2014 újonc sorozatai (1. rész)

Rendkívül magasra tette a lécet az újoncok tekintetében a tavalyi esztendő, amit jól szemléltet az is, hogy az általam legjobbnak tartott tíz sorozat közül hat elsőéves volt. Alaposan fel van adva tehát a lecke a 2014-ben bemutatkozó sorozatok előtt. Nem kell azonban csüggedni, az idei újoncok áttanulmányozása után minden esélyünk megvan arra, hogy ismét kiváló évet zárjunk, bőven lesz miből válogatnunk, a csatornákat és a témákat tekintve is rendkívül széles a kínálat. Ennek köszönhetően két részre kellett bontanom az összeállítást, a mai poszt a január és az április/május közötti, a következő felvonás pedig a második féléves premiereket veszi górcső alá.

megjegyzés: szubjektív válogatásról van szó, nem mindegyik premier kapott helyet pl. Intelligence, Star-Crossed, Sirens, etc. a listán.

www.indiewire-tile.jpg
The Spoils of Babylon
(IFC)

bemutató: január 9.

készítők: Andrew Steele és Matt Piedmont (Saturday Night Live, Funny or Die Presents…), Will Ferrell és Adam McKay produceri minőségben

szereplők: Haley Joel Osment, Jessica Alba, Kristen Wiig, Michael Sheen, Tim Robbins, Tobey Maguire, Val Kilmer, Will Ferrell

történet: az IFC sztárparádét ígérő, hat részes minisorozata az olajüzletből meggazdagodott Morehouse család életútját meséli el. A Will Ferrell hangján megszólaló narrátor az évszázad legjobban várt epikus történeteként vezeti fel az alkotást, melyet azonban paródia jellege miatt nem kell komolyan venni. Ezt bizonyítja, hogy a minisorozat egy nem létező Ferrell által írt könyv alapján készül, de az abszurditást talán az előzetes alapján lehet a legjobban felmérni. A minőség kapcsán nem merek jóslatokba bocsátkozni, de az bizonyos, hogy nem mindennapi produkcióval állunk szemben.


Enlisted (Fox)

bemutató: január 10.

készítők: Kevin Biegel (Scrubs, Cougar Town)

szereplők: Geoff Stults, Chris Lowell, Parker Young, Keith David, Angelique Cabral

történet: az egykamerás sitcom egy Floridában állomásozó katonai osztag életét mutatja be. Nem éppen szokványos társaságról van szó, ide elsősorban azok kerülnek, akik nem feleltek meg a követelményeknek, vagy éppen összeütközésbe kerültek a feletteseikkel és az 'amatőrök' közé való lesorolást kapják büntetésül. A középpontban három testvér áll, és ahogy az az előzetesből is kiderül, mindegyiknek megvan a maga keresztje. Az első kritikák pozitívak, reméljük lesz esélye a sorozatnak pénteken életben maradni.


Helix (SyFy)

bemutató: január 10.

készítők: Ronald D. Moore (Battlestar Galactica, Star Trek),  Steven Maeda (Lost, CSI:Miami, The X-Files) – utóbbi lesz a showrunner

szereplők: Billy Campbell, Hiroyuki Sanada, Kyra Zagorsky, Mark Ghanime, Jordan Hayes, Meegwun Fairbrother, Catherine Lemieux, Neil Napier

történet: végre egy ígéretes Syfy sorozat, melyben ráadásul a sci-fi kedvelők által félistenként tisztelt Ron Moore keze is benne van (sajnos nem showrunnerként). A történet egy sarkvidéki laboratóriumban játszódik, ahol a Járványügyi Központ orvosai egy elszabadult, rendkívül veszélyes vírust próbálnak megfékezni. Az előzetes alapján van potenciál a sorozatban, kíváncsian várjuk, hogy a csatorna vajon képes lesz-e hosszú időt követően újra minőségi produkciót letenni az asztalra.


