Damages - a negyedik évad kezdéséről

Immáron a negyedik évadját kezdte meg a Damages, amiért nem lehetünk eléggé hálásak a kiemelkedő minőségű, de kaszára váró sorozatok mentőangyalaként funkcionáló Direct TV-nek. Persze az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy már az FX által berendelt három szezon is a csatorna jóindulatának, valamint a minőségi sorozat címkének és az ezzel járó elismertségnek volt köszönhető. Tőlük vette át a stafétabotot a Direct TV és a gyártóval való megállapodást követően biztosra vehető a negyedik és az ötödik etap is. Az évadnyitóval kapcsolatos benyomásaimról a kép alatt, spoilerek társaságában számolok be.

A sorozatot készítő KZK trió (Todd Kessler, Glenn Kessler, Daniel Zelman) úgy gondolta, hogy itt az ideje egy nagyobb időbeli ugrásnak, aminek eredményeképp három év telt a legutolsó, Patty és Ellen között lezajlott beszélgetés óta. Természetesen ez idő alatt mindkettejük életében történtek változások , rövid mosolyszünet után ismét találkoznak egymással, Ellen-ről megtudjuk, hogy egy új, a barátját is foglalkoztató jogi cégnek dolgozik, míg Patty számára a legfőbb problémát a három éves unokája szolgáltatja.

A Damages felépítésében nem történt érdemi változás, a történet ismét egy nagy kirakósra emlékeztet, míg a cselekmény ezúttal is több szálon és időben fut. A célpont a szokásoknak megfelelően egy külső szemlélő számára törvényes eszközökkel élő, de a háttérben számos illegális tevékenységet folytató nagyvállalat. A nyomozást kivételesen nem Patty, hanem Ellen kezdeményezi, méghozzá a  High Star, egy magánkézben lévő katonai cég ellen. Ahhoz, hogy egyáltalán a pernek legyen valami jogalapja, Ellen-nek régi ismerősét, a nem is oly rég még a High Star alkalmazásában álló, komoly traumán átesett Chris Sanchez-t kell meggyőznie a tanúskodásról. Ez természetesen csak a kiindulópont, a helyzet a későbbiekben, ahogy azt korábban már több alkalommal megtapasztalhattuk, bonyolódni fog.

A tavalyi kifejezetten eseménydús és meghökkentő képsorokkal tarkított évadnyitó után idén sokkal lassabb kezdést mutatott be a sorozat, ez azonban nem feltétlenül jelent rosszat. A legutóbbi szezon második fele számomra csalódás volt, úgy tűnt, mintha elfogyott volna a puskapor, ami aztán önismétlésekben és egy gyenge végjátékban csúcsosodott ki. Bízom benne, hogy idén ez megfordul, inkább legyen kicsit komótosabb a kezdés és aztán fokozatosan erősítsen a sorozat. 

Eltelt három év, a két főszereplő más helyzetben van ugyan, de alapvetően semmit nem változtak - Patty most is a hibát egyáltalán nem toleráló, önfejű és természetesen az üzletet mindig előtérbe helyező nő képében tűnik fel, míg Ellen nem tud választani a nyugodt, izgalommentes élet és az egykori mentora, bármi áron sarokba szorítani, majd elkapni az ellenfeledet mentalitása között. Érdekes, hogy a közös jelenetük nem váltotta ki a várt hatást, ugyan túlzás lenne azt állítani, hogy elfáradtak volna a karakterek, de tény, hogy az új szereplők jobban lekötötték a figyelmemet.

John Goodman a Treme-beli fantasztikus alakítása után most a High Star ambiciózus, érdekes erkölcsi morállal bíró vezetőjét alakítja. Nagy potenciált érzek mind a karakterben, mind Goodman-ben, ami úgy gondolom reális is, hiszen a Damages egyik legfőbb erőssége az, hogy az írók nagy hangsúlyt fektetnek a másik oldal bemutatására is, és összetett, nem egyszerűen a jó és a rossz kategóriába besorolható figurákat alkotnak. Ki kell még emelnem Dylan Baker teljesítményét a pragmatikus gondolkodású, az emberre már most frászt hozó 'takarító' szerepében, de Chris Messina szintén elsőrangú alakítást nyújtott a borzalmas tragédiát megélő ex-katona, Chris Sanchez bőrébe bújva. Nem szabad elfelejtkezni régi ismerősünkről Tom Noonan-ről sem, örömmel vettem tudomásul a karizmatikus színész visszatérését.

A katonai cég elleni perben több lehetőséget látok, mint a tavalyi Ponzi-trükk és a Tobin család köré szerveződő ügyben, a mostani flashforward viszont gyengébbnek tűnik, legalábbis a nyitó epizódban kissé kiszámíthatóra sikeredett, míg a karaktereknél a frissen behozott figurák elnyerték a tetszésemet, de a régiek közül Ellen-re még rá kell gyúrni egy kicsit. A Damages összességében hozta a tőle elvárható szintet, bizakodva várjuk a következő hetet. Ezzel kapcsolatosan fontos még megjegyezni, hogy a megszokott 13 rész helyett 10-et kapunk, viszont a teljes játékidőt tekintve, köszönhetően annak, hogy az egyes epizódok 52-55 perc hosszúságúak lesznek, nem történik változás.

Értékelés:

Címkék: damages