Dexter - Natural born killer

Poszt írásának eredeti időpontja: 2007.10.30.

Még a nyár elején néztem meg a Dexter első évadát.

Darálva, de ez azt jelentette, hogy max. napi két rész, mivel minél jobban el akartam nyújtani az élményt. Az alapkoncepció több mint biztató és mindenekelőtt figyelemfelkeltő, de szerencsére a megvalósítás is az.

Ráadásul tökéletes színészt találtak Dexter szerepére Michael C. Hall személyében.

Sok helyütt merült már fel a kérdés, vajon mi az ami miatt érdekes ill. szimpatikus lehet Dexter karaktere. Egy gyilkost látunk, de mivel maga is gyilkosokat öl, ezért úgymond a "jó oldalon" áll - mindazonáltal ha csak ennyiben maradtak volna akkor egy egyszerű bosszúálló vagy igazságtevő szerepkörben láttuk volna a főszereplőt.

Dexter jelleme szerencsére összetettebb - az ölési vágy, amit nagyon jól tudnak a flashback-ek bemutatásával még életszerűbbé és árnyaltabbá tenni teszi különlegessé a karaktert.

Dex ölni szeretne, késztetést, vágyat érez iránta, elvileg nem képes érzelmekre, és egy borzalmas családi tragédia is áll a háttérben, nevelőapja, aki megpróbálja ezt az ölési vágyat helyes irányba terelni - ezek mind-mind olyan vonások, amellyek sikerült elmélyíteni Dexter jellemét, és az egyik legjobb és legérdekesebb karakter akit az utóbbi években láthattunk.

Számos jól eltalált összetevő járul még hozzá a Dexter sikeréhez, a már említett flashback-ek, a belső dialógusok használata, a zseniális zene és Miami varázsa - valójában nem ott forgatták, de ettől még gyönyörű, és nemcsak a táj, hanem maga az ábrázolás is.

A karaktereről néhány szót: Dexterről már esett szó, a szabadszájú húga Debra mintegy Dexter ellentéte, de mégis jól sikerültek a közös jelenetek.

Az őrsön dolgozó kollégákra sem lehet panasz, közülük Stoakes a kedvencem, de Dex kubai cimbije Angel is jó arc. Masuka-t és a Debra-nak címzett szexista beszólásait már nem is említem. Sikerült Dexter mellé is érdekes karaktereket rakni, így nemcsak a azokat a pillanatokat élvezzük, amikor Dex van a középpontban. Talán Rita karaktere nem jött be annyira, bár még az első szezonban rendben is volt, de a hamarosan taglalásra kerülő második évad kezdeténél már nehezebb elviselni.

Egy kiválóan megírt első évad, melynek a lezárása is jól sikerült - talán nem volt akkora döbbenet vagy cliffhanger, de ez nem is baj, méltó lezárását adták Dexter barátunk első évados gyilkolászásának.

Dexter első évad értékelése: 9\10

És most következzen a második évad, annak is az első része. Ami a leglényegesebb a Dexter hangulat ismét megvolt, illetve hatalmába kerített. Maga a rész kétségkívül kicsit lassabban csordogált, de nagyjából erre számítottam. Fel kell építeni a második évadot, felesleges kapkodni. Amint az várható volt Dexter jellemét egy csöppet kikezdte az első évad végén történt utolsó gyilkolás.

Egyedül a Rita szállal lesznek problémáim, de remélem a készítők azért okosan megoldják ezt is. De legalább a volt férjének annyi, felesleges lett volna húzni azt a szálat - legalábbis ezt arra értem, hogy gyerekek mennek be a börtönbe, kijön az arc, Dexter enemy-je lesz hasonlók - örülök, hogy ettől megkíméltek minket.

Azért az megnyugató, hogy a hugica történetét nem intézték el csak annyival, hog kilábalt a lelki traumából és kész-itt is egy jó pont. Doakes szerepét pedig remélem azért nem korlátozzák ennyire.

 A végén megvolt a jó kis csattanó, amely valószínűleg az egész évadon vagy legalábbis jó ideig végig fog húzódni.

Dexter 2x01 - It's Alive!  7/10

 

Címkék: dexter