True Detective (HBO)

bemutató: január 12.

készítők: a forgatókönyveket Nic Pizzolatto regényíró szállítja,  aki tavaly két The Killing epizódot jegyzett. A rendezői feladatokat, mind a nyolc epizódét Cary Fukunaga (Jane Eyre, Sin nombre) látja el, aki néhány évvel ezelőtt a Sundance filmfesztiválon aratott nagy sikert.

szereplők: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Kevin Dunn, Michelle Monaghan, Alexandra Daddario, Elizabeth Reaser

történet: a True Detective egy sorozatgyilkos utáni, 17 éves (1995-2012 közötti) hajszát mutat be, több idősíkkal és nézőponttal, középpontban a Harrelson és McConaughey által alakított nyomozókkal. A nyolc részes első évad végére lezárul a nyomozás, a következő évadok pedig hasonló felépítésűek lennének, természetesen más üggyel, illetve karakterekkel. Remek kritikákkal bír eddig a True Detective, melyekből elsősorban azt lehet leszűrni, hogy hiába agyonkoptatott a sorozatgyilkos téma, mind történetében, mind képi világában képes újat adni a sorozat, a kiváló alakítások pedig felteszik az i-re a pontot. Az előzetest ide kattintva lehet megtekinteni.


Chozen (FX)

bemutató: január 13.

készítők: Grant Dekernion - showrunner, Adam Reed és Matt Thompson (Archer), Danny McBride, David Gordon Green

szereplők (hangok): Bobby Moynihan, Hannibal Buress, Michael Pena, Nick Swardson, Kathryn Hahn, Method Man.

történet: egy meleg fehér rapper életútját követhetjük nyomon, aki a börtönből való szabadulását követően megpróbál fényes karriert befutni. A rövid szinopszis már önmagában mutatja, hogy egy igencsak elborult ötlettel van dolgunk, az előzetes pedig még inkább rásegít erre. Az animációs komédia készítői között a szintén FX által szállított Archer alkotóit is megtaláljuk, ami jelentősen növeli a várakozási faktort.


Looking (HBO)

bemutató: január 19.

készítők: Andrew Haigh (Weekend), Sarah Condon (Bored to Death), Michael Lannan

szereplők: Jonathan Groff, Frankie J. Alvarez, Murray Bartlett, Scott Bakula   

történet: a dramedy három 30-as éveiben járó barát történetét meséli el, találunk közöttük művészt, pincért, valamint játékprogramozót is. A San Franciscóba helyezett sorozat a melegek szemszögéből mutatja be az élet nagy kihívásait, legyen az magánéleti vagy éppen munkahelyhez kötődő. Az HBO szokásához híven bevállalós volt a projekttel, melynek az előzetese egy hangulatos, a komoly és a könnyedebb témákat egyaránt jól kezelő sorozat képét vetíti előre.


Klondike (Discovery)

bemutató: január 20.

készítők: Paul Scheuring (Prison Break) - showrunner, Ridley Scott - producer

szereplők: Richard Madden, Tim Blake Nelson, Marton Csokas, Abbie Cornish, Tim Roth, Sam Shepard, Conor Leslie

történet: a hat részes minisorozat Charlotte Gray könyve alapján készült és a történelem utolsó nagy aranylázát hivatott bemutatni (az 1890-es évek végén járunk). Néhány esztendő alatt több, mint harmincezer szerencsevadász érkezett Alaszkába, mi a történet során hat egymást nem ismerő, az életben maradásért és természetesen a meggazdagodásért küzdő ember életét követhetjük nyomon. A Discovery Channel első saját gyártású sorozatáról van szó, melynek mind témája, mind szereplőgárdája ígéretes, az egyetlen kérdőjelet a korábban Prison Breaken dolgozó showrunner jelenti. Természetesen az előzetes itt sem maradhat el.


Rake (Fox)

bemutató: január 23.

készítők: Peter Duncan (showrunner), Sam Raimi (rendező, producer)

szereplők: Greg Kinnear , Miranda Otto, Bojana Novakovic, David Harbour, John Ortiz, Tara Summers

történet: az ausztrál Peter Duncan hazájában már sikerre vitte az azonos című drámát, a recept így adott, kérdés az, hogy vajon a Fox számításai beválnak-e az American Idol felvezetést megkapó drámával. A sorozat központi karaktere egy önpusztító, ámde zseniális védőügyvéd, aki a munkahelyén és a magánéletében sem ismer határokat. House utánérzés? Meglátjuk, addig is ismerkedjünk meg az előzetessel.


Black Sails (Starz)

bemutató: január 25.

készítők: created by Jon Steinberg (Human Target, Jericho), Michael Bay

szereplők: Toby Stephens, Toby Schmitz, Hannah New, Clara Paget, Hakeem Kae-Kazim, Jessica Parker Kennedy, Luke Arnold, Zach McGowan

történet: kimondva-kimondatlanul a Spartacus utáni űrt szeretné betölteni a kalózsorozatával a Starz, melynek második évadját szokásához híven úgy rendelte be a csatorna, hogy annak egyetlen epizódja sem került még képernyőre. A kincses sziget előzményeként szolgáló alkotás kedvező kritikákban részesült, igazi adrenalinbomba várható, ahogy azt az előzetes is sugallja.


