The Shield - ötödik évad

Poszt írásának eredeti időpontja: 2007.09.27.

Ha zsarus sorozatokról van szó, akkor napjainkban két alapvetés van: az egyik az HBO-s The Wire (Drót), a másik pedig az FX-től a The Shield (Kemény zsaruk).

A Shield mindig hozott egy magas színvonalat, és ezt a szintet nem adta alább egyszer sem, de amit a 4. és az 5 .évadban műveltek, az végképp egyértelművé tette számomra, hogy minden idők legjobb zsarus sorozatáról van szó. Aki először nézi a sorozatot, egyből a kamerarángatás tűnik fel neki - számomra ez még élethűbbé teszi a Shieldet, és már alapban ad egyfajta ízt a sorozatnak. Nagyon jól koreografáltak az akciók is, élmény nézni a rajtaütéseket, és látszik rajtuk a stáb precíz munkája.

Shawn Ryan nagyot alkotott ezekkel az ellentmondásos karakterekkel teletűzdelt drámával. Vic Mackey szerepében Michael Chiklis zseniális, persze a Strike team egyik tagjára sem lehet panasz. Olyan színészek szálltak be a sorozatba, mint a negyedik évadban Glenn Close, vagy az ötödik évadban Vic nemezisét alakító Forest Whitaker.

Az ödödik évad maga a tökély, egy pillanatra sem vettek vissza az iramból.
A sorozat alapvetően nem túl gyakran használ zenei aláfestést, de amikor igen, az méltó a sorozat színvonalához és üt rendesen. Az 5x10 végén hallható zene annyira odaillő és maga a rész is talán nem túlzás kijelenteni, hogy minden idők legjobb Shield része.
Persze a befejező rész vége is tartogat bőven megdöbbentő jeleneteket.
Végig feszülten néztem minden percét az ötödik évadnak, egy pillanatra sem ült le az évad.

Strike team és Kavanough párharca van a középpontban, de természetesen Dutch és Claudette ügyei is helyet kapnak, mint ahogy az őrs eddig megismert rendőrei is feltűnnek, valamint egy újonc csajszi is. Vic felesége és Aceveda is visszatér, utóbbit kimondottan kedvelem, és az ő karaktere sem feddhetetlen, mint ahogy szinte senkié sem az.
11 részes az évad, amely során tökéletesen fel tudták építeni a sztorit, le is zárták, de a jövőre nézve komoly következményekkel.


értékelés:

1. évad: 9\10

2. évad: 8\10

3. évad  8\10

4. évad: 9\10


5. évad: 9\10

 

Címkék: the shield