Touch – pilot

Kiefer Sutherland a pár héttel ezelőtti, TCA-n tett nyilatkozatában elárulta, hogy miért vállalta el a Touch főszerepét. Állítása szerint nem tudott ellenállni a kiváló fogatókönyvnek és örült neki, hogy végre egy Jack Bauer-től teljesen eltérő karaktert személyesíthet meg. Utóbbit megértjük és bizony egy-két jól elhelyezett damn it-et leszámítva valóban nincs sok egyezés a két szerep között, viszont a Tim Kring (Heroes) által papírra vetett szkript minősége kapcsán már eltérő véleményen vagyunk. 

A sorozat alapsztorija szerint a fiát egyedül nevelő édesapa rájön, hogy gyermeke különleges képesség birtokában van, az autista fiú képes megjövendölni a jövő eseményeit. A pilotot három nagyobb részre szedném, az apa és fia közötti kapcsolat bemutatását csak dicsérni tudom, örülök, hogy nem sajnálták erre az időt és Sutherland is hiteles tudott lenni a tőle kissé szokatlan szerepkörben. A képesség mibenléte már hagyott kívánnivalót maga után, érezhető volt, hogy minél gyorsabban túl akarnak lenni a magyarázaton, a Danny Glover által alakított 'kérdezned sem kell, mindent tudok a fiadról' karakterrel való elbeszélgetés pedig egy igencsak hatásvadász jelenetet eredményezett.

A legnagyobb problémám a heti üggyel volt, végig az volt az érzésem, hogy a sorozat okosabbnak hiszi magát, mint amilyen valójában. A rész végére ugyan összeállt a kép, de a kirakós darabkái nem illeszkedtek pontosan és erőltetettnek éreztem az egymáshoz kapcsolódó történetszálakat. Hozzáteszem, az mindenképpen pozitívan értékelendő, hogy a pilot során több országba, így az USA-n kívül Japán, Irak és Írország is ellátogatunk, de sajnos ennek megvan az a hátránya, hogy a történetek közül lesz, ami nem nyeri el a tetszésünket.

Ilyen volt most az iraki szál, mely már-már a nevetségesség határát súrólta, az i-re a pontot (sajnos ezúttal ellenkező előjellel) a diszpécser/énekesnő, valamint a 'sütőért cserébe terrorista leszek' srác banális beszélgetése tette fel. A pilot egyértelműen csalódást jelentett, de mivel az epizodikusság miatt a fent említett hibák egy részét ki lehet javítani, néhány epizód erejéig még kitartok mellette. A Fox szempontjából kiválóan sikerült a bemutatkozás, az American Idol után debütáló Touch nagyszerű számokkal nyitott, a folytatásra azonban márciusig várni kell, amikor is a hétfői 21 órás időpontba kerül a sorozat. 

Értékelés:

Címkék: touch