Polgárháború Greendale-ben: Harmon vs. Chase

Napjaink legjobb sitcomja épp most tudott le egy polgárháborús epizódot, melyben a sorozat karakterei egymás ellen fordultak és komoly emocionális sebeket szedtek össze a harc lezárultáig. Ez a fikció, sajnálatos módon azonban a valóságban is komoly vita alakult ki a Community stábján belül, mégpedig a showrunner Dan Harmon és  a Pierce-t alakító Chevy Chase között. Másfél hete tart közöttük a háború, a következőkben részletes haditudósításunkat olvashatjátok.
 
 
1. A harmadik évad utolsó forgatási napján vagyunk, amikor is Chase kreatív nézetkülönbségekre hivatkozva - állítólag a párbeszédekkel volt gondja; otthagyta a stábot. Erre Harmon-ban is felment a pumpa, a feszültség levezetéséhez azonban rossz helyet és időt választott… A sorozat évadzáró buliján elmondott beszédében külön kiemelte Chase-t és egy elegáns “Fuck you, Chevy” (majd arra bátorította a többi színészt, hogy csatlakozzanak hozzá) kiáltással fejezte ki a színész viselkedésével kapcsolatos ellenérzéseit. Mindez azért is volt kellemetlen, mert a rendezvényen Chase felesége és lánya is részt vett.
 
2. Chase természetesen erre azonnal elhagyta a termet és úgy döntött, hogy egy hangüzenetben vág vissza a sorozat készítőjének. A káromkodásokkal teli, finoman szólva sem barátságos hangvételű üzenet később elérhetővé vált a neten, ide kattintva meg lehet hallgatni. Harmon később bocsánatot kért amiatt, hogy egy neki szóló magánüzenet nyilvánosságra került.
 
3. A botrány kezdett elcsendesedni (hosszú távú hatásait persze még ekkor is csak sejteni lehetett), amikor ma egy újabb Chase által készített hangüzenet látta meg a napvilágot. Az Entertainment Weekly-n meghallgatható, idéznék belőle: “Egyértelmű, hogy te nem érted az én humoromat” – majd a vágás gyengeségeiről beszél és megfenyegeti Harmon-t, hogy kilép a sorozatból. “Nem érted a kib….ott lényeget. Ez csak egy kib…ott középszerű sitcom. Az én feladatom, hogy nevetésre bírjam az embereket és ez egyáltalán nem vicces.”
 

(kiborult a bili, akarom mondani festék)
 
Chase, aki anno Ben Silverman ajánlása révén került be a sorozatba, köztudomásúlag nehéz ember, akivel már többször meggyűlt a baj a forgatások során. Erről Harmon mellett a színésztársai, valamint a produceri és gyakran rendezői feladatokat ellátó Russo (Anthony és Joe) testvérek is bőven tudnának mesélni. Várható volt, hogy előbb-utóbb éles vita fog kialakulni, sőt csodálkozom rajta, hogy mindez csak most történt meg. Mindez azonban nem menti fel az általam egyébként nagyra tartott Harmon-t, aki nem kezelte jól a szituációt, a nyilvánosság előtti megalázás csak az ő renoméját rontja…
 

A kérdés, hogy mi lesz ezek után? – úgy tűnt a sorozat közel áll a negyedik évados berendeléshez, először eladták szindikátiusi sugárzásra (a Comedy Central vette meg az ismétlések jogait), majd az évad legjobb nézettségét produkálta (2.1-es rating). Ezt követően azonban meredek zuhanásba kezdett a nézettség (bár vele együtt a többi NBC sorozaté is…), most pedig jött a Harmon-Chase botrány. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi lesz a végkifejlet, számunkra a legjobb megoldás kétségkívül a 4. évados megújítás lenne, amely természetesen immáron Chase nélkül forogna.

Címkék: community