2016 legígéretesebb sorozatai

Tavaly soha nem látott mennyiségű sorozat került bemutatásra, ha valakinek elhagyja a száját a „nincs mit néznem” mondat, ajánlatos lázmérő után nézni. A Peak TV-nek hívott jelenségről külön cikkben is megemlékezek majd. Idén a tendencia folytatódik, az alábbi összeállításban összeszedtem az általam leginkább várt 2016-os sorozatokat. Mint minden lista ez is szubjektív, amelyet érdemes lesz visszanézni év végén, mely alkotások váltották be a reményeket és melyek okoztak csalódást.

15. The Girlfriend Experience (Starz)

the-girlfriend-experience.jpg

Szinopszis: egy chicagói joghallgató története, aki szűkös anyagi lehetőségei miatt az eszkort szakmában próbálja ki magát, úgynevezett barátnő élményt nyújtva a klienseknek. A pénz és a nagyvilági élet azonban csak az érem egyik oldala.

Mire számíthatunk? Steven Soderbergh 2009-es filmje adja a történet alapját, és nem meglepő módon a rendező keze bent van a tévés projektben is. A The Knick tökéletes debütálás volt Soderbergh részéről a kisképernyőn, ezúttal pedig egy másik prémium csatornánál próbál szerencsét, de csak produceri státuszban. A rendezői és írói feladatokat a független filmes körökben elismert neveknek számító Lodge Kerrigan és Amy Seimetz látja el. A főszerepben a legutóbb Mad Max: Fury Road-ban látott Riley Keough lesz látható, a sorozattól pedig egy egyedi hangvételű, indie filmekre hajazó drámát várok.

Premier: a 13 részes első évadot április 10-én mutatja be a Starz. Hetiben adják le, a csatorna online felületén viszont a teljes első szezont kiteszik a premierkor.

14. Taboo (BBC1 és FX)

taboo.jpg

Szinopszis: a nyolc részes minisorozat 1813-ban játszódik, melynek főszereplője James Keziah Delaney felfedező és kalandor, aki 14 lopott gyémánttal visszatér Afrikából, hogy bosszút álljon apja haláláért.

Mire számíthatunk? A forgatókönyv Tom Hardy és édesapja Chips Hardy ötletén alapszik, a készítő pedig a színész egyik állandó munkatársa Steven Knight (Locke). A rendezői feladatokat a dán Forbrydelsen (The Killing) házi rendezője Krystoffer Nyholm látja el, ami garantálja a formabontó látványvilágot. A nagy nevek csak nem akarnak elfogyni, Ridley Scott produceri minőségben vesz részt a produkcióban, a további szereplők között pedig Michael Kellyt, Oona Chaplint és Jonathan Prycet is megtaláljuk.

Premier: 2015 novemberében kezdték el forgatni, az év közepénél vagy második felénél előbb nem várható.

13. Animal Kingdom (TNT)

animalkingdom.jpg

Szinopszis: a 2010-es komoly kritikai sikernek örvendő ausztrál film adaptációja, melyben egy 17 éves srác új, szörfös közösségbe költözik. Utóbbit azonban bűncselekményekből tartják el.

Mire számíthatunk? Kevin Reilly (korábban FX, NBC és Fox főnök) átvette az irányítást a TNT-nél és úgy döntött, hogy a minőségi, egyedi hangvételű drámák készítése lesz mostantól a csatorna célkitűzése. Ennek egyik eklatáns példája az Animal Kingdom, mely kiváló alapanyagból készül, olyan szakértő kezek bábáskodása mellett, mint a veterán John Wells (ER, Southland, Shameless, The West Wing) és a showrunneri feladatokat ellátó Jonathan Lisco (Halt and Catch Fire, Southland). A színészgárda névsora szintén impozáns, Ellen Barkin, Scott Speedman, Shawn Hatosy és Finn Cole. Remélhetőleg Reilly első nagy dobása egyből jól fog elsülni. 

Premier: a bemutató a nyáron várható.

