The Tudors - 3. évad

Úgy tűnik, a Tudors most már hagyományosan a nyári dara egyik eleme lesz nálam, az első kettőt követően a meglepően rövid, mindössze nyolc részes harmadik évadot is így néztem. A VIII. Henrik életét feldolgozó sorozat jövőre fog zárulni, valószínűleg 2010 tavaszán láthatjuk a befejező tíz epizódot. A Showtime egyébként Michael Hirst-el, a sorozat showrunnerével és állandó írójával egyetértésben döntött így. A kép alatt spoileresen folytatom.

(a képen látható karakterek, balról-jobbra haladva: a harmadik feleség Jane Seymour, VIII. Henrik és első házasságából fogant gyermeke Mária -  a sorozat alapján senki sem gondolná, hogy ez a kedves teremtés, a későbbi királynő később megkapta a Véres gúny/előnevet...)

Ugyan régi vágya, miszerint fiú örököse szülessen, teljesült, Henrik-re egyre sötétebb idők járnak. Harmadik felesége, Jane Seymour pár nappal a szülést követően elhunyt, egykori sérülése pedig újfent kiújult és szinte az őrületbe kergeti. Mindeközben a katolikusok lázongásaival is meg kell küzdenie és a következő feleség kiválasztása is nehézségekbe ütközik.

Ahogy a megelőző évadokban, így ezúttal is elsősorban az udvari intrikák és a remek színészi alakítások jelentik a fő vonzerőt (a téma mellett természetesen), hozzátéve, hogy előbbi igencsak szubjektív, könnyen lehet sokakat ez éppenhogy visszatarthat a sorozat nézésétől. Mindenesetre én, legyen szó, akár múlt, vagy jelenkorba helyezett történetről, mindig is élvezettel figyeltem ezeket a sakkjátszmához hasonlítható, a saját céljaink érvényesülésére irányuló ügyeskedéseket, márha persze ezt okosan végigviszik.  A Tudors esetén ez fennáll, így aki hozzám hasonlóan kedveli ezeket, valószínűleg nem fog csalódni.

Az imént a színészeket is kiemeltem, nem véletlenül, jó castingot hoztak össze a sorozathoz. A királyt alakító Jonathan Rhys Meyers testi felépítését tekintve ugyan nem, de a színészi kvalitásokat nézve tökéletes választás volt a szerepre. Remekül mutatja be a nőfaló, arrogáns, gyakran szélsőséges hangulatú uralkodót. Miután harmadik felesége, Jane Seymour elhunyt, a király hosszabb időre bezárkózott szobájába, és azért emelem most ki ezt a harmadik évados részletet, mert ehhez kapcsolódik Meyers egyik legjobb alakítása. Az udvari bolonddal való beszélgetése, vitasorozata szürreális és zavarbaejtő volt, Meyers-nek sikerült kiaknáznia a jelenetekben rejlő lehetőséget.

Az évad egyik kellemes meglepetésének Henry Cavill bizonyult, aki Suffolk grófját és a király bizalmasát alakítja. Nem mintha eddig bármi kifogásom lett volna a játékára, de ezúttal kapott egy olyan történetszálat, amelyben lehetősége volt bizonyítani. A király rá osztotta a feladatot, hogy a katolikus szervezkedés leverését követő bosszúhadjáratot vezesse, melynek során lelkiismerete és a királyhoz fűződő hűsége közötti vívódást, valamint feleségével való viszonyának megváltozását is remekül adta vissza.

Thomas Cromwell, aki közel egy évtizedig kancellár és a király egyik legfőbb tanácsosa volt, James Frain alakításában kelt életre. Egyik kedvenc karakterem (volt), az udvari játszmák egyik főszereplője, valamint a király által elrendelt kivégzések egyik fő letéteményese. Frain a legtöbb esetben apró gesztusokkal, remek arcjátékával mutatja be Cromwell lelkiállapotát, mindenképp dicséret illeti játékáért.

A  protestantimzus elkötelezett híveként minden egyes döntésével, illetve a királyt befolyásolni próbáló szándékával, annak térhódítását tartotta szem előtt. Végül, udvarban lévő ellenségeinek "köszönhetően" őt is árulással vádolták meg és kivégezték. Utóbbinak felvezetése már kevésbé sikerült megfelelően, aki esetleg a történelemkönyvekből nem tudta volna előre, sem lepődött meg halálán. Az árulás vádját megelőzően szinte a semmiből tűnt elő gyermeke, és a magánéleti szál felbukkanásával az alkotók érezhetően a a karakter halálának hatását próbálták erősíteni - túlságosan is átlátszóan.

Néhány olyan színészt/karaktert szeretnék még megemlíteni, akik esetleg kedvet hozhatnak később a sorozat bepróbálásához. Bár hozzáteszem, hogy közülük többen is az első két évadban kapott szerepet, de azt ugye tudjuk, hogy VIII. Henrik alatt bizony nem kevés prominens személyiség vesztette el a fejét - elnézést a szójátékért:). Morus Tamás szerepében Jermey Northam láthattuk, Wolsey bíborost Sam Neill, III. Pál pápát Peter O'Toole, Von Waldburg bíborost Max Von Sydow, míg Boleyn Anna-t Natalie Dormer alakította. Visszatérve a harmadik évad taglalására, összességében ezúttal is hozta a megszokott színvonalat, kíváncsian várjuk a jövőre esedékse utolsó felvonást.

Értékelés:

Címkék: the tudors