The Glades - az A&E harmadik próbálkozása

Az A&E kábelcsatorna elsősorban reality műsorokra specializálódott, melyet a csatorna szlogenje 'Real Life. Drama' is jól jelez. Két évvel ezelőtt úgy gondolták, hogy itt az ideje saját gyártásű sorozatok készítésének, a Benjamin Bratt főszereplésével készült The Cleaner két, míg Patrick Swayze utolsó színészi munkája a The Beast egy évadot ért meg. A kezdés tehát nem sikerült túl fényesen, de továbbmentek a megkezdett úton és elkészítették jelen írás tárgyát a The Glades-t, valamint sikerült megszerezniük az idei upfronts egyik ígéretes, ámde Fox által dobott pilotjának, a Breakout Kings-nek a jogait.

Mindig örömteli, amikor egy új kábelcsatorna száll be a versenybe és dönt úgy, hogy saját gyártású szériákkal áll elő, az A&E esetében azonban az első két projekt minősége azért hagyott kívánnivalót maga után. Harmadik próbálkozásuk a The Glades kapcsán felemás érzésekkel voltam, a procedurális jellegnek nem örültem, viszont legalább annak a jobbik, karaktereket előtérbe helyező válfaját vették elő, az előzetesek pedig biztató képet mutattak.

Az egykori chicago-i zsarut, Jim Longworth-ot miután összekülönbözött a főnökével egy floridai kisvárosba a fikciós Palm Glade-be helyezik át. Főhősünk részletesebben is kifejti a vita okát, a felettese azzal vádolta meg, hogy lefeküdt a feleségével és miután ezt ő tagadta, egy golyót is kapott tőle 'ajándékba'. A The Glades-t kis túlzással egyemberes sorozatként lehetne jellemezni, ugyan vannak korrekt teljesítménnyel előrukkoló mellékszereplőink, de az egyértelműen látszik, hogy Jim karaktere köré építették fel a sorozatot.

Az ilyen esetekben sok függ az íróktól, mennyire sikerül komplex, valamint a néző számára érdekes karaktert alkotniuk és bizony a casting-nak is a megszokottnál nagyobb szerep jut. A végeredményt elnézve azt lehet elmondani, hogy a törekvés ugyan látszódott, de egyiket sem sikerült igazán eltalálniuk... Jim egy önelégült, mindenkinek beszólogató, laza figura, aki úgy hiszi van is miért felvágnia, hiszen remek nyomozónak gondolja magát. Utóbbi végül be is bizonyosodik, de többször az volt az érzésem, hogy kissé már túl vagányra vették a karaktert, az íróknak pedig nem csak emiatt, hanem a néhány erőltetettre sikerült dialóg miatt is be kell írnunk a fekete pontot.

Az ausztrál Matt Passmore ugyan korrekt teljesítményt hozott, de ezzel együtt az is kirajzolódott, hogy sok pluszt nem képes hozzátenni Jim karakteréhez. A mellékszereplők közül a Lost Nikki-je, Kiele Sanchez, valamint Carlos Gomez (Shark, Sleeper Cell) érdemel említést, valamint maga a környezet, hiszen a floridai kisváros, legyen az a golfpálya, a tengerpart, vagy éppen a krokodilok élőhelyéül (is) szolgáló mocsár szintén lényegi összetevője a sorozatnak. A nyomozás szálra a közepesen érdekes jelzőt használnám, ezt és a korábban említetteket figyelembe véve talán nem is véletlen, hogy az 51 perces játékidőt kissé soknak éreztem.

A The Glades egy korrekt iparosmunka, mely azonban számomra semmi olyen egyedi jelleggel nem bír, ami miatt késztetést éreznék a folytatásra. Elsősorban azoknak ajánlanám akik kedvelik a karakterizációra is nagy hangsúlyt fektető nyomozós sorozatokat, a választóvonal pedig mindenképp ott lesz, hogy miképp sikerül megkedvelni a nárcisztikus nyomozónkat. Végül a nézettségről röviden: az A&E rendkívül elégedett lehet a pilot teljesítményével, vasárnap 3.6 millió nézőt (18-49-ben 1.4 millió) ültetett le a képernyők elé és így a csatorna legnézettebb saját gyártású sorozatává vált.

Értékelés:

Címkék: the glades