Ismételten csalódást okozott a Caprica

A Syfy még szeptemberben jelentette be, hogy az eredetileg tervezett 2011 január helyett már októberben műsorra tűzi a Caprica első évadának folytatását. Kissé meglepődtem, hogy milyen rezignáltsággal vettem tudomásul a hírt, mely egyúttal rámutatott arra is, hogy az első kilenc epizód nem hagyott bennem mély nyomokat. A Caprica ezzel együtt megkapta tőlem az újabb esélyt, bízva abban, hogy a sorozatnak végre sikerül rátalálnia a helyes útra. Sajnos azonban ismételten csalódnom kellett, a kép alatt spoilerek társaságában ennek okairól ejtek szót.

Az End of Line utolsó néhány percében az írók szép kis tűzijátékot mutattak be nekünk, ezek többsége azonban, ahogy arra előzetesen számítani lehetett, kamucliffhanger-nek bizonyult. A szereplők életében ugyan bekövetkezett néhány változás, de ezek közel sem voltak oly mértékűek, mint ami a cliff-ek alapján elvárható lett volna. A (fél)évadnyitó azonban nem emiatt okozott elsősorban csalódást, a legfőbb probléma továbbra is a karakterizációval van.

Egyik szereplőért sem tudunk izgulni, sőt lassan odáig jutunk, hogy közülük többen is teljesen érdektelenek a számomra. Joseph Adama-val jól láthatóan nem tudnak mit kezdeni, a felesége és a lánya elvesztése utáni gyászt az első néhány rész során még jól ábrázolták, de azóta részben a forgatókönyv, részben a karaktert alakító színész miatt komoly lejtmenetnek lehetünk szemtanúi. A virtuális világban való barangolásában volt ugyan lehetőség, de Esai Morales erőtlen alakítása miatt nem sikerült kiaknázni, ezt követően pedig az önismétlés csapdájába esett az írógárda. A mostani epizódban a maffiához való közeledését láthattuk, mely megalapozatlan volt és ezzel kapcsolatban a karakteridegen jelző is jogosnak mondható.

Örömteli, hogy láthattuk Gemenon-t, de Clarice történetszála egy pillanatra sem tudott lekötni, mely egyébként már az évad első felében is így volt. Ha már vallási fanatikusok, akkor jóval több potenciált látok Barnabas és Lacy sztorijában, velük azonban ezúttal csak egy rövid jelenet erejéig találkozhattunk. Daniel Graystone is azon kevés karakter közé sorolható, akiben látok lehetőséget, bár itt Eric Stoltz játéka is sokat hozzátesz a pozitív összképhez.

Daniel, Tomas Vergis áskálódásának köszönhetően elvesztette a vállalatát, melyet most a maffia segítségével szeretne visszaszerezni, ehhez kapcsolódóan érdekes fejlemények várható. A hozzá kapcsolódó másik történetszál azonban már kevésbé volt érdekfeszítő, természetesen a feleségéről, az öngyilkos kísérlete után csupán kisebb sérüléseket összeszedő Amanda-ról van szó. Paula Malcomson ugyan kiváló színésznő, de ezzel a következetlenül, sok esetben pongyolán megírt karakterrel ő sem tud mit kezdeni. A rész végén Zoe és a virtuális világ is beköszönt, csupán néhány percről volt szó, így egyelőre nem tennék elhamarkodott kijelentéseket az ő sztoriját illetően, pár rész után már okosabbak leszünk.

A Battlestar Galactica spinoff címke miatt magasan voltak a Caprica-val szembeni elvárások, melyeknek most egyértelműen látszik, hogy nem tudott megfelelni. A csalódáskeltő teljesítmény ellenére viszont, épp a BSG univerzum okán újabb és újabb lehetőségeket kap tőlem... az eddigieknél azonban mindenképp többet várok a későbbiekben.

Értékelés:

Címkék: caprica