HBO vasárnapok: visszatérnek a régi szép idők?!

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt írtam, egy az HBO-t igencsak elmarasztaló bejegyzést, de mivel sok minden változott azóta, így gondoltam, itt az ideje, hogy beszámoljak a legnagyobb fizető csatorna jelenlegi helyzetéről. Egyre nyilvánvalóbb, hogy kezdenek magukhoz térni, egyrészt a növekvő nézettségeknek és az egyre jobb kínálatnak, valamint az épp a legutóbbi bejegyzés által is jól felmérhető (igencsak kecsegtető) terveknek és jövőképnek köszönhetően.

A 2009-es nyári HBO vasárnap még a csatorna vezetőit is meglepte, ilyen eredményekre ők sem számítottak. A True Blood szinte minden héten sorozatrekord nézettséget hoz, a legutóbbi 2x08-as részt 4.4 milliónyian látták és demo-ban is egészen kiváló 2.7-es eredményt hozott. Kétségtelen, hogy a mostani vámpír-divat is hozzájárul ehhez, de dőreség lenne csak erre fogni... A sorozat nézettsége ugyanis szinte tökéletesen párhuzamba állítható a minőség fokozatos növekedésével. Már az elsőben is folyamatosan javult a színvonal, a második évad pedig eddig egészen remek. Az eredményekben még a rész végi, egyre kegyetlenebb cliffhangerek is szerepet játszhatnak. Végül még egy adat a sorozat népszerűségére: az első évados DVD 11 héttel megjelenését követően már túllépte az 1 millió eladott példányt (1.2 millió), ezzel mintegy 42 millió dollárnyi forgalmat generálva.

A vasárnap esti remek eredményekhez az Entourage és a Hung is bőven hozzájárul. A srácok a hatodik évadban szintén sorozatrekord nézettséggel futnak (legutóbb 3.3 millió) és a 18-49-es eredmények is kiválóak - 1.7-es rating. Az Entourage még az HBO elmúlt évekbeli igencsak vérszegény nézettséget hozó korszakában is egy stabil (sőt sokszor a legjobb) pontnak számított, szinte folyamatosan 2 mliiló felett tudott teljesíteni. Látható volt, hogy nagyon szépen kialakult a törzsközönsége. Ezúttal végre a Hung-nak köszönhetően egy erős felvezetést is kapott, így számait még tovább tudta növelni. A minőség a hat szezon alatt végig adott volt, az pedig mindent elárul a sorozatról, hogy még a hatodik évadában is ugyanolyan friss tudott maradni és hasonlóképp tökéletes szórakozást nyújt, mint az azt megelő években.

A Hung eredményeiben pedig nagy szerepet játszik a True Blood erős felvezetése, de a jó nézettséget meg is kell tartani és ebből a szempontból remekül teljesít a Jane-ek sorozata. Hasonló eredményeket hoz, mint az Entourage, legutóbb 3.4 millió néz követte a sorozatot, míg demóban valamivel a srácok alatt teljesített, de az 1.6-os rating is csak minimáis eltérést mutat. A minőséget illetően sincs okunk panaszra, az Alexander Payne rendezte pilotot követőpen szépen építkeznek, egy az előzetes várakozásokhoz képest más, de ettől függetlenül tetszetős dramedy-t kaptunk.

Szubjektív szempontok is szerepet játszottak a csatornát ezúttal magasztaló bejegyzés megírásában, hiszen rég volt, hogy egy HBO vasárnap mindhárom sorozatuk nézős volt. Egyúttal azonban a fenti számok, a rendkívül ígéretes tervek, valamint a már számos médium és újságírók által is többször hangoztatott dicséretek is bizonyítják, hogy most már reális a címbeli kérdés/kijelentés: valóban visszatérhetnek a régi szép idők az HBO-nál.

Az említetteken kívül még öt saját gyártású sorozattal rendelkezik jelenleg az HBO (melyek télen, vagy tavasszal térnek/térhetnek vissza), de ez a hármas az aktualitásuk mellett azért is lett kiemelve, mert az eddig sem hibádzó minőség mellett "ők" a nézettségükkel is elégedettséggel tölthetik el a csatornát.