2014 újonc sorozatai (2. rész)

Hasonlóan az első részhez, az összeállítás ezúttal is szubjektív, az általam legígéretesebbnek gondolt újoncok kerültek be. A lista már csak azért sem lehet teljes, mert az országos újoncok nagy részét csak májusban jelentik be, illetve a kábelcsatornák esetében is várhatók még, elsősorban év végére időzített premierek. Jó szemezgetést, remélem minél több sorozat kelti fel az érdeklődéseteket.

the-strain-logo-horz.jpg

Gang Related (Fox)

bemutató: május

készítők: Scott Rosenbaum (Chuck,The Shield, V) – showrunner, Chris Morgan (Fast & Furious, Wanted) – író, producer

 szereplők: Terry O’Quinn, Cliff Curtis, RZA, Inbar Lavi, Jay Hernandez, Ramon Rodriguez, Shantel VanSanten, Sung Kang

történet: A sorozat a los angelesi rendőrség egyik elit osztagának mindennapjait mutatja be, akiket főként helyi bandák ellen vetnek be. A csavar a történetben ott van, hogy az egyik rendőr korábban bandatag volt és még most is ad át információkat a bűnözőknek. Barátjának halálát követően azonban elbizonytalanodik és döntenie kell a két oldal között. Az alapsztori ugyan kissé sablonosnak hat, de országos sorozathoz képest meglepően karcos képi világgal rendelkezik, az eddigi kritikák pedig kifejezetten biztatók, adrenalinbombaként írják le a sorozatot.


Turn (AMC)

bemutató: tavasz/nyár a poszt élesítésekor jelentette be az AMC a premier dátumot: április 6.

készítők: Craig Silverstein (Nikita, Terra Nova) - showrunner, Rupert Wyatt (Rise Of The Planet Of The Apes) - rendező

szereplők: Jamie Bell, Kevin McNally, Angus MacFadyen, Heather Lind, Burn Gorman

történet: A Turn majdnem 250 évvel repít vissza minket az időben, a sorozat Alexander Rose Washington's Spies című könyvét veszi alapul. A George Washington parancsára alapított The Culper Ring nevű kémszervezetről szóló alkotás kapcsán két komoly kérdőjel is van: az AMC egyre nagyobb lejtmenetben van a minőséget illetően, ráadásul a Turn showrunnere az a Craig Silverstein, aki eddig szinte csak felejthető produkciók készítésében vett részt.


Extant (CBS)

bemutató: nyár

készítők: Greg Walker (Vegas, Without a Trace) - showrunner, Mickey Fisher, Steven Spielberg - producer

szereplők: Halle Berry, Camryn Manheim, Pierce Gagnon, Hiroyuki Sanada

történet: A CBS az elmúlt 21 év legnagyobb legnagyobb sikerét aratta a szkriptelt sorozatok között az Under the Dome című Stephen King regény feldolgozásával. Nem meglepő, hogy idén nyáron egy újabb sci-fivel bővítik a palettájukat. Az Extant forgatókönyve rendkívül kapós volt a piacon, komoly licit árán sikerült csak megszereznie a csatornának. Halle Berry egy űrhajóst alakít, aki 1 év után tér vissza a Földre és megpróbál visszailleszkedni a társadalomba és természetesen a családjának életébe. Utóbbi nem éppen zökkenőmentes, a férje tehetséges tudós, a fia pedig egy emberszerű robot, ráadásul az űrben eltöltött idő nem várt fejleményekhez vezet.


The Leftovers (HBO)

bemutató: nyáron (várhatóan június)

készítők:  Damon Lindelof (Lost, Prometheus) - a showrunner, Peter Berg (Friday Night Lights, Hancock, Battleship) - rendező

szereplők: Justin Theroux, Liv Tyler, Amy Brenneman, Chris Zylka, Charlie Carver, Max Carver, Carrie Coon, Christopher Eccleston, Amanda Warren, Ann Dowd

történet: A bibliai végítélet napját követően már sosem lesz ugyanaz a világ. Néhány ember azonban a Földön ragad és megpróbálják egyrészt megfejteni, hogy hová tűnt a többi ember, valamint fényt deríteni arra, hogy pontosan mi is történt. Ahogy ahhoz az HBO esetében hozzászokhattunk, tíz részes évadot kapunk, mely várhatóan a True Blood záró felvonásával párban, júniusban kerül majd a képernyőkre. Lindelof kapcsán örülhetünk, hogy a felemásra sikeredett mozis kitérői után visszatalált a televíziózáshoz, az ő neve, valamint a premissza alapján szinte biztosan fanfavorit sorozat lesz a Tom Perrotta regénye alapján készült Leftoversből.


