Az országos csatornák nézettségi mutatói

Úgy tűnik a már beharangozott, nagyjából állandó "szintre beállás" ideje még nem jött el, a 41. héten (október 5-11.) a sorozatok nagy többsége ugyanis csökkent a múlt heti eredményeihez képest. Talán leginkább az ABC újoncainál volt ez meglepő, nem is a nézővesztés, sokkal inkább annak mértéke. Meglátjuk, hogy a jövő hét miképp alakul, ezúttal viszont egy kis összegzést adok a csatornák eddigi szerepléséről.

Köszönhetően a tvbythenumbers-nek egy grafikonon láthatjuk az idény első két hetének eredményeit. Szeptember 21-e a kiinduló pont, amikor is beindult az igazi nagyüzem, a legtöbb újonc és visszatérő sorozat elrajtolt. A végpont pedig október 4-e, így tehát a múlt heti eredményeket nem tartalmazza. Ahogy a bekezdésben már utaltam rá, változás csak annyiban lenne, hogy mindegyik csatornánál valamelyest kisebb érték jönne ki, leginkább az ABC (náluk még belefér) és az NBC esetében (náluk már egyáltalán nem).

A grafikon az öt országos csatorna mellett az Univision spanyol nyelvű adót is tartalmazza, mely egyre nagyobb térnyerést mutat. Az első oszlop az össznézettséget takarja, amelyben az utóbbi években már megszokott módon a CBS uralkodik. Érdemes összevetni a Fox és NBC számait, ugyan össznézettségben egy szinten helyezkednek el, de előbbi számára ez kis túlzással lényegtelennek mondható. Alapvetően minden csatornánál a 18-49-esek eredmények az igazánlfontosak, hiszen a reklámozók/hirdetők szempontjából kiemelt korosztályról van szó. Ez a Fox-ra még hatványozottabban igaz, sőt náluk a 18-34-es eredmények legalább ennyire fontosak. Ezt a két kulcs mutatót összevetve: 18-49 NBC: 2.7; Fox: 3.1 18-34 NBC: 2.3; Fox: 3.1. Különösebb kommentár nem is kellene hozzá, a Fox a számára fontos mutatókban bőven felülmúlja, mit szépítsünk alázza a pávás csatornát...

Reilly-ék már csak azért is elégedettek lehetnek az eredményekkel, mert az NBC-nél jóval erősebb CBS-t és NBC-t is bőven verik 18-34-ben, míg 18-49-ben szintén jobb, vagy ugyanolyan mutatóval rendelkeznek. A Fox számára a januártól kezdődő időszak az igazán erős, beindul a mindenkit félresöprő American Idol, jön a korrekt eredményre képes 24 és az elmúlt 2-3 év gyakorlatának megfelelően (majdnem) több újoncot tartogatnak midseason-re, mint a szeptemberi kezdésre... Az idény második felében tehát bivalyerősek, de az, hogy már ősszel a számukra fontos korosztályokban ilyen eredményekkel tudnak kirukkolni szokatlan, számukra pedig természetesen igencsak örömteli.

A CBS kapcsán már említettem a szinte papírforma össznézettség mutatót és ugyan a 18-49-es mutatóik is jónak mondhatók, de a rájuk aggasztott nyugdjas csatorna jelző korántsem véletlen. Önmagában korrekt lenne a demó, de az össznézettséghez viszonyítva már kevéséb tűnik annak. A piros grafikon az össznézettség után nagyot esik 18-49-ben, 18-34-ben pedig még többet és a fiatal 18-34-es korosztályban a Fox, ABC, és NBC mögé kerül. A 25-54-es korosztályban elsők, ezek az adatok pedig  végképp bizonyítják a nyugdíjas csatorna kijelentés jogosságát. A félreértések elkerülése végett: a CBS van az egyik, ha nem a legjobb helyzetben az országos csatornák között, a hét majdnem minden napjával elégedettek lehetnek, de a fenti jelzőt még egy darabig valószínűleg nem tudják leszedni magukról.

Az ABC mutatói egyelőre jónak mondhatók, a visszatérő sorozataik nagyjából hozzák a tavalyi szintet, náluk inkább az a kérdés, hogy az új sorozataik mikorra állnak be egy állandó szintre. Mivel sok újonccal kezdtek, így néhány bukta be volt kalkulálva - Forgotten, Eastwick és Hank hamarosan mehet is levesbe, vagy legalábbis a háromból kettő biztosan, a Middle gyengén közepes eredménnyel rukkolt ki eddig, de nála a teljes évad már garantált. A Modern Family, Cougar Town esetében is és valószínűleg a Flash Forward-nál is hamarosan, ez a hármas elvileg sikersorozata is lehet a csatornának, de ez csak akkor teljesülhet, ha megállnak az esésben és tudják tartani legalább a 3 fölötti 18-49-es ratinget.

Az NBC a blogon közvetve, vagy éppen közvetlen módon már több bejegyzésben is központi szerepet kapott, így a szinte egyöntetűen negatív töltetű post-okat most nem elevenítem fel. Röviden csak annyit, hogy ez roppant gyenge eredmény, soha nem látott mélységekben van a csatorna. A CW természetesen az utolsó helyen szerepel, csak névlegesen mondható országos csatoránának... ők egyébként, mint, ahogy a grafikonból is kitűnik a 18-34-es korosztályt célozzák meg.