:33

Az NBC lassan már évek óta a kedvenc országos adómnak számít. Nem félnek próbálkozni (ABC és FOX-ra is igaz azért ez), és szerencsére ez többször is jól sült el az utóbbi időben. Rá is vannak kényszerülve, hiszen a nézettségük nincs egyenes arányban a sorozataik minőségével. Nem véletlenül hagytam őket utoljára, véleményem szerint a legtöbb ígéretes újoncot ők vonultatják fel.

Kings: hatalmas költségvetéssel készül, melyet az NBC 2009 januárjára-februárjára ígér. Halkan jegyzem meg, akár még Super Bowl felvezetést is kaphatna ez alapján, persze ez nem valószínű, hiszen újonc sorozatnak ilyen lehetőséget ritkán adnak. Ezzel együtt is nagy hype kíséri már most és ez a későbbiekben csak nőni fog. Dávid és Góliát harcát láthatjuk modern köntösben. Egy ostrom alatt lévő metropolist egy fiatal katona ment meg (kiszabadítja a királynőt), aki elnyeri ezzel a király jutalmát. A továbbiakban azonban a háttérben bőven akad még intrika. Nálam nagyon is várós a sorozat, az eddig hírek is biztatóak, ráadásul ha megnézzük a stáblistát, akkor egyből szembetűnik Ian McShane neve, amely ugyancsak bizakodással tölt el. Francis Lawrence fogja rendezni (a pilotot mindenképpen), az egykori video klipest a Constantine és az I'am Legend című filmek rendezőjeként lehet ismerni. Várjuk.

Merlin:
a BBC-vel koprodukcióban készülő sorozat az ismert Camelot történetet meséli el. A középkorban játszódó történet Merlin és Arthur kalandjait meséli, mielőtt még legendákká váltak volna. Elvileg jövő év vasárnapjára rakta be az NBC. Nem hinném, hogy komoly terveik vannak vele, legalábbis én nem tudom elképzelni, hogy nagyon ráharapnának az amcsik. Abban azért bízok és erre meg is van minden esély, hogy a hazánkban forgatott Robin Hood-nál jobban sikerül majd. Egy bepróbálást megér.

Crusoe: nem hiszem, hogy sokat kellene írnom a történetről, hiszen mindenki ismeri Robinson Crusoe történetét. Nem kis bátorságra vall az NBC-től a berendelés, hiszen sorozatformátumban nem lesz éppen egyszerű a történetet végig izgalmassá és érdekessé tenni. Az eddig kikerült promók mindenesetre biztatóak, az esélyt megkapja tőlem is. Péntekre tették be, ami nem jó jel, de én egy kicsit (naivan) bízok benne, hogy a Life és Crusoe e napra való pakolása inkább azt jelenti, hogy szeretnék ezt a napot is erősebbé tenni.

Knight Rider: a backdoor pilot remek nézettséget produkált februárban, így nem volt meglepő a sorozat berendelése. Sok mindent itt sem kell mondanom a sztoriról, hiszen a régi felelevenítéséről van szó, persze modern köntösben. Ugyan nem láttam a bevezető filmet, de a visszajelzések enyhén szólva is lesújtóak voltak. Azonban a remény hal meg utoljára, hiszen a Las Vegas showrunnerjét kapta meg a sorozat, és ő azért képes egy korrekt szintre felhozni a sorozatot. Nem tartom valószínűnek, hogy akár csak egy kipróbálás erejére is belenézzek.

My Own Worst Enemy: a Christian Slater főszereplésével készült sorozatban főhősünknek két személyisége van. Az egyik egy nyugodt természetű, kisvárosi apuka, míg a másik egy szuperkém. Ráadásul nem tudnak egymásról, így még egy jó kis tudathasadás is bonyolítja a helyzetet. Ígéretesen hangzik, a promók is jók voltak eddig, az egyetlen negatívum, hogy nemrég lépett le a showrunner. Ezzel együtt is még mindig bízok a sorozatban, bepróbáljuk majd.

Kath&Kim: kivételesen nem egy angol, hanem egy ausztrál sitcom feldolgozásáról van szó. A Molly Shannon által alakított elvált anyuka és a Selma Blaire által játszott szintén elvált lánya összeköltözik, ami számos bonyodalomhoz vezet. Az eddig promók sajnos nagyon gyengék, ráadásul az NBC újraforgatás rendelt el, így kevés sanszot látok a sorozat túlélésére, valamint arra is, hogy belekukkantsak.

The Listener: kanadai sorozatról van szó, melyben a főszereplő mentős tud olvasni az emberek gondolataiban. Természetesen jóra használja képességét... és minő meglepő segít a rendőröknek. Csak jövő nyáron érkezik a sorozat, nagy valószínűséggel az első évadot nem fogja újabb követni.

The Philantropist: a gyermekét elvesztő milliárdos rájön, hogy eddig élete haszontalan volt és elkezd segíteni a bajba jutottakon. Már az alapsztoriban is vannak lehetőségek, ráadásul a készítők is bizakodásra adnak okot. A showrunner a BSG-s David Eick lesz, nálam már ez kötelezővé teszi a pilot bepróbálását. A főszerepben pedig a remek James Purefoy-t láthatjuk. Sajnos csak jövő márciusban indítja sorozatát az NBC. Nem hinném, hogy nézettségileg nagyot szakítana, így az egyetlen esélye az, hogy a minőségével hívja fel magára a figyelmet.

És akkor még két bejelentett minisorozatról:

The Last Templar: 4 részben láthatjuk Raymond Khoury regényének az Utolsó Templomos Lovagnak a feldolgozását. Egy archeológus nő és egy FBI-s kutatja a templomosok titkát. Olyan szereplőkkel, mint Omar Sharif, Mira Sorvino és Victor Garber. Jól hangzik.

XIII: a franciák kultikus képegényéből is sorozat készül. Magyarországon is megjelent négy rész, de talán-talán lesz több is, még semmi hivatalos info, de bizakodásra utaló jelek vannak. Azt viszont furcsállom, hogy 4 részbe akarják belesűríteni a cselekményt, amit ráadásul eléggé szabadon kezelnek, hiszen a képregénnyel ellentétben itt egy női elnök lesz merénylet áldozata. A szereplők Val Kilmer és Stephen Dorff elég biztatóak, de sajnos továbbra is több a negatívum nálam. Inkább a képregényt leszérdemesebb elolvasni, mint a minisorozatot megnézni.

Az NBC tehát erős újoncokkal várja az új idényt, persze a legtöbbjük elég kockázatos, de bízok benne, hogy sikerrel veszik az akadályokat. Kings, Crusoe, My Own Worst Enemy és Philantropist alapban érdekel és a Merlin valamint a minisorozatok is kaphatnak egy esélyt.