Crisis (NBC)

bemutató: február 3. (nincs megerősítve) új időpont: március 16.

készítők:  Rand Ravich (Life), Phillip Noyce

szereplők: Rachael Taylor, Dermot Mulroney, Gillian Anderson, Lance Gross, Stevie Lynn Jones, James Lafferty

történet: egy kirándulás során rajta ütnek egy iskolabuszon, melyen a washingtoni elit, többek közötti az elnök fia is rajta volt. Ez természetesen csak a kiindulópont, a helyzetre való reakciók és az abból származó következmények lesznek a high concept sorozat lényegi kérdései. A sorozat kapcsán több kérdőjel is van, egyrészt a korábban meghirdetett február 3-i premier korántsem mondható biztosnak és könnyen lehet, hogy tavasz lesz belőle, másrészt a hatodik epizódot követően kisebb időre leállt a forgatás. Mindez kreatív okokból történt, Ravich és az írók az NBC-vel való egyeztetés után úgy döntöttek, hogy átgondolják milyen irányba haladjon tovább a sorozat és néhány szkriptet is átírnak. Az promó itt tekinthető meg.


Mixology (ABC)

bemutató: február 26.

készítők: Jon Lucas és Scott Moore (The Hangover, 21 & Over)

szereplők: Adan Canto (The Following), Adam Campbell (Harper’s Island), Alexis Carra, Andrew Santino (Punk’D), Blake Lee, Craig Frank, Ginger Gonzaga, Kate Simses, Sarah Bolger (The Tudors), Vanessa Lengies (HawthoRNe)

történet: az egykamerás sitcom első évadja egy éjszaka történetét dolgozza fel, a középpontban tíz szerelemre vágyó fiatallal. A hangzatos "Mix" nevű bárban történő ismerkedések végkimenetelét majd csak az utolsó epizód árulja el. Az előzetes egyszerű, de alapvetően jól működő humorra épít, a szokványostól eltérő szerkezet pedig talán tud annyi pluszt adni, hogy jól szórakozzunk a sorozaton


The Red Road (Sundance Channel)

bemutató: február 27.

készítők: Aaron Guzikowski (Prisoners), Bridget Carpenter (Friday Night Lights, Parenthood)

szereplők: Martin Henderson, Jason Momoa, Julianne Nicholson, Annalise Basso, Tom Sizemore, Allie Gonino

történet: A Sundance Channel tavaly két nagyszerű alkotással (Top of the Lake, Rectify) tette le a névjegyét, a készítők és a remek szereposztás okán minden esély megvan arra, hogy a The Red Road is illeszkedik majd a megkezdett sormintába. Egy kisvárosi rendőr életébe nyerhetünk bepillantást, aki megpróbálja a városlakók és a közelben lévő indián törzs közötti békét fenntartani. Az előzetes megerősíti a korábban elmondottakat, jó esély mutatkozik arra, hogy a Sundance-nek ismét sikerült előállnia egy független filmre hajazó, minőségi drámával.


Mind Games (ABC)

bemutató: március 11.

készítők: Kyle Killen (Lone Star, Awake)

szereplők: Steve Zahn, Christian Slater, Wynn Everett, Megalyn Echikunwoke, Gregory Marcel, Cedric Sanders

történet: Vajon harmadikra összejön Kyle Killennek? Az országos mezőny egyik legtehetségesebb showrunnere eddig két sorozatot hozott tető alá, melyek a dicshimnuszok ellenére fájóan gyors véget értek. Killen a Fox és az NBC után az ABC-hez igazolt, ahol egy problémamegoldó ügynökség mindennapjait mutatja be. A céget két testvér vezeti, egyikük az emberi viselkedés szakértője, bipoláris betegséggel megáldva, másikuk pedig egy börtönt megjárt szélhámos. Az előzetest ide kattintva lehet megtekinteni.


