Mi a valódi oka a Terra Nova csúszásának?

A premier időpontjának többszöri eltolása, lassan elkészülő digitális trükkök, pletykák a túllépett költségvetésről, valamint kreatív problémák... dióhéjban így foglalhatnánk össze a Fox grandiózus projektje, a Terra Nova eddigi pályafutását, melyből egy rövid előzetesen kívül még semmit nem láttunk és a sok halasztgatás után már a szeptemberi kezdést illetően is bizalmatlanok vagyunk. A bejegyzés során megnézzük, hogy mi áll valójában a csúszások mögött és milyenek a sorozat kilátásai.

Nézzük meg először miről is van szó: 2149-re az emberiség módszeresen tönkretette a környezetét és ennek következtében visszafordíthatatlanná vált a Föld pusztulása. Tudósok egy csoportja az időutazáson dolgozik, a kísérletek sikeresen végződnek és a projekt résztvevői 85 millió évvel a múltba kerülnek. Az eredeti cél az, hogy helyrehozzák a jövőben elkövetett hibákat, persze ahogy az lenni szokott, nem minden az előzetes tervek szerint alakul, a kolónia ugyanis számos meglepetést tartogat, ezen belül is a dinoszauruszok jelentik az egyik legfőbb veszélyt. A főbb szerepekben Jason O'Mara (Life on Mars), Allison Miller (Kings) és Stephen Lang (Avatar) látható.

A Fox a 2010-es májusi upfronts-on kérte be sorozatnak a Terra Nova-t, a produkció viszont a bejelentés időszakában még csak előkészületi fázisban volt, így midseason-re pakolták. Mindez 2011 januári kezdést jelentett volna, viszont a lassan haladó munkálatok miatt ezen is változtatni kellett. A csatorna úgy döntött, hogy a Glee kapcsán már tökéletesen bevált taktikát alkalmazza, a kétrészes pilotot május végén mutatja be, a sorozat pedig majd szeptembertől indulna. A januári TCA-n a kritikusoknak még egy három perces klipet is levetítettek, ez alapján úgy tűnt, hogy minden rendben van. Mindez azonban csak szemfényvesztés volt, melyet jól mutatott az, hogy a Fox nem sokkal később úgy döntött, hogy ismét elhalasztja a premiert és május helyett csak szeptemberben kerül képernyőre a kezdő epizód.

A Fox hivatalos álláspontja szerint a Steven Spielberg (producer, de a szakmai munkába nem folyik bele) nevével reklámozott szériánál több időre van szükség a speciális effektek tökéletesítéséhez és csupán emiatt késik a produkció. A valóságban viszont jóval összetettebb a probléma, példának okáért a mai napig nem sikerült elegendő anyagot forgatni a két órás pilothoz, melynek költségvetése egyébként 10 és 20 millió dollár közé tehető. Emellett személy problémák is felmerültek, több, mint egy tucat producer, illetve író hagyta ott a projektet, köztük a Lost-on, Buffy-n és 24-en dolgozó David Fury. Ezt legtöbben a Fox határozatlanságának tudják be, akik sokáig azt sem tudták eldönteni, hogy a premier egy vagy két órás legyen-e és még a forgatás megkezdése előtt egy hónappal is bizonytalanok voltak a pilot hosszát illetően.

A forgatási körülmények sem voltak éppen ideálisak, Alex Graves (The West Wing) rendező főként az esőre panaszkodott: "Sokszor úgy éreztük, mintha sohasem akarna megállni. Több olyan nap is volt, amikor egyáltalán nem tudtunk forgatni." Néhány csatornához közeli forrás szerint Graves az oka annak, hogy nem készült elég felvétel, de ez csak részigazság. A fennálló helyzetért a kétes hírnévvel bíró producer/író Brannon Braga (Star Trek: Voyager, 24, FlashForward) és a később behozott Rene Echevarria (The 4400, Stark Trek: DS9) legalább ekkora, ha nem nagyobb mértékben felelős.

Braga-val nem egyszerű ennyit dolgozni, erről a Star Trek: Voyager kapcsán Ron Moore bőven tudna mesélni... Braga nem csak Graves-szel, hanem az időközben showrunner-ré kinevezett Echevarria-val sem találta meg a közös hangot, folyamatosan elbeszéltek egymás mellett, a végeredmény, illetve annak hiánya pedig önmagáért beszél. A Fox végül Ken Horton (X-Akták) vágót kérte fel, hogy próbálja meg összerakni a pilotot, míg az évad további részeinek forgatása júniusban kezdődik el. Mint látható számos tényező együtthatásának köszönhető a jelenlegi, a csatorna és a készítők számára is több, mint kínos állapot. A kérdés az, hogy sikerül-e túllépni a problémákon, avagy a Terra Nova egy ígéretesnek induló, de még a bemutatója előtt megbukó projektté válik majd.

Címkék: terra nova