A Fox keddi sitcom-blokkja

A csatorna, mely az Arrested Development-tel minden idők egyik legeredetibb sitcomját alkotta meg, az utóbbi években képtelen volt minőségi komédiát létrehozni. Idén két egykamerás sitcommal ismét nekiveselkedtek és a premier alapján azt lehet mondani, hogy ezúttal jó úton indultak el.

Running Wilde

A Fox-nál valószínűleg úgy gondolkodhattak, hogy ki más rázhatná gatyába a sitcomjaikat, mint az Arrested Development alkotója Mitch Hurwitz. Nagyon bíznak benne, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy úgy rendelték me májusban a Running Wilde-ot, hogy a pilot jóindulattal is csak közepesre sikerült. Ezt egyébként maga Hurwitz is beismerte, így senkit nem lepett meg, hogy végül szinte a teljes epizódot újraforgatták.

Steve Wilde egy gazdag, elkényeztetett Beverly Hills-is srác, aki szerelmes lesz a vele teljesen ellentétes személyiségű Emmy-be. Idővel azonban elválnak útjaik, a lány Dél-Amerikába költözik, hogy humanitárius munkát végezzen, és magával cipeli az esőerdőt gyorsan megutáló lányát is. Steve egy csak és kizárólag magára gondoló, pénzsóvár ember, azonban mikor ismét összehozza őt a sors Emmy-vel, megcsillan a remény, hogy általa talán jobb emberré válik majd.

A kinti kritikák többsége lehúzta a pilotot, sótlannak és poénmentesnek írták le, így én is óvatosabban ültem le elé. 20 perccel később viszont azt kellett megállapítanom, hogy kellemes meglepetés ért, egy a konvencionális humort eldobó, eredeti ötletekkel bíró sitcomot sikerült létrehozni. Az első néhány perc során még voltak kétségeim, de aztán a két főszereplő találkozásától kezdve már minden a helyén volt.

A szereposztás elsőrangú, Will Arnett tökéletes erre a playboy szerepre, de Keri Russel és a lánya, valamint a mellékszereplők - komornyikok és a kissé idióta szomszéd - castingja is jól sikerült. A nézettség viszont alakulhatott volna jobban is, a Rasinig Hope után 5.59 millióan ültek le a képernyő elé megnézni a pilotot, míg 18-49-ben 2.4-es ratingre volt képes.

Értékelés:

Raising Hope

Greg Garcia, a My Name is Earl alkotója érthető módon zokon vette, mikor tavaly az NBC bejelentette, hogy elkaszálja a sorozatát. Ennek okán tett néhány kedves megjegyzést a pávás csatorna vezetői felé, majd kis idő elteltével ismét munkába vetette magát, az új sitcomjára pedig a Fox csapott le. Egy diszfunkcionális famíliával ismerkedhetünk meg, melybe váratlan módon érkezik egy új jövevény. A fiatal, mindössze 23 éves Jimmy nem elég érett a gyerekneveléshez, a probléma azonban ott van, hogy a családja is alkalmatlan erre a feladatra.

A pilotot morbid humor jellemezte, sőt néhány poén már túlment a jó ízlés határán, de egyrészt erre Garcia esetében már hozzászokhattunk, másrészt az összkép mindenképp pozitív maradt. A flashbackek, melyekben Jimmy gyerekkorával ismerkedhetünk meg szintén remekül működnek egyelőre, valószínűleg ezt a későbbiekben is előszeretettel fogják alkalmazni. Lucas Neff a fiatal apa szerepében jól hozza az új helyzetbe kerülő, bizonytalan srácot, de a sorozat igazi erősségei, már ha lehetőségük lesz igazán kibontakozni, az ő szüleit alakító Garret Dillahunt - Martha Plimpton páros lehet majd.

A képben van még a bulizós unokatestvér és az egyelőre mérsékelten vicces nagyi, valamint találkozhattunk a vélhetően romantikus szálat biztosítandó Sabrina-val is, akiben viszont már jóval nagyobb potenciát látok. Végezetül a Raising Hope nézettségéről: önmagában a 7.3 milliós adat, valamint a 3.1-es demó rating jónak mondható, de egy rendkívül erős Glee felvezetés után lehetett volna jobb is a nézőmegtartás. A Fox a minőséget tekintve, legalábbis a pilot alapján jó lóra tett a két újonc sitcommal, a következő hetekben meglátjuk, hogy képesek-e tartani, esetleg még növelni a most látott szintet.

Értékelés: