Visszatekintés a 2008/09-es idényre: köszönjük Direct TV! – FNL + egy merész húzás az NBC-től: Southland

Friday Night Lights - 3. évad: annó kicsit aggódtam a sorozat miatt, hiszen a második évad elején megtorpantak (val. Katims ideiglenes távozása miatt is - thx to NBC…), bár az is tény, hogy az évad második felében már sikerült talpra állni. A maradék szkepticizmusomat a harmadik évad nyitánya, majd az azt követő részek gyorsan eltűntették, visszajött az első évadban látott minőség. Sajnos ezúttal, persze törvényszerű módon, több állandó szereplőtől is meg kellett válnunk, de ezt is tökéletesen kezelték Katims-ék.

Gyönyörűen lezárták mind Smash, mind Street sztoriját, főleg az utóbbi volt ami számomra igazán emlékezetes maradt. Ahogy azt már többször is említettem az FNL kapcsán, nem félnek sablonokkal dolgozni, az igazi érték az, amit eddből ki tudnak hozni, hiszen hiába érezzük azt, hogy ezt már láttuk valahol, nem egy új dolog amit behoztak, mégis olyan remek párbeszédekkel, színész alakítással, hangulattal és természetességgel adják el nekünk, hogy valóban megérdemli  - a sorozat kapcsán többször hangoztatott -  egyik legjobb dráma a tv-ben jelzőt.

Az évad csúcspontja nálam az utolsó rész volt, és ha nem lett volna folytatás, lezárásnak is tökéletes lenne. Azonban kisebbfajta csodaként, a Direct TV és az NBC ismételten egymás mancsába csapott, így az FNL + 2 évados berendelést kapott. 8/10



 

Southland - 1. évad: az NBC midseason-ben debütált újonca sajnos csak rövid/csonka első évadot kapott, de szerencsére a következő idényben is rajthoz fog állni. A nézettségi adatai nem túl rózsásak, de azért bízva bízzunk… már a sorozat berendelése is merész húzás volt a pávás adótól, egyrészt a kisípolt káromkodások, másrészt a rendkívül realista módon bemutatott rendőri munka miatt.

Részről-részre jobban megfogott a Southland, amely az írók munkáját is nagyban dicséri, hiszen nemcsak az ügyek, hanem a karakterábrázolás is egyre mélyebb lett, már amennyire ezt 7 rész alatt egy ekkora szereplőgárdával meg lehet valósítani.  Azt mindenképpen hozzá kell még tenni, hogy az előbb említett valósághő ábrázolásban nagy szerepe van az operatőri munkának is. Az évad 7/10-et kap tőlem és várjuk a második etapot.