Top 10 - mozis színészek, akiket tévéképernyőre várunk

Azt szinte természetesnek vesszük, ha egy a tévében befutott színész úgy dönt, hogy kipróbálja magát a nagyvásznon, viszont manapság már azon sem lepődünk meg, ha valaki a fordított utat járja be. Az utóbbi időben egyre több elismert mozis színész kezdett el sorozatozni, a teljesség igénye nélkül egy rövid felsorolás: Sean Bean, Tim Roth, Glenn Close, Don Cheadle, Kevin Spacey, Dustin Hoffmann, Steve Buscemi, Nick Nolte, Zooey Deschanel, William Hurt. Az egyik ok a tévé, főként a kábelcsatornák műsorainak egyre vonzóbbá válása, de sok esetben a lefelé ívelő pályafutás adja meg a végső lökést a döntéshez.

Az összeállításunkban olyan általunk nagyra tartott színészekről lesz szó, akik ugyan eddig még nem próbálták ki magukat a televízióban, de a közeljövőben reális esélyt látunk arra, hogy sorozat fő/mellékszerepet vállaljanak. Bármennyire is törekedtünk rá, ezúttal nem voltunk képesek tíz főre leszűkíteni a listát, az összeállítás így kivételesen eggyel több tagot számlál.

'Versenyen kívül': Paul Bettany

Miért várjuk? A szőke, kék szemű angol fiatalember először a Lovagregényben hívta fel magára a moziba járók figyelmét, majd változatos és izgalmas szerepekkel ívelt felfelé a karrierje - több ízben is remekelt Russell Crowe oldalán (Kapitány és katona, Egy csodálatos elme), de bizonyított teniszes romkomban (Wimbledon) és kísérleti Lars von Trier-drámában is (Dogville). Az ív azonban valahol a Da Vinci kód albinó főgonosza után megtört, azóta borzasztó mellélövéseket halmoz egymásra. Ideje egy kis váltásnak!

Miben várjuk? Az imdb szerint egyetlen 2012-es projektje a Joss Whedon-féle Avengers lesz, melyben Tony Stark robotinasának kölcsönzi majd a hangját, így ráér átruccanni Belfastba, a Trónok harca forgatására. A harmadik évadban - amit, vegyük úgy, hogy berendeltek - akad is egy kifejezetten neki való szerep: hogy a könyvet nem ismerőknek minél kevésbé spoilerezzek, csak annyit mondok, egy bizonyos törvényenkívüli Villámúrt alakítana.

10. Diane Lane

 

Miért várjuk? A színésznőnek egyaránt jól állnak a romantikus alkotások (Napsütötte Toszkána) és az erős drámai szerepek is (Oscar-jelölés a Hűtlenben nyújtott alakításért), mindez pedig a a nyilvánvaló tehetsége mellett az erős kisugárzásának köszönhető. Ez utóbbiról minden bizonnyal a vele három alkalommal együtt forgató Richard Gere is tudna mesélni. Hollywood-ban azonban kevés jó szerep adódik a középkorú színésznők számára, így a 46 éves Lane-nek lassan el kell gondolkodnia a váltáson.

Mibe várjuk? Úgy tűnik kacérkodik a tévézés gondolatával, idén ugyanis az HBO tévéfilmjében, a 70-es években játszódó Cinema Verité-ben vállalt szerepet. A pozitív első benyomásnak köszönhetően marad a csatornánál és egy drámában láthatjuk viszont, kis szerencsével a Luck-ra esik a választása. Az első évad forgatásának már vége, így csak jövőre tudna csatlakozni a lóversenyek világát bemutató sorozat stábjához, melyben a komoly férfi - Dustin Hoffmann, Nick Nolte és Dennis Farina jelenlét mellett szükség van egy karizmatikus női szereplőre.

