Kitchen Confidential

A poszt írásának az időpontja: 2008. 08. 24.

Röviden: az egyik legjobb sitcom, amit eddig láttam.

A Fox a 2005/2006-os idényben mutatta be ezt az egykamerás (nincs aláröhögés) sorozatot, de sajnos a gyenge nézettség miatt négy részt követően levette a műsorról. Adhatott volna neki több esélyt is, de ezt már megszokhattuk a korai cancelekről is ismert csatornától... Először Ausztráliába, majd Angliába jutott el a széria, ahol leadták az összes leforgatott epizódot, majd ezek kikerültek a netre is, és tovább már nem is kell mesélnem a sztorit... Később DVD-n is kiadták egyébként.

A sorozat Anthoyn Bourdain bestsellerén alapul. A történet alapja: a szakács Jack Bourdain rendkívüli tehetségéhez nem férhet kétség, de életmódja miatt (drog, szex, pia) mindenhonnan kirúgják egy idú után. Azonban kap még egy esélyt, a Nolita étterem főszakácsa lesz. Jack megragadja a lehetőséget, és úgy dönt, hogy megváltozik. Ez sikerül is neki, de azért nem kell megijedni, nem lesz belőle túlságosan is jófiú. Majd összehozza a szakács csapatot, kell-e mondani kivétel nélkül ütős karakterekkel.

A főszereplőt az Aliasból és Nip/Tuckból, valamint a Wedding Crashers-ből(Ünneprontók ünnepe - az egoista vőlegényt játszotta) is ismerős Bradley Cooper alakítja. Már az ő kiválasztása is telitalálat, de kivétel nélkül mindenkire igaz ez a stábból. Elsőként brit cimboráját szervezi be, akinél már jellegzetes angol akcentusa is egy jó pont, de ettől függetlenül is szinte minden jelenetben, amelyben szerepel garantált a röhögés. Eszembe is jutott egy jelenet, amelyben ráadásul szóba kerül az angol nemzetisége is. A francai pincérnőtől kérdezi a következőt: "Árulja el, hogy franciaként mit szólna hozzá, ha...egy kicsit megszállnám?"

Aztán ott van még John Cho, aki a Harold és Kumar filmekből lehet ismerős, de szerepel Nicholas Brendon is a sorozatban, a Buffy rajongóknak nem kell őt bemutatni. Persze megvan a kötelező újonc karakter is, akinek a legtöbb jelente szintén emlékezetesre sikeredett, de ez igaz a mosogató mexikói arcra, Ramon-ra is. Venégszereplők közül ki kell emelni az 1x04-ben franciát játszó Michael Vartan-t. Ez azért is lehet érdekes, mert együtt játszott Cooper-rel az Aliasban, és a készítők erre is figyeltek egy rejtett poén erejéig, amikor is Jack a következőt mondja: "Olyan mintha együtt dolgoztunk volna korábban..."

Persze a női vonalon sem marad el a sorozat, sőt minden szempontnak megfelelnek, hiszen sikerült a szinte kivétel nélkül mutatós szereplőknek jó szerepeket is írni. Itt meg kell említeni a tulajdonos kemény, sokszor kiállhatatlan lányát, vagy a "később érkező" Becky-t, aki nagyon hot, de mint kiderül eléggé törtető is, vagy ott van még a kedvesen naiv hostess Tanya, és még a pincérek között is találunk eyecandy-t, Donna-t, bár itt inkább azt kellett volna írni, hogy Donna dekoltázsa, hiszen az majdnem többet látható, mint a pofija.

A pilot remekül sikerült, és a nagyon jól összerakott karaktereknek köszönhetően számos poénforrást tartogatott ezután is. Ezeket szinte kivétel nélkül kihasználták, sőt az ötödik résztől kezdődően szinte megállás sem volt, és a 20 perc alatt rengeteg emlékezetes poén csattant el. Bőven lett volna még lehetőség a sorozatban, sajnos azonban csak 13 rész készült el belőle. Viszont legalább ezek "elérhetőek", így mindenkinek csak ajánlom, nem fog benne csalódni, garantálom.

Kitchen Confidential 9/10