The Strain (FX)

bemutató: július

készítők: Carlton Cuse (Lost, Bates Motel) - showrunner, Guillermo del Toro – pilot rendezője, író, producer

szereplők: Corey Stoll, David Bradley, Mía Maestro, Sean Astin, Kevin Durand, Jonathan Hyde

történet: ’Újradefiniálja a vámpír műfajt’ – ezt állította Guillermo del Toro a Chuck Hogan-nel közösen írt vámpírtrilógiájáról és a visszajelzések alapján egyáltalán nem volt túlzó a kijelentése. A magyarul A kór címen megjelent regényt maga del Toro adaptálja a kisvászonra, míg a showrunneri pozícióban Carton Cuse foglal majd helyet. A regényekben és a sorozatban az írók/készítők ötvözték a hagyományos vámpírkultuszt a 21. századi tudománnyal. A sztori kiindulópontja egy vámpírvírus, mely rohamosan terjed, amikor pedig már New Yorkot is megfertőzte, az utcákon káosz lesz úrrá, és elkezdődik a megjósolhatatlan kimenetelű háború.


Fargo (FX)

bemutató: tavasz/nyár

készítők: Noah Hawley (My Generation, The Unusuals), Adam Bernstein (Breaking Bad, Californication, Bored to Death) - rendező, Ethan és Joel Coen, Warren Littlefield - producerek

szereplők: Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Adam Goldberg, Bob Odenkirk, Allison Tolman, Colin Hanks, Kate Walsh, Oliver Platt

történet: a limitált széria az Oscar-díjas filmhez hasonlóan egy kisvárosban játszódik és egy gyilkosság áll a középpontban. A tervek szerint Coenék alkotásához hasonlóan a szarkasztikus humor és egyedi karakterek lennének a sorozat legfontosabb stílusjegyei. A fantasztikus szereplőgárda és az, hogy a Coen-testvérek is elégedettek voltak a forgatókönyvvel (némi változtatást azért eszközöltek), bizakodásra adhat okot. Siker esetén folytatódna a sorozat, a limitált megjelölés magában foglalja, hogy az esetleges második szezon már új alaphelyzetet és karaktereket mutat be.


Salem (WGN America)

bemutató: tavasz/nyár

készítők: Brannon Braga (24, Star Trek: The Next Generation, Voyager, Enterprise)  - showrunner

szereplők: Janet Montgomery, Seth Gabel, Shane West, Tamzin Merchant, Xander Berkeley, Elise Eberle

történet: újabb csatorna, mely kipróbálja magát a szkriptelt sorozatok világában. A cím árulkodó, a 17. századi Massachusetts állam Salem városába látogathatunk el, ahol a történelem egyik leghíresebb boszorkányperének következményeként 19 ember felakasztottak és sokakat bebörtönöztek. A sorozat természetesen kiszínezi majd az ismert történetet és természetfölötti aspektussal is ellátja a sorozatot. A színészgárda ígéretesnek mondható, bízunk benne, hogy Brannon Braga ezúttal a jobbik oldalát mutatja majd.


The Last Ship (TNT)

bemutató: nyár

készítők: Hank Steinberg (Without a Trace, Nine), Steve Kane (The Closer) – showrunnerek, Michael Bay – producer, Jonathan Mostow - rendező

szereplők: Eric Dane, Adam Baldwin, Rhona Mitra, Michaela McManus, Charles Parnell

történet: a Williem Brinkley könyve alapján készített sorozatban egy hadihajó legénységével ismerkedhetünk meg, akik azt hírt kapják, hogy egy titokzatos járvány következtében a Föld lakosságának nagy része odaveszett. Ezt követően nem lehet más a cél, mint felkutatni a túlélőket és rájönni a vírus kitörésének okára, de mindezt nehezítik a legénységen belüli ellentétek. A sztori ígéretes, de a csatorna és az írógárda miatt nincsenek túl nagy elvárásaim, remélem képes lesz kellemes meglepetést okozni.


The Knick (Cinemax)

bemutató: 2014 második félév

készítők: Jack Amiel és Michael Begler (Raising Helen,Big Miracle), Steven Soderbergh – rendező (mindegyik epizódot ő dirigálta), producer

szereplők: Clive Owen, Andre Holland, Cara Seymour, Chris Sullivan, Grainger Hines

történet: A történet az 1900-as évek elején, New York Kinickerbocker nevű kórházában játszódik, ahol az orvosoknak és ápolóknak rendkívül nehéz helyzetben kell nap mint nap helytállniuk. A Cinemax kissé eltávolodik az eddig megszokott macsós, tesztoszterinnal teli alkotásaitól és egy emocionális drámát szállít nekünk. A készítők között a legnagyobb név kétségtelenül Steven Soderbergh, aki ugyan korábban már bejelentette a visszavonulását, azonban szerencsére ez csak a mozifilmekre vonatkozott. Az írók eddigi munkái ugyan kétségeket ébresztenek bennem, de a Soderbergh-Clive Owen páros, valamint a Cinemax eddigi jó döntései miatt bizakodó vagyok a minőséget illetően.


