Battlestar Galactica

Poszt írásának eredeti időpontja: 2007.09.02. 

Nehéz dolgom van, mikor megkérdezik, hogy melyik is a kedvenc sorozatom. Nem is szeretek állást foglalni, de az biztos, hogy a BSG nagy eséllyel pályázna erre a címre.

Az űropera egy minisorozattal indult, és szerencsére a Sci-fi channel úgy döntött, hogy berendeli az 1. évadot. A sorozat egy remake, a 79 -es BSG-t gondolták újra. Bár csak halvány emlékeim vannak a régi sorozattal kapcsolatban, de így is biztosan leszögezhetem, az új BSG minden tekintetben felülmúlja a régit, és itt most elsősorban nem a nyilvánvaló technikai újításokra gondolok. Ha már szóba jött, a sorozat különleges képi világgal rendelkezik, nagy élmény ebből a szempontból is nézni.

A Ronald D. Moore és David Eick nevéhez fűződő sorozat a krikusok egyik nagy kedvence, nem véletlenül. Hatalmas értéke az összetettség, nem egyszerűen egy sci-fit kapunk, annál jóval többet, amelyben a sci-fi, a politika, a vallás és az emberi kapcsolatok mind-mind terítékre kerülnek, méghozzá elsőrangú kivitelezésben.

A minisorozat is jól sikerült, bár így visszagondolva talán most még jobbnak tartom, mint amikor éppen néztem. A kezdet, amely így három évad elteltével még jobban megfog. Visszagondolva a karakterekre, hogy honnan indultak, s hova jutottak, szerencsére mindegyiküknél látható a folymatos és konzekvens karakterfejlődés. Az 1. évadra a tökéletes jelző használata sem lenne túlzás, 13 rész kiválóan felépítve, ütős lezárással. A karakterek mind-mind élő figurák, tele hibákkal és kétségekkel, és mindegyikük feljődő vagy inkább úgy fogalmazok változó karakter, nem lehet beskatulyázni őket egy adott szerepkörbe.

A 2. évad már 20 részes, a megnövekedett epizódszámnak és a költségvetésnek köszönhetően pár filler rész is volt. De jól oldották meg a készítők, jó sikerült ez a pár epizód is. A második ugyan nem tudta überelni az első évadot, de ezzel együtt egy rossz szavunk sem lehet rá.

A legutóbbi harmadik évad kapta, legalábbis blogokat, fórumokat olvasgatva a legtöbb negatív visszhangot az eddigiek közül. Véleményem szerint az első két évadhoz képest valóban egy kicsivel gyengébb lett, de a már megszokott BSG minőséget hozta ez az évad is, jópár felejthetetlen résszel.
Egyáltalán nem jelentett csalódást ez az évad, szerencsére megfelelő módon folytatták a BSG univerzumot.

Nem hiába használtam a bejegyzés elején azt a szót, hogy űropera - minden idők legjobb sci-fi sorozata a BSG, nemcsak sci-fi rajongóknak.

Minisorozat értékelése: 9\10

1. évad értékelése: 10\10

2. évad értékelése: 9\10

3. évad értékelése: 9\10