9. Emma Thompson

Miért várjuk? Az Oscar-díjas Emma Thompson az Angyalok Amerikában c. HBO-s minisorozatban egyszer már belekóstolt a tévézésbe, így talán nem kell sokat győzködni arról, hogy az igazán jó női főszerepekből egyre többet (bár még most is fájóan keveset) a kis képernyőn lehet megtalálni. Az idejét ugyan kitöltik a Nanny McPhee-mesefilmek, és ő sem maradhatott ki a Harry Potter all-star brit válogatottjából, de egy hosszabb-rövidebb vendégszereplés bizonyára beleférne a színésznőnek.

Mibe várjuk? Miss Thompson, hadd mutassuk be a The Good Wife-nak. Az országos csatornákon futó legjobb dráma nem szűkölködik remekbeszabott, erős női karakterekben, egyszerre nyújt lehetőséget humoros és drámai alakításokra, és egészen fantasztikus vendégszereplő-gárdát mozgat. Emma Thompsont különc bírónőként vagy a Lockhart/Gardner iroda egyik új ügyfeleként eresztenénk össze Julianne Marguliesszel.

8. Tim Robbins

Miért várjuk? Az Oscar-díjas színész és rendező többek között azzal büszkélkedhet, hogy az imdb top 250-es listájának első helyezettjében alakította a főszerepet. A remény rabjai óta is számos remek alakítással ajándékozott meg minket, az elmúlt öt év azonban eléggé vegyes képet mutat; jelzés értékű, hogy utoljára az erősen közepes, Spielberg-féle Világok harcából emlékezhetünk rá. Sci-fi paródiák és harmatos képregényfilmek helyett arra biztatjuk, nézzen körül a televízióban!

Mibe várjuk? Az első lépéseket már meg is tette a tévézés felé a Cinema Verité című HBO-filmmel; sőt mi több, ő rendezte a Treme második évadjának egyik epizódját is. Innentől nincs más dolgunk, mint hogy állandó szerepet adjunk neki a New Orleans-i sorozat harmadik évadjában, mondjuk egy befolyásos zenei producer karakterét. Egy David Simon-sorozatnál jobbat nem is kívánhatna magának.

7. Billy Crudup

Miért várjuk? Billy Crudup már az első filmes szerepével bizonyított, a Pokoli leckében többek között Robert De Niro, Dustin Hoffmann és Bratt Pitt voltak a partnerei és a fiatal színész egyenrangú partnere tudott lenni nagynevű társainak. Azon karizmatikus színészek közé tartozik, akinek már a szeme elárulja a benne lejátszódó folyamatokat, amennyiben jó szerepeket kap, erőteljes alakításokra képes, ezt a Majdnem híresben, illetve a Nagy halban is bizonyította. A Tim Burton mozit követően azonban a független filmjei nem váltották be a reményeket, míg a mainstream alkotásokban általában csak mellékszerepek jutottak neki.

Mibe várjuk? 1960-as évek, egy reklámcégnél dolgozó, zselézett hajó, öltönyös úriember, cigarettával és egy pohár whiskey-vel a kezében, mindez Billy Crudup alakításában. Ebből már könnyen kikövetkeztethető, hogy a Mad Men-re gondoltunk, amelyben Don Draper riválisának szerepében képzeljük el. A szerep illene Crudup-hoz és nem mellesleg napjaink egyik legjobb, a kritikusok által körülrajongott drámájába kerülne, egy ilyen ajánlatot minden bizonnyal nem utasítana el.

6. Robin Williams

Miért várjuk? a 80-as és a 90-es évek egyik legnagyobb sztárjáról van szó, sorban szállította a 100 millió dollár felett teljesítő vígjátékokat és közben olyan komolyabb alkotásokra is maradt ideje, mint a Holt költők társasága, illetve az Oscar-díjat hozó Good Will Hunting. A 2000-es évek aztán komoly fordulatot hozott a karrierjében, már nem volt képes megismételni a korábbi komédiás sikereit, viszont nagy örömünkre kiváló drámai szerepeket választott. Élete legjobb alakításai az Álmatlanság és a Sötétkamra pszichopata karaktereihez fűződnek, melyet azonban sajnálatos módon sem az Akadémia, sem a nézők nem értékeltek megfelelően. Nem kapja meg a kellő elismerést, mint drámai színész, az elmúlt évtizedben a vígjátékai többsége pedig bukás, irány a tévé Mr. Williams!

