Mad Men - 1. évad

A poszt írásának eredeti időpontja: 2008.07.31. 16:25

Az AMC tavaly döntött úgy, hogy ők is saját sorozat gyártásába kezdenek. A pilot bemutatása után kikerülő kritikák azt bizonyították, hogy ez nagyon jó döntés volt a részükről. A kiváló szakmai visszhang megmutatkozott a díjkiosztókon is, már begyűjtött eddig 2 Golden Globe-ot, mindkettőt főkategóriában (legjobb sorozat/dráma/ és legjobb férfi fsz./dráma/ kategóriában), valamint az Emmy-n is is bőven kapott jelöléseket, szám szerint 16-ot, a 30 Rock mögött a legtöbbet, és valószínűleg jópárat díjra is fog váltani.

Nincs is mit csodálkozni, hogy az AMC első sorozatuk sikerét látva, rögtön nekilátott még egynek, és nem meglepő módon a Breaking Bad is elnyerte a szakma és a közönség tetszését.

Miről is szól a sorozat? Röviden összefoglalva a hatvanas évek amerikai reklámszakmájáról, rengeteg cigarettafüsttel megfűszerezve. Valójában azonban nem a hivatás, hanem az emberek állnak a középpontban. Természetesen fontos része a Mad Men-nek a korszakra jellemző jegyek bemutatása, elsősorban társadalmi vonatkozásban, de emellett mind politikai, mind életvitel szempontjából is korhű képet fest a 60-as évekről.

A történetről nehéz is bármit írni, ugyanis elsősorban nem cselekményközpontú a sorozat. Itt a karaktereken van a hangsúly, kezdve a Jon Hamm által bravúrosan alakított főszereplőtől kezdve, a feleségén keresztül a titkárnőjéig, és a reklámcég alkalmazottjaiig. 13 rész alatt tökéletesen felépített karaktereket kapunk, úgy érezzük, hogy itt nincs egysíkú szereplő, szinte mindegyikük jellemvonásait sikerült megfelelően elmélyíteni. Lassú a sorozat folyása, ez sokakat ugyan eltántoríthat, de ez engem egyáltalán nem zavart, mert a készítők nagyon helyesen nem erre rakták a hangsúlyt, hanem a karakterépítésre és a 60-as évek hangulatának megteremtésére, valamint a már említett társadalmi jelenségek és a korszak jellegzetességeinek a bemutatására.

Természetesen a megfelelő színészi alakítások is kellettek ahhoz, hogy így sikerüljön a Mad Men. A már kiemelt Jon Hamm-et nem lehet elégszer dicsérni, az általa alakított Don Draper jelleme rendkívül összetett, de a többieknek is kijár a pacsi: a feleségét alakító Januray Jones nemcsak eyecandyként állja meg a helyét, de a nem könnyű szereppel is megbírkózik, akárcsak a feltörekvő titkárnőt alakító Elizabeth Moss vagy a gátlástalan, de ezzel együtt néha sajnálatra méltó Pete Campbell-t alakító színész, de említhetném a Roger Sterling figuráját játszó John Slatteryt is.

Ki kell emelni az eddig említetteken kívül még a nagyon jól megírt, életszerű dialógusokat, és a remek operatőri munkát is. Az AMC napjaink egyik legminőségibb sorozatát rakta le elénk, amelynek a héten indult el a második évada. Az első kritikák szerint hasonló színvonalon, mint amit már az első évadban is megszokhattunk.

1. évad értékelése: 8/10

Címkék: mad men