Californication - prof Hank Moody

Vegyes érzésekel vágtam neki a Calif új évadának, a legutóbbi felvonás, bár voltak jó pontjai, de összeségében csalódás volt számomra, már közel sem volt olyan friss, ráadásul a papírízű, felesleges drámázással még tovább rontottak a helyzeten. Persze kell a komolyabb vonal is, nem lehet végig feelgood-ra venni a figurát, de tavaly ez művinek és erőltetettnek tűnt. Az évad végi történések azonban bizakodással töltöttek el, igaz, hogy Ashby-t hiányolni fogjuk, de Karen és Mia távozása jó hatással lehet a sorozatra.

Az első két rész máris bizonyította, hogy a fent említett két szereplő háttérbe szorítása/eltűnéséne miatt több variácós lehetőségük lett az íróknak. Ugyan a mostani két epizód inkább felvezetésnek volt jó, de látni a potenciált az évadban. Egy jellemző képpel lezdünk, Hank és egy ismeretlen csaj az ágyon, cicik kivillantva, miközben halk horkolást hallunk... igen, Hank elaludt szex közben. Az utóbbitól eltekintve mondhatjuk, hogy the same old Hank Moody, ugyanaz a link, felelőtlen, pussy mágnes maradt. Sőt, a lazaságát egy kicsit talán el is túlozták, itt főként arra a jelenetre gondolok, amikor a dékán behívatta magához. Ez még beállva is egy kicsit sok volt tőle.

Egyébként Hank új könyve iránt nem éppen nagy a kereslet, persze nem kell őt féltenünk, érdekes fordulatokkal végül pedagógus - na jó, ez talán túlzás, mondjuk inkább azt, hogy egyetemi tanár(szerűség) lett belőle. Persze itt is önmagát adja, a Twilight-os beszólásért pedig jár a pacsi. Nem minden olyan egyszerű azért, a sorozat messze legellenszenvesebb karaktere Becca lázadni kezd és a jó öreg Hank sem éppen a legjobb megoldást választja ennek leküzdéséhez. Egyébként érdekes, hogy a legutóbbi évadban, Hank és Karen különválásához az okot pont Becca kapcsolata adta, ez mostanra már gyorsan elfelejtődött...

Nézzük, mi a helyzet Runkleékkal. Kopasz barátunk, akinek bowling golyóra hasonlító kobakja úgy tűnik az íróknak kiapadhatatlan humorforrást jelent, a feleségét próbálja visszaszerezni, eddig kevés sikerrel. Közben a munkahelyén sem egyszerű a helyzet, a Kathleen Turner alakította főnöknőnek köszönhetően, aki nem szigorúságával, hanem folyamatos ajánlattételeivel borzolja Runkle kedélyét. Ha már új szereplők, Turner kapcsán a jót vagy semmit elve miatt inkább csönden maradok, viszont kapunk még egy a várhatóan az évad során Hank által behálózott Diana Farr-t (Rescue Me, Numbers, Job) és a kimért dékán szerepében egy szintén régi motoros Peter Gallagher-t(O.C.).

Korrekt kezdést láthattunk és a lehetőségek is adottak, de azokat egyelőre csak részben sikerült kiaknázni. Mindenesetre az már jó jel, hogy ellentétben a második évaddal most várom az új részeket, és egyúttal bizakodó vagyok a harmadik etapot illetően. Végül a nézettségről még röviden: az évadnyitót 821 ezren nézték, ez, több, mint 50%-os emelkedés a tavalyi premierhez képest. A Showtime elégedett lehet, ráadásul a Dexter is remekül rajtolt, sorozatrekord 1.5 millióan látták a negyedik évad kezdetét.

Értékelés:

Címkék: californication