TCA tour összefoglaló: FX Networks, AMC

A TCA tour összefoglalónk utolsó részéhez érkeztünk, ezúttal két basic kábelcsatorna, az FX és az AMC panelján elhangzottakkal foglalkozunk, előbbinek nagyobb teret szentelve.

FX Networks

Ahogy azt a blog keretein belül többször is kinyilatkoztattam, John Landgraf napjaink legintelligensebb és szakmailag legfelkészültebb csatornavezetője. A TCA beszámolói mindig élményszámba mennek, ahogy ez most sem volt másként. Az FX Networks (nem véletlen a többesszám, lásd lejjebb) elnöke rendkívül elégedett a csatorna jelenlegi helyzetével, amin nem is lehet csodálkozni. Komoly átalakuláson, illetve tán helyesebb a bővítés szót használni mennek keresztül, melynek célja, hogy másfél éven belül 25 saját gyártású sorozattal rendelkezzenek.

tca fx.jpg
Szeptember elejétől indul a 70 millió háztartásban fogható, az elsősorban a 18 – 34-es korosztályra koncentráló FXX, melynek kínálatában megtalálhatjuk majd az It’s Always Sunny In Philadelphia, a The League és a Legit komédiákat, az újonc animációs sorozatot a Chozent, valamint a Totally Biased With W. Kamau Bell című talk-show műsort. Átalakuláson megy keresztül az FXM, melynek profilját a saját gyártású műsorok közül főként a minisorozatok adják majd. A három csatornás modellt egészíti ki a novemberben beindítani kívánt FXNow, mely a régóta várt online szolgáltatása lesz a csatornának.

Landgraf  a következő hasonlattal írta le a változásokat: eddig középsúlyú bokszolóként kellett helytállniuk a nehézsúlyúak, mint példának okáért az HBO, között (szerk.: tették mindezt igencsak eredményesen), most viszont felkerültek a nagyok közé és minden tekintetben egyenlő feltételek között ’harcolnak’. Fontos hozzátenni, hogy az FX szerzi meg a Hollywoodi blockbusterek 2/3-át, így „több polcra” volt szükségük a filmek elhelyezéséhez, ezt orvosolja a három testvércsatorna, mely egyúttal nagyban megkönnyíti a saját gyártású sorozatok készítését és elhelyezését is.

Szinte csak kapkodja az ember a fejét az FX kapcsán, kis túlzással minden hétre jön egy bejelentett projekt. A TCA-n kiemelt szerepet kapott a Fargo, a Coen-testvérek kultfilmjének kis képernyő változata, melynek főszerepében Billy Bob Throntont láthatjuk majd és lényeges hozzátenni, hogy a mozifilm egyetlen karaktere sem tér vissza. A 10 részes első évad kapcsán Landgraf kiemelte, hogy siker esetén folytatják majd, de az American Horror Story-hoz hasonlóan új sztorival és szereplőkkel. A szkriptet Noah Hawley írta (My Generation, The Unusuals), Coenék a hírek szerint kifejezetten elégedettek voltak vele és csak néhány megjegyzést fűztek a forgatókönyvhöz.

tca bbt.jpg
Hivatalosan még nincsenek bejelentve, de szinte biztosra vehető a The Strain és a Tyrant berendelése is, mindkét projekt írógárdával rendelkezik és már a pilot utáni forgatókönyvek készülnek. Guillermo del Toro és Chuck Hogan vámpírtrilógiájának forgatása a jövő hónapban kezdődik meg Torontoban. A showrunner Carton Cuse (Lost, Bates Motel) lesz, 39 és 65 rész, vagyis három és öt évad között gondolkodnak, Landgraf pedig újságírói kérdésre elárulta, hogy nem fognak finomítani a képi világon. A közel-keleti országba költöző amerikai családot és feszült politikai helyzeteket bemutató Tyrant kapcsán elsősorban szereposztási híreket hallani (legutóbb Justin Kirk csatlakozott), a pilot rendezését visszamondó Ang Lee helyét David Yates (Harry Potter) vette át.

