A NBC ismét alkot: Southland kasza a 2. évad premierje előtt

Az várható volt, hogy a Southland nem fog sokáig élni, erre egyrészt a tavalyi nézettség gyors hanyatlásából, másrészt a pénteki slot miatt következtehettünk. Arra viszont már kevésbé, hogy a kaszára - miután az NBC berendelte a második évadot, majd le is forgattak belőle hat epizódot - két héttel a második évad premierje előtt kerüljön sor. Ritka és egyúttal az NBC-nél uralkodó állapotokat jól jellemző lépés....

A cél a költségek minimalizálása, ez már tavaly óta tudvalevő, számos nyilatkozatuk, majd döntésük is erre engedett következtetni. Leno főműsoridőbe helyezése, majd a Day One minisorozattá való "átalakítása"  és a mostani Southland lépés is a költségcsökkentés miatt történt. Viszont akkor felmerül, hogy egyáltalán minek rendelték be az utóbbi kettőt, másrészt mégis mi a ráció abban, hogy a Southland esetében kap egy második évadot, ráadásul viszonylag költséges sorozatról van szó, le is forgatok belőle néhány részt, majd utána kukázom, úgy, hogy esélyt sem adok neki. Ha ez volt a céljuk, akkor négy hónnapal ezelőtt, illetve nyáron, a forgatások megkezdése előtt is meghozhatták volna ezt a döntést, azaz a második évados berendelés visszavonását. Utóbbi esetében is lett volna felzúdulás, de legalább valóban spóroltak volna és nem néznénk őket teljesen inkompetensnek.

Elképesztő mélyégekbe jutottak, a keddi Biggest Loser-en kívül csak az Office, az, ami versenyképes (és persze a vasárnapi foci, de annak sikerében nincs sok szerepük), és már az egész szakma rajtuk röhög. Nem túlzás, elég csak az augusztusi TCA turnén történtekre gondolni, ráadásul a helyzet azóta csak rosszabbodott. A CBS-Fox-ABC trió közelében sincsenek, sőt hétfőn már a spanyol nyelvű Univison is elkapta őket, mind össznézettsében, mind a 18-49-es és 18-34-es mutatókban...

A lehetőségeik behatároltak, amiben még talán lenne némi opció: a két órás Biggest Loser-t ketté szedni, kedden és szerdán menne és nem Leno-t, hanem egy-egy sorozatot felvezetni vele. Nem mondom, van kockázata, de ha valamit kezdeni akarnak magukkal, ez lenne a legésszerűbb lépés. Persze, ha tartják magukat elsődleges céljukhoz, a költségcsökkentéshez, valamint Zucker (NBCU elnöke) másfél évvel ezelőtti nyilatkozatához - "I don't think we'll ever be able to say, 'NBC is number one in prime time." akkor ebből nem lesz semmi és évekre bebetonozhatják magukat az országos csatornák versenyének utolsó helyére (CW-t értelemszerűen nem számítva).

A pesszimista zárást elkerülendő néhány berendelésről is van hír, ami természetesen más csatornáktól érkezett... A héten a CBS megadta a back nine-t két keddi újoncának, a felvezetését kiválóan megtartó NCIS: LA-nak, valamint a csatorna számára évek óta kritikus keddi 10 órás spot-ban korrektül teljesítő The Good Wife-nak. Tegnap az ABC adott teljes évadot, vagyis 22 részt adott a szerdai sitcom-blokk majd mindegyik tagjának - a Modern Family és a Cougar Town még az eheti esés ellenére is jól teljesít, így a döntésben semmi meglepő nincs, a Middle helyzete már neccesebb volt, de úgy tűnik bíznak a nézettség stabilizálódásában, illetve némi javulásában. A negyedik sitcomnál, a Hank-nél pedig csak a mikor kap kaszát kérdés maradt hátra.