Sorozat készülhet a Fables-ből

A poszt eredeti írásának időpontja: 2008.12.08. 23:45

Azért a feltételes mód a címben, mivel az ABC egyelőre csak a pilot-ra adott megbízást, de véleményem szerint bőven van benne annyi potenciál, hogy végül a sorozatra is rábólintson a csatorna.

Először pár szót a képregényről: Bill Willingham 2002-ben indította útjára ezt a kritikusok által körülrajongott és díjakat is bőven magáénak tudó (14 Eisner) képregényfolyamot. A Fables nemcsak szakmailag, hanem az eladásokat tekintve is az egyik legsikeresebb kiadványa  lett a felnőtt képregényekre szakosodott Vertigo-nak. Az Egyesült Államokban már 70 rész fölött járó képregény már spinoffot is kapott, a Jack of Fables hangvételében ugyan kicsit más, de hasonlóképpen minőségi kiadványnak bizonyult.

A Képes Kiadónak köszönhetően már itthon is kezünkbe vehetjük az első kötetet  (5 rész) Fabulák címmel.

A történet szerint a mesehősök köztünk élnek, köszönhetően annak, hogy egyik ellenségük évszázadokkal ezelőtt elűzte őket Meseföldről. Az első történetben egy nyomozásba csöppenünk, amit Farkas vezet Hófehérke testvére, Rózsa Piros eltűnése miatt. Számos fordulatot és meglepetést tartogat számunkra a sztori, közben pedig betekintést kapunk a fabulák múltjába is, legyen szó a szereplők kapcsolatairól vagy a Meseföldre visszautaló részekről. Életszerű, kiválóan megírt dailógusok, okosan felépített történet és remek kiszólások jellemzik a kötetet.

 

És akkor essen szó a  lehetséges sorozatról: a szintén ABC-s Six Degrees  készítői, Raven Metzner és Stu Zicherman felügyelik a projcetet, és bár  az előbb említett sorozatuk nagyot zakózott, remélhetőleg a csatornánál még töretlen a bizalom irántuk. Szükség is lesz rá, ugyanis nem lesz ezt könnyű képernyőre álmodni. Egy kábelcsatornának jobban örültem volna, mivel ott kevésébé kellene visszafogniuk magukat, merészebb dolgokat is bevállalhatnának. Persze ekkor jut az ember eszébe az is, hogy nem rég épp az HBO döbte vissza a Preachert nevetséges indokkal...

Anno, a Six Degrees Lost felvezetést kapott, de szép is lenne, ha a Fables-t is majd egy hasonlóan erős műsor mögé tenné az ABC. Persze előreszaladtam már, hiszen az elején is említettem ez még csak pilot berendelés volt. Részemről megkapják a bizalmat Metznerék, bízom benne, hogy minél több mindent át tudnak majd emelni a képregény eredetiségéből és ötletességéből.

Update: az infó sixx-től (comment:com) van -  Put pilot megrendelésről van szó, ami azt jelenti, hogy amennyiben az ABC visszadobná, elég komoly kártérítést kellene fizetnie. Így egyre valószínűbb, hogy jövő ősszel valóban találkozhatunk a Fabulákkal sorozat formátumban is.