Nézettségi rekordot hozott a 44. Super Bowl

A tavalyi Pittsburgh - Arizona döntő nézettségéből kiindulva (98.7 millió néző) bízhattunk abban, hogy a 2010-esen akár a 100 millió néző és talán egy új televíziós rekord is meglehet majd. Egy Super Bowl, a mérkőző felektől függetlenül is az év legfontosabb (és legnézettebb) sporteseménye az USA-ban, de a Saints és a Colts összecsapása tökéletes párosításnak tűnt abból a szempontból is, hogy a New Orleans városát ért 2005-ös tragédia miatt egy egész ország állt a szentek csapata mögött, és a két zseniális irányító, Drew Brees és Peyton Manning párharca, valamint a két csapat támadó orientált stílusa is minden bizonnyal vonzotta a nézőket. Nem is kellett csalódunk a mérkőzésben, a nézettség pedig hozta, sőt nem túlzás ha azt mondom, még felül is múlta a várakozásainkat.

A 44. Super Bowl-t átlagosan 106.5 millió néző követte végig, amely így minden idők legnézettebb televíziós műsora lett az Egyesült Államokban. A rekordot eddig az 1983-as M.A.S.H. finálé tartotta, 105.97 millióval. A két adat összehasonlításakor érdemes figyelembe venni, hogy a tizenhét évvel ezelőtti 218 millióról, napjainkra 292 millióra növekedett a tv nézők száma (háztartásokat tekintve ez 83 és 115 millió), azonban ennek ellenére sem mondhatjuk azt, hogy manapság könnyebb lenne egy ilyen eredmény elérése.

A tv nézési szokások alaposan megváltoztak, nagyobb kínálat jellemzi a piacot, és szintén nem elhanyagolható tényező, hogy a nyolcvanas évekhez képest rengeteg egyéb kikapcsolódási - szórakozási tevékenység közül választhatnak az emberek. Az idei Super Bowl-t közvetítő CBS öröme azonban csak akkor vált teljessé, amikor meglátták, hogy  milyen eredményt ért el a focimeccs mögé rakott Undercover Boss. Őszintén szólva szkeptikus voltam a reality szereplésével kapcsolatban, de végül az előzetes várakozásokat bőven felülmúlva teljesített az Angliából importált műsor.

Az UC 38.6 millió nézőt ültetett le a képernyők elé, amely így a 2001-es Survivor II óta a legnézettebb Super Bowl-t követő programmá és egyben a legnézettebb reality premierré avanzsált. Ez a siker persze csak akkor ér valamit, ha önmagában is képes lesz majd egy korrekt/jó teljesítményre. A kritikák eddig vegyesnek mondhatók, viszont ha hosszútávon is sikerről beszélhetünk majd, akkor kénytelen leszek bepróbálni, egy, a fenti linken elérhető bejegyzés utolsó sorában tett ígéretem miatt... Összességében elmondható, hogy a CBS-nél maximálisan elégedettek lehetnek a vasárnapi eredményekkel, ilyen nézettségi mutatókra talán még ők sem számítottak.