Bored to Death - pilot

Milyen jó kis szójátékot lehetne összehozni a címmel... de gyorsan el is hesegetem a gondolatot, mivel bejött a pilot, így kénytelen vagyok erről lemondani. Minden bizonnyal azért lesznek majd jelentkezők a feladatra, ugyanis az HBO új komédiája nem fog mindenkinek bejönni, nyugodtan ráaggathatjuk a rétegsorozat jelzőt.

Az első néhány percben együtt szenvedünk a főhőssel és ne tagadjuk furcsa kettőség ugyan, de egyben nevetünk is a szituáción, amibe keveredett. Alkotói válságban van, barátnője éppen elhagyta, a szakítás okaként pedig a túlzásba vitt fehérbor ivást és a füvezést hozta fel... mit lehet ilyenkor csinálni, hát persze, olvassunk egy kis Raymond Chandler-t és hirtelen ötlettől vezérelve egyúttal az unalmunkat is elűzve, döntsünk úgy, hogy magánnyomozók leszünk. Főhősünk mindenestre beávllalja ezt az elsőre (és másodikra is...) szokatlannak tűnő variációt, és ugyan ezirányú végzettséget/papírt nem tud felmutatni, de egy kiskaput (netes hirdetés) kihasználva mégis megkapja az első ügyét.

Nagyjából három percig voltam szkeptikus a Bored to Death-el szemben, aztán elkapott a hangulata, a kissé furcsa karakterei, valamint a remek párbeszédei. A felsorolásból a sorozat képi megvalósítását se hagyjuk ki, ráadásul a néhol noir-os beütésű komédia remek szereposztással is büszkélkedhet.

Az író Jonathan Ames figuráját az a Jason Schwartzman kelti életre, aki Wes Anderson egyik kedvenc színészének számít. Barátját Zach Galifianakis játssza, ő a Hangover-rel futott be a nyáron, a főnöke szerepében, akivel egyébként szintén baráti a kapcsolata Ted Danson látható, őt legutóbb a Damages-ben láthattuk. Ugyan a pilotban még nem tűntek fel, de később Oliver Platt és Parker Posey is csatlakozik egy pár részes vendégszereplés erejéig.

A karakterek közül Ames figurája mellett leginkább a Danson alakította nagykutyát lehetne kiemelni, köszönhetően egyrészt annak, hogy a legjobb szövegeket ő kapta, másrészt az egykori bébicsősz, hűen karrierje utóbbi pár évéhez, ezúttal is remek alakítást hoz. Az elején még bele kellett rázódnom, ha nincs az a pár perc, akkor ment volna ez még feljebb is -  a folytatást illetően pedig több, mint bizakodó vagyok.

Értékelés:

Címkék: bored to death