Friday Night Lights - 2. évad

Poszt írásának időpontja: 2008. 04. 25.

Sajnos a sztrájk miatt az FNL második évada sem futott teljes szezont. Az évad 15 része azonban még így is elégedettséggel tölthet el minket, hiszen tudjuk, hogy jópár sorozat nem kapott ennyit, másrészt a nézettség alapján örülhettünk, hogy legalább ennyi jutott.

Mivel egyben daráltam le a második évadot, így már jópár véleményt - lehetőleg kerülve a spoilereket - olvastam róla Nem is bánom ezt, mert különben elég komoly csalódás ért volna az évad elején. Az első pár rész ugyanis nem hozta azt a minőséget, amit egy FNL-től elvárnánk. Magyarázatként szolgálhat erre többek között az is, hogy a showrunner Jason Katimst az NBC pár hétre átrendelte a Bionic Womanhez...

Felesleges szálakat hoztak be, "furcsa módon" a legtöbb kapcsolódott Landry-hez, vagy ahogy Taylor edző mondaná Lance-hez. A csapatba állítása enyhén szólva is vicces, elég csak kiindulni az első évad történéseiből, de a Tyra-val való kapcsolata és a gyilkossági ügy még ennél is gyengébb lett. De nemcsak az ő karaktere, valahogy a többiek szerepét sem sikerült eltalálni az első pár részben.

Nagyjából öt-hat részig tartott ez a gyengélkedés, utána szerencsére folyamatosan jobb részeket kaptunk már. Visszatért a régi FNL-es hangulat, Riggins, Saracen, Taylor edző, Julie és persze Smash - elsősorban nekik köszönhető az, hogy ismét a régi fényében tündökölt a sorozat a második évad nagyobbik felében.

Riggins szerencsére hozta az önpusztító, mégis sok esetben nagyon emberi karaktert. Mattnek sok mindennel meg kellett birkóznia a második évadban, és az őt alakító alakító színész hitelesen hozta az önmagából kikelt karaktert. Smashnél ismét behoztak egy rasszista szálat, de nem lett önismétlés a dologból, többek között azért sem, mert most nemcsak erre volt kihegyezve a dolog, hanem az egyetemi választásában is döntő változást hozott ez az incidens. Julie-ért is jár a dicséret, a lázadó, de egyben bizonytalan és sokször döntésképtelen karaktert jól eltalálták.

Taylor edző pedig a szíve-lelke ennek a csapatnak, ennek a városnak és természetesen az FNL-nek is. Talán nyugodtan mondhatom, hogy a kedvenc karakterem... Persze ne hagyjuk ki Jason Street-et sem, az évad eleji felesleges mexikói utazását követően nagyon jó irányba indultak el vele kapcsolatban is, valamint az edző felesége is hozta magát, mint ahogy Buddy-ra sem lehet panaszunk. Kicsit furcsállom is, mennyire megkedveltem őt a második évadban.

Lyla-ból többet is ki lehetne hozni, sajnálom, hogy nála az egész évad erre a keresztény, de inkább szektára hasonlító dologra ment el. Még azért megemlítek egy vendégszereplőt is, Peter Berg-et, aki egyrészt a sorozat alapjául szolgáló film rendezője, valamint az FNL stábjában is benn van. Nagy meglepetés volt az ő szereplése, de az általa alakított tahó karakter még inkább.

Mivel a sztrájk közbeszólt, ezért nem ért váratlanul az, hogy nincs megfelelőképpen lezárva az évad, de nem panaszkodom, mert szerencsére a Direct TV-nek köszönhetően lesz harmadik etap is. Először náluk, majd azt követően az NBC-n kerül leadásra a harmadik évad 13 része.
 

2. évad értékelése: 7/10