A Preacher kapcsán - Mi baj van az HBO-val?

A poszt írásnak eredeti időpontja: 2008.09.03. 10:28

A hétvégén látott napvilágot, hogy az HBO nem készíti el Garth Ennis kult képregényének, a Preacher-nek a feldologzását. Már jó ideje nem hallottunk róla hírt, így ez annyira nem is meglepő, az már annál inkább, hogy mit hoztak fel indokként. Túl sötét, túl erőszakos, túl ellentmondásos lett volna a széria... WTF - miért mit gondoltak, mikor belevágtak, hogy milyen lesz... aki olvasott csak egy történetet is az tudja, hogy a felsorolt jellemzők nélkül olyan lett volna, mintha a Howard Stern filmet káromkodások és csupasz mellek nélkül forgatják.

Elvonatkoztatva most a Preachertől - Magyarországon egyébként a Vertigo antológiában  volt olvasható a Preacher (Prédikátor) egyik története - persze nem könnyű, hiszen nagyon kár érte, térjünk rá az HBO beszariságára. A csatorna évről évre nagyobb szarban van, kult sorozatai futottak ki, a nézettsége is folyamatosan csökken, és nem képes ugyanazt a szintet hozni, mint évekkel ezelőtt. Kis múltidézés: olyan sorozatokat köszönhetün nekik, mint az Oz, a Sopranos (Maffiózók), Carnivale, Deadwood, Sex and the City, Six Feet Under, (Sírhant Művek) Roma, Wire (Drót). A minisorozataik közül kettőt mindenképpen kiemelek: Angels in America, Band of Brothers.

Az imént felsoroltak mindegyikére legalább az egyik jelző - sötét, erőszakos, ellentmondásos -, de inkább több is igaz volt. Úgy tűnik ebből nem kér többet a csatorna... persze végül is szinte már csak vegetálnak régi önmagukhoz képest, minek is visszatérni a sikerreceptre, ami mind nézettségi, mind kritikai szempontból az HBO fénykorának volt tekinthető...

Nézzük most mit szállítanak nekünk. Nálam kiemelkedik a listából az Entourage. Imádom ezt a feelgood sorozatot, a maga műfajában fantörpikusan jó. Ezért csak dicséret illeti az HBO-t. A többi sorozatuk azonban szinte csak alibi. Hiába imádják a kritikusok a Big Love-ot, és süt róla, hogy minőségi darab, de nem tud megfelelni a régebbi nagyokhoz képest.A Tell me you love me körüli állapotok jól mutatják az HBO-nál uralkodó kaotikus helyzetet. A rendkívül gyenge nézettségő első évad után berendelték a másodikat, de a készítők azt mondták, hogy nincs semmilyen tervük, így lett végül cancel...

Az In Treatment napi adásban ment le, és megítélése vegyesnek mondható, vannak akik istrenítik és vannak, akik szerint nem hozza a régi HBO színvonalat (azért előbbiek vannak túlsúlyban). A Curb your Enthusiasm kritikus kedvenc sitcom, de gyenge nézettséggel. Tavaly cancel lett a John From Cincinnati, David Milch sorozata szintén megosztotta a nézőket. Az olyanok, mint például a  pedig nagyon szűk réteget céloznak meg, mondjuk ez egyáltalán nem baj, akinek bejött, áradozik róla.

Az újak közül a True Blood pilotja közepes volt, de én látok lehetőséget a sorozatban, talán kinőheti magát Ball kezében. Az új minisorozat a Generation Kill a pilot alapján jónak tűnik, hamarosan nézem a maradék hat részt is. A Little Britain amerikai változatának berendelése viszont nem az új ötletek tobzódását bizonyítja.

Az HBO már nem a régi. A kábeladók közül a Showtime és az FX bőven lekörözik minőségben és úgy tűnik, hogy a sorozatgyártásba csak tavaly kezdett AMC is lehagyta őket.

A fenti régebbi HBO-s sorozatok között van egyébként jópár, ami nekem sem jött be, de azt egy percig sem lehetett vitatni, hogy egyedi szériákról van szó, melyek komoly témákat feszegettek, általános kritikai elismerésnek örvendtek, és még  általában a nézettségük is kimagasló volt. Vajon visszatér még a régi sikerrecept? A fenti nyilatkozat alapján nem valószínű, de azért ne mondjunk még le róluk...