12. Atlanta (FX)

atlanta.jpg

Szinopszis: két unokatestvér az atlantai rapzenei életben próbál szerencsét.

Mire számíthatunk? Egyértelműen Donald Glover miatt került fel a listára a komédia, aki készítője és főszereplője is az FX alkotásának. Glover a 30 Rockos bemutatkozását követően a Communityvel futott be és lett közönségkedvenc, közben pedig Childish Gambino néven a rapzenei karrierjét is beindította. Az ő vállán nyugszik a sorozat és tartom annyira tehetségesnek, hogy ezt nemhogy elbírja, de képes lesz mind a komédia, mind a zenei oldalát is jól megfogni a sorozatnak.

Premier: októberben rendelte be az FX, várhatóan a nyár környékén érkezik majd.

11. Vice Principals (HBO)

vice_principals.jpg

Szinopszis: A történet egy középiskolában játszódik, ahol a suli ügyes-bajos dolgait napi szinten menedzselő igazgató-helyettesek kálváriáján nevethetünk majd.

Mire számíthatunk? Aki hiányolta a tévéképernyőről az Eastbound & Down egyedi stílusát, most elégedetten csettinthet, Danny McBride és Jody Hill új sorozata ugyanis megérkezett. További jó hírünk, hogy McBride mellett a zseniális Walton Goggins a másik főszereplő, akiről tudjuk, hogy a dráma mellett a komikus vénája is erős, ők ketten pedig komoly rekeszizomedzés adagot tudnak majd biztosítani nekünk. Az HBO egyből 18 részt rendelt be, melyet vélhetően két évadra fognak bontani. A rendezői székben David Gordon Green, és további bónusz, hogy egy-egy cameo erejéig Bill Murray és Will Ferrell is feltűnik.

Premier: nincs még kitűzve, de adja magát, hogy nyáron, a Ballersszel párban vetítse az HBO.

10. The Get Down (Netflix)

the-get-down-cast.jpg

Szinopszis: A hetvenes években játszódó, zenés betétekkel operáló dráma a hetvenes évek Bronxába kalauzol minket, két tehetséges fiatal nézőpontján keresztül bemutatva a korszakot.

Mire számíthatunk? Baz Luhrmann ugyan csalódást okozott legutóbbi, The Great Gatsby című filmjével, most azonban jó esély van rá, hogy visszatalál régi önmagához. Az előzetes kellemes meglepetést okozott, a korszellem megidézése, az atmoszféra és a zenei sokszínűség miatt rendkívül meggyőző volt és egy ígéretes sorozat képét vetíti előre. A fiatal, tapasztalatlan gárdát - Herizon F Guardiola és Tremaine Brown Jr, tapasztalt veteránok egészítik ki (Giancarlo Esposito, Jimmy Smits), Luhrmann pedig a tévézés világában jóval tapasztaltabb, szintén nagy névnek minősülő Shawn Ryannel (The Shield, Terriers) együtt készítette el a 13 epizódot.

Premier: egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Netflix, de mivel az előzetes már kikerült, így valószínűsíthetően az év első felében várható.

9. Hap & Leonard (Sundance Channel)

hap-and-leonard_100_james-purefoy_michael-k-williams_700x384.jpg

Szinopszis: az 1980-as években Texas államban járunk, ahol két középkorú és egzisztenciális szempontból nem éppen sikeres, de verekedéshez kiválóan értő jóbarát, Hap és Leonard kalandjait követhetjük nyomon.

Mire számíthatunk? Joe Landsdale könyvsorozata a modern amerikai ponyva egyik csúcspontja, innentől kezdve a kisképernyős feldolgozás elé már a kezdetektől fogva nagy várakozással tekintettem. Ehhez vegyük hozzá, hogy a Sundance csatornánál nagyon jó kezekbe került a projekt, akik a főszereplők kiválasztásánál szintén kiváló munkát végeztek, James Purefoy, Michael K. Williams lesz a két címszereplő, de mellettük Christina Hendricks, Bill Sage Jimmi Simpson is feltűnik majd. Nem titkoltan kissé más köntösben, de a Justified elvonás enyhítését is várom a hat rész első évadtól.

