TCA tour 2011 (nyár) - FX

A TCA tour talán legjobb panelját az FX produkálta, ami bizony nagyban köszönhető John Landgraf személyének. Élmény hallgatni a kábelcsatorna elnökét, rendkívül tájékozott és emellett a szakmai tudása is kikezdhetetlen, jó lenne és egyben persze utópisztikus, ha az ő általa képviselt gondolkodásmód lenne jellemező a tévés vezetők mindegyikére. Az első bejelentés pont az ő személyével volt kapcsolatos, a már több, mint hét éve az FX első emberének számító Landgraf újabb három évvel hosszabbította meg a szerződését. Ezt követően megjegyezte, hogy a csatorna nézettsége évről-évre 17%-os növekedést könyvelhet el.

Nem sokkal később újabb örömhírek érkeztek, az FX megújította a Wilfred-et (2. évados berendelés), a Louie-t (3. évados berendelés) és az It's Always Sunny in Philadelphia-t (8-9. évados berendelés), utóbbi ezzel minden idők leghosszabban futó (basic) kábeles sitcomja lett, a készítők pedig kaptak egy 50 milliós szerződést, amelynek értelmében további projekteket szállítanak majd a csatornának. Ha már szóba jöttek a sitcomok, érdemes itt egy pillanatra elidőznünk. Két éve gondoltak egy nagyot az FX-nél és úgy döntöttek, hogy a drámák mellett a komédiákra is kiemelt hangsúlyt helyeznek, az eredmény pedig önmagáért beszél. Rövid idő alatt, mind mennyiségi (a felsoroltakon kívül még a The League és az Archer) és ami jóval fontosabb, minőségi szempontból is komoly eredményeket értek el.


Kurt Sutter (showrunner), Paris Barclay (rendező, producer), Katey Sagal, Ron Perlman (színészek) - Sons of Anarchy

Az FX jó ideje úgy van a köztudatban, mint egy elsősorban férfiakat megcélzó csatorna. Az egyik újságíró megkérdezte Landgrafot, hogy vajon ez még most is igaz rájuk? "Az elmúlt pár év során megpróbáltuk kiszélesíteni a kínálatunkat, többek között ezért is került berendelésre anno a Dirt, a Damages, vagy éppen a The Riches, amelyekben a női karakterek voltak a központban." - válaszolta Landgraf. Mára ugyan már egyik sorozat sem fut, de ennek ellenére törekednek arra, hogy erős női szerepeket írjanak, az elnök példaként Katey Sagal-t, a Sons of Anarchy Gemma-ját hozta fel. Egy érdekes adatot is megosztott velünk, a csatorna nemek szerinti nézettség megoszlása: 52% férfi, 48% nő, ami kiegyensúlyozott arányt mutat.

Természetesen szóba került a két legutóbbi drámájuk, a Terriers és a Lights Out gyors kaszája is. Landgraf kiemelte, hogy a kreatív szempontokat figyelembe véve egyik sorozatra sem használhatjuk a bukás szót, de a nézettségi adatok fényében kénytelenek voltak meghozni ezeket a nehéz döntéseket. Ehhez kapcsolódóan az egyik újságíró megkérdezte, hogy vajon milyen tapasztalatokat szűrtek le a két kaszából, lát-e még arra esélyt, hogy egy egy kizárólag karakterközpontú dráma sikeres legyen? Landgraf szerint csak akkor, ha valamivel ki tudják bővíteni az eredeti sztorit, az évek óta folyamatosan növekvő konkurencia miatt (a szkriptelt sorozatok mellett a nagy sikerrel futó kábeles realitykre célzott) nagyon nehéz kitűnni, hiába szállítják a minőségi programokat. Ennek ellenére az alapelveiken nem hajlandóak változtatni.


Connie Britton, Dylan McDermott (színészek) – American Horror Story

Az év hátralevő részében két FX dráma kerül a képernyőre, kezdjük először a Sons of Anarchy kitárgyalásával. Landgraf megjegyezte, hogy nagyon kevés note-ot (észrevételeket/tanácsokat) küld Sutter-nek és a stábjának. Ehhez még hozzáfűzte azt, hogy véleménye szerint egy vezetőnek az a feladata, hogy ne akadályozza meg az embereit abban, hogy kísérletezzenek, sőt bátorítsa őket, hogy nyugodtan hajózzanak ismeretlen vizek felé. A SoA negyedik évadja az ő szavaival élve egyfajta vissza a kezdetekhez szezon lesz, amiben a külső veszélyek mellett a klubon belüli belső problémák is nagy szerepet kapnak. A történetben 14 hónapot ugrunk előre az időben, ami azt jelenti, hogy a szeptember 6-i évadkezdés a srácok börtönből való szabadulásával nyit majd.

Több új szereplőt is felvonultat a negyedik etap: Charming új seriffjét Rockmond Dunbar (Terriers) alakítja; Romero 'Romeo' Parada szerepében Danny Trejo lesz látható, aki anno egy mexikói kommandós egység tagja volt, most pedig összetűzésbe keveredik a klubbal; és nem feledkezhetünk meg David Hasselhoff-ról sem, aki Dondo, az egykori pornószínész, jelenleg rendkívül sikeres producer bőrébe bújik majd. Sutter szerint a legnagyobb erősítés azonban az Emmy-díjas rendező Paris Barclay (NYPD Blue, In Treatment) újbóli megszerzése volt, aki anno a 2. évados Balm-ot, a sorozat tán legjobb részét vezényelte le. A negyedik évadban ő fogja a legtöbb részt rendezni és emellett produceri tisztséget is kapott. 


Denis Leary (producer, színész), Peter Tolan (producer), Steven Pasquale, Callie Thorne (színészek) – Rescue Me


Az október 5-én bemutatásra kerülő American Horror Story kapcsán az egyik újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy vajon mennyire lesznek különállóak az évadok. A sorozat készítői Murphy és Falchuk korábban ugyanis kihangsúlyozták, hogy egy évad egy kerek egészet alkot majd és ezzel együtt a szereplőgárdát is lecserélik. Landgraf ehhez annyit tett hozzá, hogy a történet bizonyos részeit valóban lezárják 13 rész alatt, de lesznek olyan karakterek, akik fontos szerepet kapnak a további évadok során is és a kísértetház szintén központi téma marad. Végezetül nézzünk rá az FX jövőbeli projektjeire: a közelmúltban a csatorna két dráma pilotot forgatott, Landgraf pozitívan nyilatkozott mind a Powers-ről, mind az Outlaw Country-ról. Mindkettőnél az utómunkálatok zajlanak és várhatóan 4-6 héten belül kerül fogja őket megnézni az FX vezérkara. Landgraf szerint 2-3 hónap múlva várható döntés a sorsukról.