Két évad után búcsúzik a Party Down

A Starz pár órája jelentette be, hogy elkaszálta két sorozatát, a két évad után leköszönő Party Down-t, valamint az első etapja után távozó Gravity-t. A bejegyzés címe már sejtetni engedi, hogy előbbivel foglalkozok részletesebben, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a televíziózás jelenlegi legjobb komédiájától kell búcsút vennünk. Ezúttal azonban nem kezdek bele a sorozat dicsőítésébe - a címkére kattintva elérhetőek az eddigi írások és a második évad kritikája is hamarosan érkezik, hanem a csatorna által meghozott döntés hátterét és az ehhez kapcsolódó véleményemet próbálom szavakba önteni.

Chris Albrecht-et 2009 decemberében nevezték ki a Starz elnökévé, mely lépés köszönhetően annak, hogy az HBO aranykorszakának fő letéteményeséről volt szó komoly visszhangot váltott ki a szórakoztatóiparban. Nagyjából ezzel egy időben fejeződött be a Party Down második évadának forgatása is, azé a sorozaté, melynek beindításához így természetesen semmi köze nem volt Albrecht-nek. Több ígéretet is kaptak a sorozat készítői, Rob Thomas és John Enbom, sőt a téli TCA-turné során olyan információk szivárogtak ki, melyek biztosra vették a harmadik évad berendelését.

Ez nem történt meg, sőt az opciós szerződések hiányában először Jane Lynch, majd egy évvel később Adam Scott és Ryan Hansen fogadta el el egy országos sorozat invitálását - utóbbi kettő esetében ez a (most már ugye tudjuk, hogy meg nem valósult) harmadik évados szereplésüket befolyásolta volna. Döntésükön nem lehet csodálkozni, a Party Down nézettsége rendkívül gyengén alakult és a nagyobb kiugrási lehetőség is csábító volt. Lizzy Caplan mindezzel együtt is visszautasította a Mad Love egyik főszerepét, ugyan a pilotban szerepelt, de miután a CBS bekérte a sorozatot, kijelentette, hogy a Party Down mellett marad. A gyönyörű és nem mellesleg rendkívül szimpatikus színésznő így két szék közé esett, ráadásul a Starz döntését a születésnapján tudta meg...

A sorozat nézettsége szinte folyamatosan 100 ezer néző alatt volt és ugyan nem a csatornatárs Spartacus 1 millió fölötti nézőjével kell szembeállítanunk, de ez minden szempontból gyenge eredménynek számít. A nézettség alapján jogos a kasza, de... egy a kritikusok által nagyra tartott, valószínűleg hamar kult státuszba kerülő komédiáról van szó, melynek a költségvetése a neves vendégsztárok ellenére végig alacsonynak volt mondható. A Starz-nak már csak presztízsből is meg kellett volna tartania, hiszen egy sorozatkészítésben még fiatal csatornáról van szó, melynél még rendkívül sokat számít az image.

 

Ugyan a Spartacus a zászlóshajó, de egy szakma által nagyra tartott, viszonylag olcsó Party Down befért volna a műsorrendbe. Azt pedig csak mellékesen jegyzem meg, hogy nem egyszer láttunk arra a múltban, de akár a közeljövőben is több példát, hogy egy kábelcsatorna az előbb felsorolt indokokkal megmenti a várakozásokon aluli nézettséggel bíró sorozatát. A félreértések elkerülése végett, ez nem törvényszerű és racionális döntés született a Starz részéről, de több olyan objektívnak tekinthető érvet is sikerült felállítani, mely alapján megmenthető lett volna a Party Down.

Egyszerűen nem fért bele Albrecht koncepciójába, aki az HBO-t követően egy másik fizetős kábelcsatornát, a Starz-ot is a csúcsra akarja emelni: július 23-án érkezik a Katedrális adaptációja egy nyolc részes minisorozat formájában. A Spartacus második évada mellett már a spinoff is biztosra vehető, érkezik egy újabb történelmi sorozat - Camelot, a BBC-vel együttműködve készítik el a Torchwood soron következő szezonját és előkészületi fázisban van az ausztrál Maffiózók, az Underbelly feldolgozása is. Úgy tűnik a a Starz szerint a Party Down már nem illett ebbe a képbe... mi mindenesetre köszönjük a sorozat stábjának ezt a fantasztikus két évadot. A készítők, Rob Thomas és John Enbom reakcióját ide kattintva lehet elolvasni.

Címkék: party down