Mibe várjuk? Szerzőtársammal Robin Williams neve láttán egyből a Community-ra gondoltunk. Dan Harmon és csapatánál akarva sem kereshetnénk kreatívabb társaságot, ráadásul az elmúlt két év során olyan vendégsztárokkal dolgoztak együtt, mint Jack Black, Owen Wilson, Josh Holloway, illetve jövőre érkezik John Goodman és Michael K. Williams. Robin Williams esetében egy fél évados vendégszereplésben bízunk, természetesen professzor szerepkörben tűnne fel a Greendale főiskolán.

5. Frances McDormand

Miért várjuk? ritkán láthatjuk főszerepben, de ezt valószínűleg nem is bánja, a kiváló szerepválasztásai okán ugyanis olyan karakterek bőrébe bújhatott, akik függetlenül a játékidejüktől sokáig emlékezetesek maradtak a nézők számára. Az Oscar-díjas színésznő kiváló alakítások sorát tudhatja magáénak, külön kiemelendő a Coen testvérek (Joel egyébként a férje) filmjeiben - Fargo, Az ember, aki ott sem volt és legutóbb az Égető bizonyíték, nyújtott játéka. Az utóbbi időben azonban egyre ritkábban találják meg ehhez hasonló szerepekkel, így bízunk benne, hogy a gyalázatos Transformers 3 után a sorozatok felé irányul a figyelme.

Mibe várjuk? Amennyiben valóban tévézni kezd, minden bizonnyal kábelsorozatra esik a választása, így bőven maradna ideje a független filmekre. Ebben az esetben pedig kézenfekvő a választás, régi jó játszópajtása, William H. Macy mellé érkezhet a Shameless-be. Természetesen ezúttal is mellékszereplői státuszt kap, a harmadik évadban mutatkozna be és főként Frank életére lenne kihatással, egy Sheila karakterével ellentétes - határozott, ellentmondást nem tűrő, diktatórikus személyiségű figurát személyesíthetne meg.

4. Edward Norton

Miért várjuk? Norton-t a 90-es évek végén generációja egyik legtehetségesebb színészeként tartották számon, félelmetes metamorfózisokra volt képes (Legbelső félelem, Amerikai história X, Harcosok klubja), nem véletlen, hogy a kritikusok akkoriban a fiatal Robert De Niro-hoz hasonlították. A 2000-es évek második felében azonban szinte semmi nem jött össze neki, a mainstream és a független filmes szerepvállalásai egyaránt komoly csalódást jelentettek. A tehetsége vitathatatlan, de sajnos azt is be kell látnunk, hogy 42 évesen komoly válságba jutott a karrierje, melyből minden bizonnyal nem a jövőre esedékes The Bourne Legacy egyik mellékszerepe fogja kijuttatni. Itt az ideje belevágni a tévézésbe.

Mibe várjuk? Régóta tudjuk róla, hogy szereti a komédiákat, gondoljunk csak első rendezésére, az Ég velünk-re, de ezt támasztja alá a tavalyi Modern Family-s vendégszereplése is. Norton-nak ugyan elsősorban a drámai szerepek állnak jól, de van egy olyan érzésünk, hogy hajthatatlan lesz és egy vígjátékra feni a fogát. Mindezt azonban remélhetőleg egy kábelcsatorna keretein belül fogja véghezvinni, mi az FX-re gondoltunk, ahol a Veronica Mars és a Party Down kreátorával Rob Thomas-szal készíthetne egy fekete humorú komédiát.

