Nézzünk a jövőbe – mi lesz a következő évad trendje?

Finoman szólva is kiismerhető gondolkodással bírnak az országos csatornák vezetői. Amennyiben az adott évadban egy újonc dráma kiváló nézettséget produkál, megpróbálják azt, vagy legalábbis az összetevőit lemásolni, bízva abban, hogy a sikerrecept náluk is működik majd. Mondanom sem kell, hogy mennyire kényelmes és sok esetben elhibázott mentalitásról van szó, melyet azonban a network tévék fejesei jó ideje nem hajlandóak észrevenni. Ha az elmúlt évek trendjeit nézzük, akkor az állandó jelleggel meglévő műfajok (jogi, rendőrös, kórházas) mellett a múltban, főképp a 60-as és 70-es években játszódó, a western stílusjegyeit magán hordozó, valamint a fantasy jelleggel bíró pilotok voltak népszerűek.

pilotglossary120201111024.jpg

Vajon mi lehet az idei trend? Nézzünk rá a nézettségi adatokra és egyből szembetűnik, hogy a 2012/13-as évad legnézettebb újonca az NBC-s Revolution, melyet persze nagyban köszönhet a kiváló felvezetésének (The Voice). Utóbbi nem befolyásolta a csatornákat és a Kripke-Abrams kettős sorozatának sikerét látva úgy döntöttek, hogy a megszokottnál lényegesen több jövőben játszodó pilotnak adnak zöld utat. Az alábbiakban ezekkel foglalkozunk, hozzátéve, hogy még korántsem tekinthető véglegesnek a berendelt pilotok száma.

Érdekes, hogy egyelőre a legtöbb futurisztikus projekt a CW-nél készül: a csatorna úgy döntött, hogy még egyszer nekifut a The Selection-nek, mely már tavaly is a palettán volt, de akkor a pilot oly gyengére sikerült, hogy sorozatberendelésre végül nem került sor. A The Hunger Games kistestvéreként is emlegett produkció Kiera Cass könyvciklusán alapul, mely egy 300 évvel későbbi jövőképet mutat be nekünk. A történet szerint egy fiatal, szegény lányt választanak ki a megtisztelő feladatra, hogy megküzdjön a királynői címért egy háborúk sújtotta országban.

star-wars-jj-abrams.jpeg-1280x960.jpg

A The Hundred szintén poszt-apokaliptikus (itt is tetten érhető tehát a Revolution hatása) háttérrel bír, 97 évvel vagyunk az emberiség nagy részét elpusztító nukleáris háború után, amikor az űrbe menekülő túlélők úgy döntenek, hogy 100 fiatallal megpróbálják újragyarmatosítani a Földet. A szkriptet az a Jason Rothenberg jegyzi, aki pár évvel ezelőtt a remek visszajelzéseket kapott, de végül a csatornához nem illő tónus miatt elutasított Body Politic készítője volt. Az Oxygen címre hallgató pilot a District 9 történetéből merített, a Meredith Averill (The Good Wife) által írt forgatókönyvben az idegenek tíz éven keresztül szegregációban éltek, amíg néhányukat egy középiskolai program keretén belül megpróbálják integrálni a társadalomba.

Nézzünk szét a többi csatornánál is: a Fringe egykori showrunnerje J.H. Wyman marad a Fox-nál és a sztahanovista érdemrendre hajtó J. J. Abrams közreműködésével egy egyelőre cím nélküli rendőrös pilotot készít, a csavar a történetben, hogy a los angelesi zsaruknak a közeljövőben már android társuk lesz. Ugyancsak a Fox műhelyében készül Tim Burton emlékezetes Sleepy Hollow-jának kis képernyős változata, melyet az Alex Kurtzman, Bob Orci (Star Trek, Fringe, Hawaii-O Five) kettős egy közeljövőben játszódó természetfeletti thrillerré formált át. A Delirium című könyvadaptáció olyan világban játszódik, melyben a szerelem illegálisnak van nyilvánítva és egy különleges eljárással 'kiírtható' az emberből. A történet főszereplője nem sokkal a műtét előtt esik szerelembe...

pilots3.jpg

Az ABC a zombi tematikával próbálkozik a The Returned-ben, a történet szerint egy kisváros elhunyt polgárai egyszer csak életre kelnek és bekopogtatnak családjuk ajtaján. A következő évad legvártabb produkciója a Marvel Univerzumban játszódó, Joss Whedon által készített S.H.I.E.L.D lesz, az ABC történetének legdrágább pilotjával szinte biztosan találkozunk a szeptemberi rajtnál. Természetesen az NBC sem tétlenkedik, az Alfonso Cuaron produceri felügyelete alatt készülő Believe egy fiatal lányt állít a középpontba, aki különleges képességekkel van megáldva. Az egykori Lost showrunner Calrton Cuse egy természetfeletti thrilleren dolgozik, mely ráadásul western beütéssel is rendelkezik. A The Sixth Gun című képregényadaptációban hat titokzatos, különböző erővel felruházott fegyver után megy a hajsza.

A lista alapján kijelenthető, hogy a sci-fi, illetve a természetfeletti témát kedvelők számára ígéretesnek tűnik a következő évad felhozatala, hozzátéve persze, hogy egyelőre pilotokról beszélünk és csak május közepén tudjuk meg, hogy közülük melyekből lesz sorozat.