Breaking Bad - 1. évad

A poszt írásának eredeti időpontja: 2008.08.26. 15:55

Az AMC ismét megcsinálta. A zseniális Mad Men után ismét egy minőségi sorozatot tett le elénk. Sajnos a Breaking Bad első évada mindössze 7 részes lett a sztrájknak köszönhetően, de már forog a második, úgyhogy lesz folytatás. Az alaptörténet a következő: Walter épp most töltötte be az ötvenet, kémia tanárként dolgozik, mellette még mellékállása is van, mivel felesége terhes a második gyerekkel és bizony kell a pénz.

Egy csendes, visszahúzódó emberről van szó, élete fordulópontja akkor jön el, mikor megtudja, hogy tüdőrákja van. Úgy dönt, hogy mindent megtesz azért, hogy biztosítja a családja jólétét. Meth főzésbe kezd egy fiatal drogdílerrel, Jesse-vel, aki anno a tanítványa volt. Jó párost alkotnak egykori tanárával, ráadásul arra is ügyeltek, hogy Jesse kapjon egy kis háttérsztorit is.

Visszatérve Walter-re, nemcsak ez az egyetlen merész húzása, mondjuk úgy sokkal bevállalósabb lesz. Ügyesen oldották meg, hiszen könnyen túlzásba lehetett volna esni, de hűek maradtak a karakter előéletéhez és csak annyira lett elszállt a főhős, amennyire ez reaális lehetett. Bár pénz bőven van Walter új szakmájában, de a drog biznisz és a meth főzés számos bonyodalommal jár, kezdve azzal, hogy a sógor DEA, azaz drog ügynök. Persze az útjukba kerülő hullák, és persze a helyi dorgbáró még több kellemetlenséget okoz.

A pilot rendkívül erősre sikerült, a nyitó és a záró képsorok pedig remek keretet adtak a törénetnek. Ezt követően lassabb folyású részek következtek. Mondom ezt úgy, hogy alapvetően jellemző ez a sorozatra, de a második és harmadik résznél ez különösen feltnűnő. Ennek ellenére a színvonalból ekkor sem engedtek és az különösen tetszett, ahogyan megoldották a fogoly szituációt.

Pedig volt bőven  moralizálás és már azt hittem engedni fognak a csábításnak, hogy belefussanak valamilyen sablonos megoldásba, de szerencsére nem ez történt. A fürdőkádas jelenet pedig döbb volt - ilyenkor furcsállom, hogy az elején kivágják a cicit, ez a vérfürdő meg benne marad.

A főszereplő Bryan Cranston tökéletesen hozza Waltert, sikerül mindvégig megmaradnia annál a karakternél, akit az elején megismertünk, azzal együtt, hogy nagyon komoly változásokon/fejlődésen megy keresztül. Egyértelműen uralja a sorozatot, persze a már említette társára, valamint a feleségére és a fiára, illetve a rokonokra sem lehet panaszunk, ők is fontos láncszemek.

Mindössze hét rész, de elég lassan gyűrtem csak le. Nem könnyen emészthető sorozat, ráadásul nem csak a forgatókönyv, hanem a képi világ is rájátszik erre (igen, hdtv-rip-en is, nemcsak dsr-en :D). A lassabb történetszövés, mint ahogy a Mad Men esetében itt sem zavaró, hiszen hozzátartozik a sorozat hangulatához, naturalista megjenítéséhez. Ugyan nálam a Mad Men nagyobbat ütött, de a BB esetében is egy remek sorozatról van szó és minőségben most sem adták lejjebb az AMC-nél.

1. évad értékelése: 7/10

Címkék: breaking bad