Premier: március másodikát mindenki írja fel a naptárába.

8. The Path (Hulu)

the_path_hulu.jpg

Szinopszis: A sorozat középpontjában egy szekta áll, melyet egy család nézőpontján, illetve a rájuk kifejtett hatásán keresztül vizsgálunk meg közelebbről.

Mire számíthatunk? A Hulu a komédiákat követően a dráma vonalon is beleerősít, a stream szolgáltató legígéretesebb projektjét Jason Katims és Jessica Goldberg (Parenthood) szállítja. Ha a szereplőgárdára tekintünk, akkor érthetővé válik a várakozási faktor, Aaron Paul, Michelle Monaghan, Hugh Dancy, Rockmond Dunbar és Minka Kelly impozáns névsornak minősül. Aaron Paul elmondása szerint nem tervezte, hogy ilyen gyorsan visszatér a tévé világába, de a szkript elolvasását követően egyből hívta a menedzserét, hogy szeretné magának a szerepet.

Premier: március 30-án debütál a tíz részes első évad, és fontos kiemelni, hogy stream szolgáltató társaitól eltérően a Hulu heti bontásban teszi elérhetővé a részeket.

7. Roadies (Showtime)

roadies.jpg

Szinopszis: egy együttes amerikai koncertturnéjába tekinthetünk be, mindezt elsősorban a háttéremberek szemén keresztül. Az eredetileg fél órásra tervezett sorozat a berendelést követően egy órássá változott.

Mire számíthatunk? Rendkívül kedvelem Cameron Crowe munkásságát, az utóbbi néhány évben azonban több csalódást keltő produkciót is szállított. Most viszont a tévében próbálkozik, ráadásul a számomra az egyik legnagyobb filmélményt hozó Almost Famous stílusában. A showrunner személye is bizakodásra adhat okot, a My So-Called Life készítője Winnie Holzman hosszabb kihagyást követően vállalta el a feladatot. A színészek névsora pedig itt is remek: Carla Gugino, Imogen Poots, Rafe Spall, Luke Wilson, Keisha Castle-Hughes, Luis Guzmán.

Premier: várhatóan a nyáron.

6. The OA (Netflix)

oa.jpg

Szinopszis: szigorúan titkos. A Netflix mindegyik 2016-os újoncáról adott ki rövid ismertetőt, a The OA esetében azonban a készítők kérésére nagy a hallgatás.

Mire számíthatunk? Jogosan fel lehet tenni a kérdést, hogy miként kerülhet be egy sorozat a leginkább várt újoncok mezőnyébe, ha a szinopszisát sem ismerjük. A válasz a készítőkben és a beléjük vetett maximális bizalmamban rejlik, Zal Batmanglij és Brit Marling eddigi filmográfiája ugyanis több, mint meggyőző. A Sound of My Voice, egyik személyes kedvencem az Another Earth és a The East mind-mind független, egyedi hangvételű és fesztiválokon komoly visszhangot kiválót filmek voltak. Érdekesség és további bizakodásra adhat okot, hogy a Netflix komoly licitháború során tudta megszerezni a sorozatot.

Premier: az év második felében.

5. American Gods (Starz)

american_gods.png

Szinopszis: Neil Gaiman Hugo-, Nebula-, Locus- és Bram Stoker díjat nyert regényének feldolgozásában a régi és új istenek összecsapása képezi a történet gerincét.

Mire számíthatunk? Számtalan adaptáció híre látott napvilágot az elmúlt évtizedben, többek között az HBO bicskája is beletört a kultregénybe, de most úgy tűnik, hogy végre összejön a Starznak köszönhetően. A bizakodásra minden okunk megvan, a készítők között ott találjuk napjaink egyik legtöbbet méltatott készítőjét Bryan Fullert (Hannibal, Pushing Daisies, Dead Like Me, Wonderfalls), a showrunner pozícióba Michael Green (Kings) jó választásnak tűnik, David Slade (Hannibal) pedig a vizuális élmény maximális kiaknázásáról gondoskodik majd.

