Game of Thrones - 1. évad

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy még egy sorozatot sem kísért műsorba kerülés előtt akkora felhajtás, mint a Game of Thrones-t és ez főleg annak tudatában nagy dolog, hogy az HBO több, mint négy éve, 2007 januárjában vette meg George R.R. Martin regényciklusának megfilmesítési jogait. A legnagyobb érdeklődés természetesen a rajongók oldaláról volt tapasztalható, de a könyvet nem ismerők jó része is, a forgatásról kiszivárgott hírek, az elhivatott készítők, a kiváló szereplőgárda, illetve a csatornába vetett bizalom miatt nagy érdeklődéssel várta a fantasy szériát.

Az egy pillanatig nem lehetett kérdés, hogy hatalmas potenciállal rendelkezik a sorozat, de személy szerint épp ezért óvatos voltam, hiszen tavaly egy hasonlóan nagy hype-pal övezett HBO széria nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Boardwalk Empire a kivitelezését tekintve ugyan elsőrangú alkotás, viszont sem a karakterek, sem a történet szempontjából nem tudott magával ragadni. Elővigyázatos voltam tehát a Game of Thrones-szal, de így utólag kijelenthetem, felesleges volt, beváltotta, sőt talán túl is szárnyalta az előzetes elvárásaimat. Az első évaddal kapcsolatos benyomásaimról a kép alatt, spoilermentesen számolok be.

Embert próbáló feladattal állt szemben a David Benioff - D. B. Weiss showrunner páros, egy rengeteg szereplőt mozgató, sok helyszínnel operáló, aprólékosan kidolgozott regényt kellett a kis vászonra ültetniük. A pilot lassú tempót diktált és az írók elsősorban Westeros, valamint a karakterek egymáshoz fűződő kapcsolatainak bemutatására törekedtek. Egy (legalábbis a könyvet nem olvasóknak) teljesen új világ tárult elénk, mely az okos történetvezetés, a jól adagolt információk, a hiteles és egyúttal komplex karakterek segítségével egyből beszippantott minket.

Négy részen keresztül tartott a ráérős, úgymond ismerkedős tempó, de szeretném kiemelni, hogy mindez pozitív előjellel értendő, hiszen szükségszerű volt ez a fajta építkezés, ráadásul az egyes epizódok minőségét mindennél jobban jelzi, hogy pillanatok alatt elröpült a közel egy órás játékidő. A Game of Thrones legnagyobb erőssége ráadásul már itt is érződött, a politikai játszmák, a szereplők egymással szembeni intrikái és ügyeskedései, amik leginkább egy sakkjátszmához hasonlíthatók, abból is a legjobbakéhoz, amikor már képtelen vagy kiszámítani a következő lépést.

A tét részről-részre emelkedett, nem egy áll-leejtős, akár a nézők haragját is kivívó fordulatra került sor, a jó alapoknak köszönhetően pedig szinte mindegyik karakter sorsa érdekelt bennünket, kötődtünk hozzájuk. Ennek folyományaként az első évados történetszálak kivétel nélkül lekötötték a figyelmemet, legyen szó a Keskeny Tengeren túli eseményekről, az Éjjeli Őrségről, Tyrion kalandos utazásáról, vagy éppen King's Landing kívülről szép, de belül rothadó erkölcsű világáról. Ennek kapcsán külön ki kell emelnem az írógárda, melyet a két showrunner Benioff és Weiss, valamint egy-egy rész erejéig Jane Espenson, Bryan Cogman, illetve George R.R. Martin alkotott, teljesítményét.

A tehetségüket a történetkezelés mellett az elsőrangúan megírt, gyönyörűen kidolgozott (ez persze Martin érdeme is) párbeszédek és a jellemábrázolás mutatja. A legalaposabb munkát, a sokszor felelőtlennek tűnő, de közben kiváló logikával rendelkező Tyrion-on és a pilot óta komoly személyiségbeli változáson áteső, önbizalomtól duzzadó Daenerys-en végezték, de az állandó szereplők közül mindenkivel elégedettek lehetünk.

A színészeink közül főként Sean Bean, Aidan Gillen, Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, illetve a sorozat kellemes meglepetéseinek számító Emilia Clarke és Maisie Williams alakítását illeti dicséret. Ki kell térnem még a megvalósításra, mely a tévés költségvetéshez képest elsőrangúnak mondható, egyszer sem estem ki a Martin által megálmodott világból, a pilottól az évadzáró rész utolsó jelenetéig valódinak éreztem Westeros-t.

Az HBO már a premiert követően berendelte a második évadot, ami utólag a folyamatosan emelkedő nézettség, valamint nézők és a szakma pozitív visszajelzései miatt kiváló döntésnek minősíthető. Kockázatos projekt volt a Game of Thrones, de a végeredmény önmagáért beszél, Benioff-ék az év egyik legjobb sorozatát tették le az asztalra, mellyel a könyvet ismerősek és a újoncok is teljes mértékben elégedettek lehetnek.

Értékelés:

Címkék: game of thrones