Sons of Anarchy - nem ez lesz az FX következő nagy dobása...

A poszt eredeti írásának időpontja: 2008.10.08. 09:30

Még augusztusban tettem fel a kérdést, vajon ez lehet-e az FX következő nagy dobása. Három rész után úgy tűnik, hogy számomra semmiképp.

Találunk azért pozitívumokat is persze. A harmadik rész végén megérkező átívelő szál, vagy az addig is látható motoros banda ügyekben bőven van lehetőség. Ez a szubkultúra ráadásul még mindig érdekes és a tagok közötti dialógusok is rendben vannak. Az első komoly probléma, hogy a főszereplő egyszerűen semmilyen számomra. Gyenge a színész, a pilot kapcsán említett idegesítő lazasága csak egy dolog, ráadásul egyelőre a szerepe sincs úgy megírva, hogy amiatt a nézőt igazán érdekelné a karakter. Akarva akaratlanul már itt megbukott a sorozat, persze nem one man show-nak készült, de ha a központi karaktert nem sikerül eltalálni, akkor már nincs sok remény.

Katey Segal karaktere egy picit javult az utóbbi két részben, de még mindig nem érzem azt, hogy ennyire szükség lenne erre a sokszor már erőltetettnek tűnő kemény anya szerepre, aki hátulról irányítani próbálja a történéseket. Ron Perlman az első két részben még szimplán korrekt volt, a mostani epizódban viszont már igazán kitett magáért. Ha indokot kellene keresem a további nézésre, akkor ő mindenképp fontos érv lenne a legutóbbi produkcióját látva - nem kell nagy dologra gondolni, egyszerűen csak hozta azt, amit mindenki elvár tőle a múltbéli szerepei után. A banda többi tagja rendben van, találunk pár jó arcot.

Még a maradék két női szereplőről kell beszélni. Sajnos egyiküket sem találták el, a Wendy-t alakító Drea da Matteo-t nem kedveltem soha igazán, itt megpróbáltam félrerakni az ellenszenvet, de ez a karakter súlytalan, hasonlóan a doktornőéhez. Talán ezzel a szóval lehetne legjobban kifejezni a Sons of Anarchy-t, súlytalan, vannak történések, alvilági bizniszek, akciók, drámai pillanatok, de egyik sem gyakorol olyan hatást, mint amilyennek igazából szánták, és mint amilyennek mondjuk hallás után ki kellene néznie.

A pilot után feltettem a kérdést, hogy vajon tovább tud-e innen lépni a sorozat. Sajnos nemleges a válasz, a második rész kifejezetten gyengére sikerült, a harmadikban már voltak lehetőségek, de ezek sem győztem meg, hogy folytatnom kellene. Nem arról van szó, hogy rossz sorozat lenne a Sons of Anarchy, egyszerűen nem érdekel a karakterek sorsa, és közel sem ütött akkorát a sorozat, mint amire számítottam. Ez kevés, FX szintjéhez képest meg pláne. Három rész után 5/10-et kap tőlem és ugyan az FX berendelte a második évadot is, én nem folytatom.

Címkék: sons of anarchy