Halt & Catch Fire (AMC)

bemutató: nyáron

készítők: Jonathan Lisco (Southland, The District) – showrunner, Mark Johnson (Breaking Bad, Rectify) és Melissa Bernstein (Breaking Bad, Rectify) – producerek

szereplők: Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Rio Davis, Kerry Bishe, Toby Huss, David Wilson Barnes

történet: Az AMC második idei újonca az 1980-as évek elejének számítógépes forradalmát dolgozza fel, olyan fiatal mérnököket bemutatva, akik újfajta szemléletmódjukkal először falakba ütköztek, később azonban hatalmas sikereket értek el. Érdekes korszak, valamint témaválasztás, melynek a történetét még nem láthattuk a kis vásznon, ráadásul a Turn-nel ellentétben itt az alkotók kapcsán is nagyobb a bizalmam.


Manhattan (WGN America)

bemutató: nyáron

készítők: Sam Shaw (Masters of Sex), Thomas Schlamme (The West Wing, Sports Night)

szereplők: még nem érkezett szereposztási hír

történet: a WGN America úgy döntött, hogy nem játszanak biztonsági játékot és ha egyszer hozzákezdenek a szkriptelt sorozatgyártáshoz, akkor azt teljes erővel teszik. Már írtam a Salemről, amely mellett idén még bemutatják a Manhattan című drámát, valamint a Tízparancsolat című limitált sorozat, melynél az a cél, hogy mind a tíz epizódot A-listás rendező dirigáljon majd le. Tervbe van véve egy bűnügyi dráma is a House alkotójának, David Shorenak a közreműködésével, a projekt American Dreams címre hallgat.

A most kitárgyalandó sorozatuk a Manhattan-tervet dolgozza fel, mely az atomfegyver kifejlesztésére szolgáló közös vállalkozás volt a második világháborúban. Több magyar tudós, így Szilárd Leó is részt vett a munkában, a sorozatnak tehát minden bizonnyal magyar vonatkozása is lesz majd. Egy számos vitát és etikai kérdések sokaságát kiváltó programról van szó, melynek kis vászonra ültetésében hatalmas lehetőségek rejlenek.


Tyrant (FX)

bemutató: 2014 második félév

készítők: Howard Gordon, Gideon Raff (Homeland), Craig Wright (Six Feet Under, Lost) – showrunner, David Yates rendező

szereplők: Adam Rayner, Jennifer Finnigan, Justin Kirk, Jordana Spiro, Anne Winters, Ashraf Barhom, Fares Fares

történet: a történet egy amerikai családot állít a középpontba, akik egy instabil politikai helyzettel bíró közel-keleti országba költöznek. Az Adam Rayner által alakított Bassam “Barry” Al Fayeed az Egyesült Államokban nőtt fel és ott alapított családot is, de az unokatestvére házassága miatt visszatér a háború sújtotta hazájába, melyet az autokrata édesapja vezet. Nem éppen konvencionális alapsztori, rengeteg potenciállal, mindezt pedig már többször bizonyított alkotók tálalásában. Az FX–nek nem volt egyszerű dolga a jogok megszerzésekor, ugyanis vagy féltucat kérőt kellett túllicitálniuk, de mindannyiunk szerencséjére sikerült. A The Strain-Tyrant újoncpárosnak köszönhetően remek évnek néz elébe a csatorna.


Outlander (Starz)

bemutató: 2014 második félév

készítők: Ronald D. Moore (Battlestar Galactica, Star Trek: Deep Space Nine, Star Trek: The Next Generation) – showrunner, Ira Behr – író, producer , Jon Dahl - rendező

szereplők: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Graham McTavish, Gary Lewis

történet: bár több újoncuk (Power, Fortitude) és egy visszatérőjük (Da Vinci’s Demons) is van, egyértelmű, hogy a Starz idén a kalózos Black Sailstől és a fantasy Outlandertől várja a legnagyobb dobást. Ron Moore új sorozata Diana Gabaldon itthon Az idegen címen megjelent könyvsorozatának az adaptációja, mely a már említett fantasy mellett romantikus jelleggel is bír, nem véletlen, hogy elsősorban a hölgyek között népszerű. A történet során a főszereplőnő a Skót-felföld töltött nászútja során több, mint két évszázadot (1743) utazik vissza az időben. Bár a történet, főként az igen erőteljes romantikus szál okán nem feltétlenül meggyőző, de a másik oldalon ott van az általam félistenként tisztelt Ron Moore, az ő neve pedig garancia a minőségre.


