Locke & Key: egy rendhagyó vetítés utózöngéi

Rendhagyó eseményre került sor tegnap a Comic Con-on, a rendezvény eddigi története során ugyanis még soha nem fordult elő az, hogy egy a csatorna által visszadobott, adásba soha nem kerülő pilotot mutatnak be a közönségnek. A Locke & Key-ről van szó, ami az idei országos pilotszezon egyik legígéretesebb drámája volt, sajnálatos módon azonban a Fox nem kérte be sorozatnak. A bejegyzésben azt nézzük meg, hogy milyennek látta a a pilotot a közönség, valamint a nézőtéren szintén helyet foglaló kritikusok, mik voltak a Fox aggályai a projekttel kapcsolatban és emellett a készítők álláspontjával is megismerkedhetünk.

Mielőtt ezekre rátérnénk, ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről a Locke & Key-jel. Képregény adaptációról van szó, a Joe Hill (Stephen King fia) által írt sötét túnusú, horror elemekkel tarkított képregény a The Walking Dead-hez hasonlóan elnyerte a kritikusok tetszését, erre többek között bizonyíték a két Eisner jelölése is. A történet szerint szerint három testvér, Tyler, Kinsey és Bode Locke apjuk halálát követően egy New England-i villába költöznek, melynek ajtói különböző dimenziókba nyílnak, ahol átváltoznak és egyúttal különleges erő birtokába jutnak.

A sorozatterv mögött Steven Spielberg és a Kurtzman, Orci kettős (Fringe, Transformers, Star Trek) állt, a szkriptet pedig Josh Friedman (TSCC) írta, A pilotot Mark Romanek (One Our Photo, Never Let Me Go) rendezte, a főbb szerepekben pedig Miranda Otto, Nick Stahl, Sara Bolger és Jesse McCartney látható. Orci elmondása szerint először filmet szerettek volna készíteni Hill képregényéből, azonban Spielberg ezzel nem értett egyet, úgy gondolta, hogy sorozatként jobban működne. A kész pilotot ugyan dicsérte a Fox, sajnos azonban ez is kevésnek bizonyult. Hiába volt minőségi a produktum, a csatorna úgy érezte, mintha egy félbevágott filmet láttak volna és szkeptikusak voltak azt illetően, hogy a készítők képesek lesznek a továbbiakban is ezt a színvonalat tartani.

A Fox-nak ráadásul kevés helye volt a műsorrendben és úgy gondolták, hogy a Fringe, Terra Nova, valamint az újonnan berendelt Alcatraz mellett nincs szükségük még egy sci-fi beütéssel bíró szériára. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy májusban miért az Alcatraz javára döntöttek a Locke & Key-jel szemben...   itt jön be az, hogy a filmszerű megvalósítás mellett az adaptáció sötét, országos tévére nem igazán való atmoszférája is aggasztotta a csatornát.  

A pilot mind a nézők, mind az újságírók körében rendkívül jó visszhangra talált, a kritikusok többsége úgy vélte, hogy a minőséget tekintve felülmúlta a Fox által végül berendelt három dráma sorozatot (Terra Nova - erről ugyan nem nyilatkozhattak, de lehet olvasni a sorok között, The Finder, Alcatraz). Természetesen felvetődött a kérdés, hogy van-e esélye a Locke & Key-nek arra, hogy más csatorna berendelje, sajnos azonban erre most már minimális sansz mutatkozik. A májusi döntést követően ugyan volt néhány érdeklődő, például a Syfy, de ezek inkább csak tapogatózások voltak és semmi konkrétum nem történt. A díszletek pár héttel ezelőtt lerombolásra kerültek, így tényleg kilátástalan helyzetbe került a projekt.

Orci elmondása szerint a Comic Con-on való részvétel nem az utolsó utáni lehetőség megragadását jelentette, nem arra játszanak, hogy egy esetleges vetítés utáni hype-nak köszönhetően valamelyik csatorna majd ráveti magát a sorozattervre. Ők is tisztában vannak vele, hogy erre nagyon kevés esély van, elmondása szerint a céljuk a rajongók kiszolgálása volt, szerették volna, ha legalább egy pilot erejéig betekintést nyerhetnek ebbe a különleges világba.

Címkék: locke key