Közben komédiák is előkészületben vannak, Landgraf kiemelte Charlie Kaufman How and Why című pilotját, a Billy Crystal fémjelezte The Comedians-t valamint Tracy Morgan projektjét, a Death Pact-et. Friss hír, hogy Donald Glover is átigazolt a csatornához, ahol az atlantai zenei életet bemutató Atlanta című pilottal foglalkozik, melyet íróként és színészként is jegyez. Néhány premier dátum erejéig térjünk vissza a jelenlegi FX sorozatokhoz: a Sons of Anarchy szeptember 10-én kezdi meg a hatodik szezonját, míg az American Horror Story: Coven október 9-én kezdődik. A Justified és az Archer januárban tér vissza, a The Americans (döbbenetes adat: volt olyan epizód, mely a DVR adatokkal megduplázta az eredeti nézettséget!) második évados premierje pedig szintén a tél során, valószínűleg februárban várható. A Louie egy hosszabb kihagyást követően májusban folytatódik, ekkor várható a Fargo bemutatója is, utóbbi az FXM-en.

A fontosabb bejelentések mellett több olyan kérdés is szóba került, mely nem, vagy nem csak az FX-re, hanem általánosságban a televíziózásra vonatkozott. Az egyik újságíró arról érdeklődött, hogy Landgraf szerint vajon vége van-e az antihősök korszakának. “Nem tudom elképzelni, hogy Walter White karakterének változásánál valaha jobban tudják ábrázolni ezt a folyamatot, úgy gondolom ennél tovább nem lehet menni.” A két hetes TCA egyik slágertémája volt a Netflix kérdés, konkrétan az, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a nézettségi adatokat. Természetesen Landgrafot is megkérdezték erről, érdekesség, hogy pont ő volt az, aki tavaly először vetette ezt fel, vagyis ismét a többi csatornavezető előtt járt néhány lépéssel….

Elmondása szerit megérti a kollégái frusztráltságát, hiszen minden reggel kapnak nézettségi adatokat, melyek kihatással vannak a döntéseikre. Ha ő lehetne a “televíziózás kormányzója’ (a TCA-n jelen lévő újságírók valószínűleg egyhangúan meg is választották volna), akkor gondoskodna arról, hogy ezeket minden csatorna/szolgáltató elérhetővé tegye, ez így lenne korrekt a vetélytársakkal szemben. Hozzátette azonban, hogy úgy tisztességes, ha közben meg is dicséri a Netflixet, amely igazán minőségi sorozatokat tett le az asztalra.

AMC

tca bb.jpg

A csatorna három sorozatát „hozta el” a TCA-re, az újonc Low Winter Sun, a harmadik évadjára készülő, kis túlzással senkit nem érdeklő Hell on Wheels és természetesen az utolsó etapját kezdő, már most kultsorozatnak tekinthető Breaking Bad kapott külön panelt. Most azonban a bejelentett újoncokra fókuszálunk, Vince Gilligan sorozata a héten érkező podcast során úgyis kibeszélésre kerül majd (pont sikerült elkapni a pillanatot, amikor Cranston és Paul megtudta az örömhírt).

Először a története során az AMC egyből két drámát rendelt be, szükség is volt erre, hiszen a Breaking Bad idén nyáron befejezi a pályafutását, míg a csatornát meghatározó másik dráma, a Mad Men is egyre közelebb jut a végjátékhoz. A most bekért Halt & Catch Fire és a Turn is év végén kezdi meg a forgatást és 2014-ben kerülnek a képernyőre. Érdekesség, hogy egyik sorozat sem napjainkban játszódik, előbbi az 1980-as évek elejének számítógépes forradalmat dolgozza fel, míg utóbbi az amerikai függetlenségi háború idején játszódik.

A Halt & Catch Fire az eddig viszonylag ismeretlen Chris Cantwell – Chris Rodgers duótól érkezik, a fiatal informatikai zsenik egyikét Lee Pace (Pushing Daisies) alakítja, de a sorozatban feltűnik többek között Scoot McNairy, Mackenzie Rio Davis és Kerry Bishe is. A Turn már majdnem 250 évvel repít vissza minket az időben, a sorozat Alexander Rose Washington's Spies című könyvét veszi alapul. A George Washington parancsára alapított The Culper Ring nevű kémszervezetről szóló alkotás showrunneri posztját Craig Silverstein (Nikita, Terra Nova) kapta meg, a főbb szerepekben pedig Jamie Bell, Kevin McNally, Angus MacFadyen és Heather Lind lesznek láthatók.