Sense8 (Netflix)

bemutató: 2014 második félév

készítők: Andy és Lana Wachowski (The Matrix, V for Vendetta, Cloud Atlas), J. Michael Straczynski (Babylon 5, Jeremiah) – utóbbi lesz a showrunner

szereplők: még nem érkezett szereposztási hír

történet: a Netflix úgy döntött, hogy megpróbálkozik a sci-fi műfajával, ehhez pedig olyan neveket sikerült megszereznie, mint a Wachowski testvérek, illetve a hozzájuk képest a sorozatok világában nagyobb tapasztalattal bíró J. Michael Straczynski. A 10 részes első évadot nyolc különböző városban és három kontinenesen veszik fel és nyolc egymást nem ismerő ember történetével ismerkedhetünk meg, akiknek a sorsát külső erők ugyanabba az irányba terelik. Az egyik össze szeretné hozni, a másik viszont meg akarja ölni őket. A forgatás júniusban kezdődik, a bemutatóra pedig az év vége felé kerül sor.


Hieroglyph (Fox)

bemutató: 2014 második félév (vélhetően szeptember)

készítők: Travis Beacham (Pacific Rim, Clash of the Titans), Peter Chernin (New Girl, Rise of the Planet of the Apes), Katherine Pope (New Girl), Miguel Sapochnik (Repo Men, Fringe)

szereplők: még nem érkezett szereposztási hír

történet: ritka az, amikor országos csatornák már januárban következő évados sorozatrendeléseket hirdetnek ki, de a Fox úgy tűnik nagyon biztos a dolgában. A Hieroglyph az ókori Egyiptom hatalmai harcait mutatja be, a történet középpontjában egy tolvaj kalandjai állnak, aki a fáraó közvetlen beosztottja. A sorozat elsősorban udvari intrikákat, és cselszövéseket ígér, a berendelés 13 részre szól.


Gotham (Fox)

bemutató: 2014 második félév (vélhetően szeptember)

készítők: Bruno Heller (Rome, The Mentalist) - showrunner

szereplők: még nem érkezett szereposztási hír

történet: az egyetlen olyan sorozat a listán, melynél még nem 100% a berendelés, a Fox egyelőre a pilotra mondott igent, de olyan nagy kötbért kellene fizetnie az esetleges visszautaítás esetén, hogy nagy valószínűséggel bekérik majd. A sorozat a DC univerzumában játszódik, a fiatal James Gordon nyomozó ügyeit mutatja be. A tervek szerint a fiatal Bruce Wayne karakterével is találkozunk majd.


The Backstrom (Fox)

bemutató: 2014 második félév (vélhetően szeptember)

készítők: Hart Hanson (Bones, The Finder)

szereplők: Rainn Wilson,  Mamie Gummer (valószínűleg nem tér vissza), Dennis Haysbert, Thomas Dekker, Kristoffer Polaha, Page Kennedy

történet: A CBS a kiváló tesztvetítések ellenére sem kérte be tavaly leforgatott pilotot, úgy érezték nem illik a profiljukba. A gyártó 20th Century Fox Television azonban nem adta fel és ’házon belül’ megkereste vele a Foxot, akik egyből sorozatnak kérték be. A középpontban egy antiszociális, szókimondó, de egyúttal zseniális nyomozó van, aki csapatával Portland legkényesebb ügyeit vállalja el.


Battle Creek (CBS)

bemutató: 2014 második félév (vélhetően szeptember)

készítők: David Shore (House) - showrunner, Vince Gilligan

szereplők: még nem érkezett szereposztási hír

történet: Vince Gilligan tíz évvel ezelőtt írta meg a Battle Creek forgatókönyvét, melyet akkor több csatorna is visszautasított. Mára azonba napjaink egyik legismertebb showrunnere lett, így a CBS-nél úgy gondolták, hogy felélesztik a már régóta porosodó projektet. A csatornától szokatlan, hogy nem biztonsági játékot játszik és egyből 13 részes berendelést adtak a sorozatnak, mely két különböző mentalitású nyomozóról szól, akik rendet tesznek Battle Creek városában.


Better Call Saul (AMC)

bemutató: november

készítők: Peter Gould (Breaking Bad) - showrunner, Vince Gilligan - producer

szereplők: Bob Odenkirk

történet: az összeállítás utolsó két sorozata egyaránt Vince Gilliganhez köthető, bár hozzá kell tenni, hogy egyiknél sem showrunneri beosztásban dolgozik majd. A Better Call Saul a Breaking Bad spinoffja, de előzménysorozatként is felfogható, melyben Saul Goodman 'felemelkedését' kísérhetjük végig, mielőtt Walter White ügyvédje lett volna. A sorozatot Peter Gould, a Breaking Bad egykori írója viszi.