3. Ed Harris

Miért várjuk? Ed Harris a kilencvenes évek eleje óta Hollywood egyik legmegbízhatóbb és egyben legszimpatikusabb karakterszínésze, legyen szó határozott főnök-figurákról (Apolló 13, A Truman-show) vagy emlékezetes negatív hősökről (A szikla, Ellenség a kapuknál. Erőszakos múlt). Harris az utóbbi években eléggé eltűnt a köztudatból, és a közeljövőben sincsenek igazán ígéretes projektjei, ezért úgy véljük, ideje átnyergelnie a tévésorozatok világába.

Mibe várjuk? Idén már leforgatott egy HBO-s tévéfilmet, melyben John McCaint alakítja, mi mégis inkább az FX felé irányítanánk - a karizmatikus, westernt és krimit egyaránt kipróbált színész ideális egy évados vendégszereplő lenne a Justifiedba, Raylan Givens legújabb ellenfeleként: ha már a Dixie maffiáról többször szó esett a második évadban is, a fehérgalléros bűnszövetkezet élére állítjuk Ed Harrist, hátha felül tudja múlni Mags Bennett országlását.

2. Jim Carrey

Miért várjuk? Szegény Jim Carrey. A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb komikusaként hiába próbált többször is kitörni a gumiarcú bohóc szerepköréből, próbálkozásait leginkább csak a kritikusok ismerték el, ezért újra és újra visszatér a vígjátékokhoz, bár egyre kevesebb sikerrel, és egyre blődebb alkotásokhoz. Legutóbb egy pingvines mesével hasalt el, az Office-beli egy epizódos vendégszereplése pedig azt is jelezheti, hogy hajlandó nyitni a tévésorozatok felé.

Mibe várjuk? Mivel azt szeretnénk, ha Carrey a Truman-showban vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogásában mutatott kvalitásait kamatoztathatná, szitkom helyett drámát választunk neki, méghozzá rögtön főszerepet. Még nem tudjuk, fajsúlyos karakterdráma vagy könnyedebb caper-sorozat lesz-e (ha lesz) az HBO új projektjéből, a Hobgoblinból, de mi beválogatjuk a második világháborúban nácik ellen harcoló bűvészek és szélhámosok közé.

1. John Malkovich

Miért várjuk? Hol is kezdjük... Talán ott, hogy Malkovich legalább olyan izgalmas, kiszámíthatatlan és különleges színész, mint amilyen extrémek a szerepválasztásai? Hogy felbukkan osztrák operákban és olasz filmdrámákban és Coen-opuszokban, miközben ezzel párhuzamosan a Transformersben és az Eragonban váltja aprópénzre a tehetségét? Vagy hogy már mindannyian járhattunk a fejében, és azóta tudjuk, hogy John Malkovichból áll az egész világ?

Mibe várjuk? Figyelembe véve excentrikus filmográfiáját, oda, ahová nagy valószínűséggel senki sem várná: a Starz szandálos sorozatába, a Spartacusba, mely az első évad alatt felszínes CGI-orgiából egy ravaszul megírt, szórakoztató sorozattá nőtte ki magát. A történelem ismeretében előbb-utóbb fel kell tűnnie Spartacus nemezisének, a dúsgazdag Marcus Crassus hadvezérnek, ő pedig megérdemli, hogy egy olyan kaliberű színész keltse életre, mint Malkovich.

Honorable Mentions: Robert Duvall, Christopher Walken (két színészóriásról van szó, de a listán szereplőkhöz képest kevesebb esélyt látunk a tévés szereplésükre), Susan Sarandon Ethan Hawke, Kevin Bacon (mindhármójuknak voltak/vannak sorozatos projektjeik, valószínű, hogy a közeljövőben találkozunk velük a kisvásznon), Demi Moore, Kurt Russell, Michael Wincott