Terra Nova - pilot

Volt itt minden, mint a búcsúban, a premier időpontjának többszöri eltolása, lassan elkészülő digitális trükkök, pletykák a túllépett költségvetésről, az időjárásból adódó forgatási nehézségek és nem utolsósorban kreatív problémák. Utóbbin nincs mit csodálkozni, a Fox ugyanis nagyon okosan a köztudottan nehéz természetű, ráadásul megkérőjelezhető tehetségű Brannon Braga-t (Star Trek: Voyager, 24, FlashForward) tette meg a Terra Nova showrunnerének. Végre azonban elkészült a 'nagy mű', a kép alatt megnézzük, hogy vajon megérte-e rá ennyit várni.

A történet szerint 2149-re az emberiség tönkretette a környezetét, ráadásul a rossz levegő mellett a túlnépesedés is komoly gondokat okoz, így pedig lassan élhetetlenné válik a bolygó. A sorozat szerint a megoldás 85 millió évvel a múltban van, a tudósok egy váratlan felfedezésnek köszönhetően portált tudnak létesíteni a történelem előtti korba, ahol a szerencsés kiválasztottak egy új civilizáció alapkövét rakják le. A Terra Nova kolóniát mi a Shannon család szemén keresztül ismerjük meg, persze ahogy az lenni szokott, nem minden az előzetes tervek szerint alakul, a dinoszauruszok mellett a sixers elnevezésű renegát csoportot, valamint egy összeesküvés szálat is bedobtak nekünk az írók.

A Fox által hétfő este levetített pilot már a harmadik változat, a köztes időben a trükkökért felelős csapat a CGI-on próbált meg finomítani, de emellett új jelenetek leforgatására is sor került, a testközönség ugyanis nem volt megelégedve a család tagjainak bemutatásával, illetve a közöttük lévő viszony ábrázolásával. Mindkettőn sikerült valamelyest javítani, ennek ellenére a végeredmény felemásra sikerült, ez elsősorban annak tudható be, hogy Braga-ék végig biztonsági játékra törekedtek, a karakterek, a párbeszédek, valamint a fordulatok is ismerősek és nem mellesleg kiszámíthatóak voltak.

A Terra Nova-t három részre oszthatjuk fel: a családi vonal elvileg a jellemábrázolás, viszont ha gonosz vagyok, akkor azt mondom, hogy időhúzás miatt fontos, emellett egy akcióra kihelyezett, valamint egy összeesküvéses vonulata is van a sorozatnak. Utóbbiról egyelőre nem lehet érdemben nyilatkozni, az akciójelenetek többsége jól sikerült, míg a Shannon família sztoriját talán a sablonos jelző adja vissza a legjobban. Mind a család összetételére, mind az egymáshoz való viszonyukra igaz ez, az írók nem vették a fáradtságot, hogy valami újjal, eredetivel álljanak elő, szerencséjükre a papírmasé karakterek egy részét még így is sikerült megkedvelni.

A Terra Nova a kiinduló helyzetet és a környezetet leszámítva tökéletesen illeszkedik az utóbbi évek országos dráma felhozatalába (tisztelet a kivételnek), miszerint ne kockáztassunk, menjünk biztosra és a nézők által már megszokott vonalat kövessük a történet kialakítását és a jellemábrázolást tekintve. Ez az esetek többségében középszerű végeredményt hoz, mely azzal jár együtt, hogy a pilot után, vagy legkésőbb a második-harmadik rész környékén elbúcsúzok a sorozattól. A Terra Nova, mely tehát szintén egy ilyen iparosmunkának tekinthető, esetében ez legfeljebb annyiban változik, hogy a történetben rejlő lehetőségek miatt tovább kitartok és egyúttal bízok abban, hogy az időközben a showrunneri posztot Braga-tól átvevő Rene Echevarria (The 4400, Stark Trek: DS9) pozitív változtatásokat eszközöl majd.

A nagy hype ellenére a premier nézettsége bőven hagyott kívánnivalót maga után, a 9 milliós össznézettség és 3.1-es demó önmagában nem rossz adat, de a Fox ennél mindenképp többre számított. A csatorna legfeljebb azzal vigasztalhatja magát, hogy nagy volt a konkurencia és a nézettség így is végig stabil volt.

Értékelés:

Címkék: terra nova