Premier: még a szereposztás sem történt meg, de Chris Albrecht csatornavezető szeretné, ha 2016 első felében elkezdődne a forgatás. A premier legkorábban év végén várható, de az is benne van a pakliban, hogy átcsúszik jövőre.

4. Quarry (Cinemax)

quarry.jpg

Szinopszis: történetünk főszereplője egy vietnami veterán, aki miután hazatér Memphisbe meg nem értettség és kiközösítés vár rá. Az egykori mesterlövész szolgálataira végül egy bérgyilkos hálózat tart igényt.

Mire számíthatunk? Ismét egy regényadaptáció, Max Allan Collins hetvenes években játszódó könyve szolgált alapul a Cinemax sorozatának. A készítők között megtaláljuk a Banshee felett is bábáskodó Greg Yaitanest, a főszerepben pedig a szegény ember Tom Hardyjaként aposztrofált, karizmatikus Logan Marshall-Green lesz látható. Noir és ponyva elemekkel teletűzdelt, erős atmoszférájú sorozatot várok.

Premier: a nyolc részes első évad kezdési időpontjának a nyarat tartom legesélyesebbnek, a Banshee befejeződését követően.

3. Preacher (AMC)

preacher.jpg

Szinopszis: a Garth Ennis kultképregénye alapján készülő sorozat központi karaktere egy természetfeletti erővel rendelkező prédikátor, aki bérgyilkos ex-barátnőjével és egy ír vámpírral keresi a mennyországot elhagyott Istent.

Mire számíthatunk? Másfél évtizede próbálják feldolgozni a képregényt, film és sorozatötletek sora bukott meg anyagi vagy kreatív okok miatt, most azonban végre megvalósul. A készítők Seth Rogen és Evan Goldberg előre figyelmeztették a rajongókat, hogy több mindenben eltér majd az adaptáció, de fontos megjegyezni, hogy erre maga Garth Ennis biztatta őket. Az showrunneri feladatokat a korábban Breaking Baden dolgozó Sam Catlin látja el. Dominic Cooper jó választásnak tűnik Jesse Custer szerepére, számomra kétségtelenül az év legjobban várt képregény adaptációja.

Premier: vélhetően az év első felében várható.

2. Vinyl (HBO)

vinyl.jpg

Szinopszis: A hetvenes évek zenei forradalmát dolgozza fel a sorozat Richie Finestra karakterén keresztül, aki megszállottan keresi azt a tehetséges zenészt, aki kirángathatja a kiadóját a bajból.

Mire számíthatunk? Önmagában már a téma és a korszak elegendő motiváció lenne a sorozathoz, de a pilotot rendező Martin Scorsese és a mind a tíz epizódot jegyző Terrence Winter (Boardwalk Empire, The Wolf of Wall Street) neve, kiegészülve a produceri státuszban levő Mick Jaggerrel az év egyik leginkább várt újoncává teszi az HBO drámáját. Az első TCA-tour alatt kikerülő kritikák felettébb biztatóak, Bobby Cannavale lehengerlő alakítását mindenki külön kiemeli, Olivia Wilde, Ray Romano és Andrew Dice Clay szereplése pedig már csak hab a tortán.

Premier: február 14. Az HBO stílusosan ünnepli a Valentin napot.

1. Westworld (HBO)

westworld.jpg

Szinopszis: Michael Crichton sci-fi regényéből először egy filmváltozat készült a hetvenes években, most pedig megérkezett a sorozat változat is. Történetünk a közeli jövőben játszódik, ahol az emberek olyan tematikus western-vidámparkban kapcsolódhatnak ki, ahol a személyzet és a civilek is androidok, így a látogatók azt tehetnek velük, amit csak akarnak. A probléma akkor üti fel a fejét, mikor az androidok elkezdenek öntudatra ébredni.

Mire számíthatunk? A készítő Jonathan Nolan, aki a filmes világban testvére, Christopher egyik állandó forgatókönyvíró társaként (The Prestige, Dark Knight, Interstellar) ismert, a kisképernyőn pedig a Person of Interest felett bábáskodik. Producerként J. J. Abrams és Bryan Burk vesz részt a produkcióban, a főszereplők között pedig ott lesz Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton, Jeffrey Wright és Jimmi Simpson. Közel két éves előkészületi munka után mondhatjuk ki, hogy idén bemutatásra kerül a sorozat, mely a premissza, a készítői és színészgárda miatt számomra az idei év leginkább várt újonca.

Premier: nincs hivatalos bejelentés, a Game of Thrones leköszönését követő nyári időpontra vagy ősz elejére várom.

További reményteljes újoncok:

The Young Pope (HBO, Sky Atlantic, Canal+): a fikciós minisorozat a történelem legfiatalabb pápáját állítja a középpontba. A Paolo Sorrentino készítésében készülő alkotásban Jude Law alakítja a címszereplőt, a további szerepekben pedig Diane Keaton, James Cromwell és Scott Shepherd lesz látható. A premier időpontja még nem ismert.

Love (Netflix): Judd Apatow felé - teljes mértékben érthetően - akkora a bizalom, hogy a Netflix egyből két évadot (18 rész) rendelt be a komédiájából. A főszereplők Paul Rust és Gillian Jacobs, a sorozat a modern kapcsolatok vidám és gyötrelmes pillanatait mutatja be. Premier: február 19.

The Alienist (TNT): Caleb Carr A halál angyala című regényének adaptációja, mely 1896-ban Laszló Kreizler sorozatgyilkos utáni hajszáját mutatja be. A rendezői feladatokat Cary Fukunaga vállalta el. Az év második felében kerül bemutatásra.

The Night Manager (AMC és BBC): John Le Carré regényének hat részes adaptációja, melyben az egykori angol katona a szállodaiparban kezd el dolgozni, egy fegyverkereskedővel való véletlen találkozás azonban új fordulatot visz az életébe. Tom Hiddleston és Hugh Laurie főszereplésével, premier április 19-én.

11.22.63 (Hulu): Stephen King könyve alapján, James Franco és Chris Cooper főszereplésével, A nyolc részes sorozatban egy középiskolai angol tanár egy időalagút segítségével visszamegy a múltba, hogy megakadályozza a John F. Kennedy elleni merényletet. Premier: február 15.

Luke Cage (Netflix): az eddigi két Marvel-Netflix sorozat mind a kritikai, mind a nézői visszajelzések alapján beváltotta, sőt talán túl is szárnyalta az előzetes várakozásokat. A Mike Colter által életre keltett Luke Cage történetét Cheo Codari Hokar (Ray Donovan, Southland) interpretálásában láthatjuk majd. A premier időpontjáról még nincs hírünk.

Outcast (Cinemax): Robert Kirkman képregényének adaptációja, mely Kyle Barnes életét mutatja be, aki gyermekkora óta küzd démoni megszállottságával. Felnőttként egy tiszteletes segítségével megpróbál választ találni, de ahogy beleássa magát az ördögűzés világába, rájön, hogy ez az út sokkal messzebbre vezet, mint ahogyan korábban gondolta. A főszerepben Patrick Fugitot láthatjuk majd, a premierről nincs információnk.

All the Way (HBO): a minisorozat Lyndon B. Johnson elnökségének első évét mutatja be. Bryan Cranston alakítja az USA 36. elnökét, melyért korábban már a színházi darab bemutatását követően Tony díjjal jutalmazták. Az HBO még nem tette közzé a bemutató időpontját.

Counterpart (Starz): egy természetfeletti csavarral megfűszerezett kémthriller, amelyben az Oscar-díjas JK Simmons egy bürokratikus ENSZ-ügynökség egyik fogaskereke, aki felfedezi, hogy az ügynökség egy hatalmas titkot rejteget, egy párhuzamos dimenzióval való kereszteződést. A bemutató év végén várható.