Az év legemlékezetesebb jelenetei

Az epizodisták blogon az elmúlt néhány hét a 2013-as felhozatal összegzéséről szólt, így talán nem meglepő, hogy az utolsó idei bejegyzés is ennek jegyében telik el. Az általam legemlékezetesebbnek tartott jeleneteket válogattam össze, azon egyszerű kritérium alapján, hogy milyen hatást gyakoroltak rám, illetve, hogy mennyire fontos szerepet töltöttek be az epizód, illetve az évad menetében, elsősorban a történetvezetés és a karakterek szempontjából. A videók természetesen spoileresek, így csak az vállalkozzon a megnézésükre, aki naprakész az adott sorozattal.

10. Parks and Recreation 6x02 - "London"

A rekeszizmokat alaposan megdolgoztató évadnyitó érzelmekkel túlfűtött, szép záró jelenete, avagy mi kell ahhoz, hogy Ron Swanson elérzékenyüljön? A válasz olyan egyszerű, mint maga Ron, lélegzetelállító skót táj, whiskey készítés és egy Robert Burns költemény.

9. Banshee 1x03 - "Meet the Boss"

A Cinemax újoncának egyik legnagyobb erőssége a kiválóan megkoreografált akciójelenetek voltak, testközeli és brutális összecsapásokat láthattunk, ahol minden ütés és törött csont valódinak tűnt. Mindezt az alábbi jelenet is alátámasztja, melyben a börtönben töltött évek során megedződött Lucas Hood egy MMA-harcossal kerül szembe.

8. Veep 2x09 - "Running"

A kiváló évadot teljesítő politikai szatíra tele volt kínos, feszengős, és egyúttal rendkívül humoros szituációkkal, az írók az évad végén pedig még rátettek egy lapáttal. Élete talán legfontosabb napján az alelnök átgyalogol egy üvegajtón.... a végeredmény és a reakciók önmagukért beszélnek.

7. Sons of Anarchy 6x11 - "Aon Rud Persanta"

Korábban többször is Kurt Sutter fejéhez vágták, hogy nem elég tökös és nem tudja elengedni időben a karaktereit. A hatodik évadot látva revideálni kell ezt a kijelentést, hiszen két főszereplőt is elért a kaszás, a választásom végül a kevésbé váratlan, viszont cserébe tökéletesen megkomponált jelenetsorra esett.

6. The Good Wife 5x05 - "Hitting the Fan"

Sokan hajlamosak elfelejtkezni arról, hogy Josh Charles milyen remek munkát végez a The Good Wife nagymenő ügyvédjeként, ráadásul idén a sorozathoz hasonlóan az ő teljesítménye is szintet lépett. Több éves karakterizáció ért be az alábbi, Charles és Margulies karaktere közötti, feszültséggel teli beszélgetésben.

5. Mad Men 6x13 - "n Care Of"

Don Draper vallomása váratlan, megrázó és kíméletlenül őszinte, melyet Jon Hamm karizmatikus alakítása tesz tökéletesen átérezhetővé. Régóta vártunk erre, a múlttal való szembenézése ugyan komoly következményekkel járt, de ezzel új utat nyitott a hosszú ideje magával viaskodó főszereplő számára.

4. Rectify 1x02 - "Sexual Peeling"

Minden kétséget kizáróan Aden Young az év felfedezettje, az ausztrál színész minimalista játékával kiválóan ráérzett a társadalomba való visszailleszkedésen dolgozó Daniel karakterére. A halálsoron töltött 19 esztendő alatt rengeteg embertelen megaláztatáson esett keresztül, ebbe nyerhetünk most betekintést.

3. Vikings 1x08 - "Sacrifice"

Egy kultúra, mely első olvasatra távol áll tőlünk és értelmetlen áldozatokkal járó barbár szokásjoggal rendelkezik. A sorozat nagy érdeme azonban abban rejlik, hogy a gondosan felépített jellemábrázolásának köszönhetően képes közel hozni a vikingek hagyományait és döbbenten, ámde csodálattal nézzük végig azt a rítust, mely számukra az élet természetes velejárója volt.

2. Breaking Bad 5x14 - "Ozymandias"

A címben is megénekelt Shelley vers civilizációk és nagy uralkodók bukásáról és feledésbe merüléséről szól, mely párhuzamba állítható a sorozat főszereplőjének sorsával. Walt mindent elveszít, ami fontos számára, az általam választott jelenetben a legértékesebbtől, a családjától kénytelen búcsút venni. Bryan Cranston zseniális alakítására egyszerűen képtelenség jelzőket találni.

1. Game of Thrones 3x09 - "The Rains of Castamere"

A miértre való válaszként elég lenne összevágni a jelenetre adott reakciókat, magukba roskadó, síró, üvöltöző, vagy éppen a dühüket a tévén kiadó nézőket a világ bármely részéről. A fordulatért és az empátia hiányáért George R.R. Martin a felelős, mely a könyveslapok után, köszönhetően a Benioff-Weiss író kettősnek, David Nutter rendezőnek és a színészek elsőrangú alakításának, a kis képernyőn is tökéletesen lett megvalósítva. Sokatmondó, hogy ugyan tisztában voltam a szereplők sorsával (minden fontosabb Game of Thrones spoilert benyelek), ennek ellenére engem is sokkolt a jelent és egy pillanatig sem volt kétséges, hogy első helyet érdemel.