Penny Dreadful (Showtime)

bemutató: tavasszal (valószínűleg április)

készítők: John Logan (Skyfall, Gladiátor, Aviátor), Sam Mendes

szereplők: Josh Hartnett, Eva Green, Timothy Dalton, Billie Piper, Rory Kinnear, Reeve Carney

történet: A Showtime nagy várakozásokkal tekint a viktoriánus kori Londonban játszódó Penny Dreadful nyolc részes első évadja elé. A sorozat, melyben többek között Dr. Frankenstein, Drakula és Dorian Grey is feltűnik, bővelkedni fog a horror elemekben. Előzetessel sajnos még nem szolgálhatunk, remélhetőleg a csatorna a következő néhány hét során beleerősít a promócióba.


Believe (NBC)

bemutató: tavasszal új időpont: március 10.

készítők: Jonas Pate (Surfae, Prime Suspect), Alfonso Cuarón (pilot rendezője, producer), J. J. Abrams (producer)

szereplők: Johnny Sequoyah, Arian Moayed, Delroy Lindo, Jake McLaughlin, Jamie Chung, Kyle MacLachlan, Sienna Guillory

történet: Cuaron neve már a Gravitáció premierje előtt is jól csengett, de a hatalmas anyagi és kritikai sikert követően még inkább felment az ázsója. Az NBC minden bizonnyal az ő, valamint Abrams nevével reklámozza majd a produkciót, melyben egy különleges képességek birtokában lévő kislány és egy őt megvédeni próbáló, börtönviselt férfi lesz a középpontban. Bár a nevek alapján ígéretesnek tűnik a produkció, a sorozat körüli állandó kreatív nézeteltérések miatt kétséges, hogy milyen lesz a végtermék. Még be sem mutatták, de már leváltottak két showrunnert (a másodikat a nyolcadik epizód környékén…), valamint időközben egy szerencsétleg tragédia is történt, az egyik író öngyilkosságot követett el. Az előzetes ide kattintva tekinthető meg.


Those Who Kill (A&E)

bemutató: tavasszal új időpont: március 3.

készítők: Glen Morgan (The X-Files, Millennium) Brian Grazer (producer), Joe Carnahan (rendező)

szereplők: Chloë Sevigny, James Morrison, James D'Arcy, Kerry O'Malley as TBA, Omid Abtahi as Jerry Molbeck

történet:  A Those Who Kill a Kard által vész című dán sorozat feldolgozása, melynek kapcsán csak remélni tudjuk, hogy jobban sikerül, mint a legutóbbi dániai remake, a Broen-ből készített The Bridge. A sorozat a mostanában igencsak népszerű témára, a sorozatgyilkosok utáni hajszára épül, ezúttal egy nyomozónő és egy törvényszéki pszichiáter dolgozik együtt az ügyön. A nyilatkozatok alapján nem kell aggódni az esetleges procedurális jelleg miatt, erős átvelő szállal bír a sorozat, melyben a karakterizációra is nagy hangsúlyt fektettek.


Crossbones (NBC)

bemutató: tavasszal

készítők: Neil Cross (Luther)

szereplők: John Malkovich, Richard Coyle, Claire Foy, Tom Lowe, Tracy Ifeachor

történet: Újabb kalózsorozat, méghozzá rendkívül ígéretes készítő és szereplőgárdával. A Colin Woodard regénye alapján készített alkotás New Providence szigetén játszódik, ahol Feketeszakáll elnökségével tolvajok és törvényenkívüliek meglepően jól működő közössége alakul ki. Az NBC az elhalasztott premier miatt még nem kezdte meg a marketinget, így promó sem érkezett eddig.


Wayward Pines (FOX)

bemutató: tavasszal

készítők: Chad Hodge (Runaway, The Playboy Club) M. Night Shyamalan (producer)

szereplők: Matt Dillon, Carla Gugino, Hope Davis, Juliette Lewis, Justin Kirk, Melissa Leo, Shannyn Sossamon, Terrence Howard

történet: tavaly új trendként értékeltük a limitált sorozatok feltűnését, mely egyelőre nem hozta meg – és akkor még nagyon enyhén fogalmaztunk; a várt sikert. A most tárgyalt, kissé Twin Peaks utánérzésnek tűnő sorozatunk talán képes lesz megtörni ezt a rossz szériát. A történet a külvilágtól elzárt Wayward Pines nevű kisvárosban játszódik, ahova egy titkosügynök érkezik. A nyomozás azonban nehézkesen halad, a válaszok helyett pedig egyre több kérdésre bukkan. Az ígéretes szereplőgárda adott, kérdés, hogy az eddig felemás produkciókkal előálló készítők mire lesznek képesek.