A legdrágább pilotok

A pilotok költségvetése szinte minden esetben nagyobb, mint az azt követő epizódoké, hiszen az első résszel kell behúzni a nézőt, lehetőleg minél látványosabb és ezzel együtt emlékezetesebb jeleneteket prezentálni. A díszletek építése szintén komoly összegeket emészt fel, ha szerencsés a stúdió, valamint a csatorna, akkor több évadon keresztül szolgálják majd a produkciót és megtérül a befektetés, egy gyors kasza esetén viszont komoly veszteséggel kell számolni.

A bejegyzésben most a legdrágább pilotokat veszem górcső alá, melynek végén a képzeletbeli dobogó első helyezettjére is fény derül. Még mielőtt azonban rekordokról esne szó, összehasonlítási alapként álljon itt egy 2005-ös (sajnos nem áll rendelkezésünkre ennél frissebb) adat, mikor is a pilotok átlagos költségvetése 4 millió dollár volt.

James Cameron nevéhez pályafutása során már nem egyszer fűződött a legdrágább és a legnagyobb bevételt hozó film (Terminátor 2 - költségvetés kapcsán, Titanic, Avatar - mindkettő igaz rá), így szinte magától értetődik, hogy sorozatkészítéskor sem veri fogához a garast. A Fox 2000-ben mutatta be a Dark Angel pilotját, melynek két részes pilotja 8 millió dollárt emésztett fel. Ez az összeg egy évtizeddel később is kiemelkedőnek számít, és akkor az inflációt még bele sem számoltuk...

Négy évvel később az ABC által műsorra tűzött Lost (dupla részes) pilotján ámultunk el, melynek költségvetése 10 és 14 millió dollár közöttire tehető. J.J. Abrams egy másik projektje, a Fringe esetében szintén nyolc számjegyű összeget költöttek el, a Fox-on 2008-ban bemutatkozó sorozat első része 10 millió dollárba került. Időben egy kicsit vissza, költségek terén viszont előre haladunk, amikor is a UPN által sugárzott Star Trek: Voyager 1995-ös pilotjára vetünk egy pillantást - a sormintának megfelelően a Caretaker is két részes volt és a számla végösszege 23 millió dollárt mutatott.

Az HBO saját gyártású sorozatai, közülük is természetesen a drámák komoly költségvetéssel rendelkeznek, és bizony többnek is ez, valamint az ehhez képest szerények mondható nézettség okozta a vesztét. Konkrét példákat említve: Carnivále, Deadwood, vagy éppen a Rome, utóbbi esetében egyébként az első évad 12 része 110 millió dollárba került, ebből az HBO 85-öt, a BBC pedig 15 millió dollárt állt - a kezdő epizódról nincs információnk. A minisorozatok esetében ugyan nem beszélhetünk pilotról, de érdekesség gyanánt megemlítem a két legdrágább produkciót (mindkettő 10 részre vonatkozik): a 2001-es Band of Brothers 125, az idén bemutatott The Pacific pedig már több, mint 200 milliós költségvetéssel bírt.

A legnagyobb fizetős kábelcsatorna a mostani projektjeire is komoly pénzeket áldoz, a Game of Thrones pilotjára 10 millió dollár fölött költöttek, ami az újraforgatások miatt még tovább nőhet. Van azonban egy sorozat, mely könnyedén maga mögé utasítja a korábban említetteket... ez pedig nem más, mint a szeptember 19-en bemutatkozó Boardwalk Empire. A 1920-as évek (szesztilalom idején felvirágzó) Atlantic City-jét bemutató dráma az év egyik legjobban várt újonca, ide kattintva elérhetőek a hozzá kapcsolódó bejegyzések, ezúttal viszont az anyagi oldaláról közelítjük meg a produkciót.

A Martin Scorsese által rendezett pilot költségvetése 50 millió dollár volt, mely főképp a díszletek építésére, valamint a korabeli ruhák, jelmezek és egyéb kellékek megtervezésére, illetve beszerzésére ment el.

update:

A New York Post 50 millió dolláros költségvetésről számolt be, azonban a Variety augusztuti cikke szerint ennél kevesebbe, 18-23 millió közötti összegbe került az első epizód. A Wall-Steet Journal pedig közel 30 millió dollárt ír. A pontos adat valószínűleg nem fog kiderülni, várhatóan az HBO is játszik a számokkal, de ettől függgetlenül a legdrágább pilot cím minden bizonnyal a Boardwalk Empire-t illeti.

Michelle Kung-nak, a Wall Street Journal (Speakeasy blog) újságírónőjének megadatott a lehetőség, hogy ellátogasson a forgatásra, melyről így számolt be:

Located in Brooklyn parking lot, the built-from-scratch boardwalk set took three months to construct and features era-appropriate storefronts for fake businesses such as the Canton Tea Parlor, a spiffed-up Ritz Carlton, Babette’s Supper Club (where Thompson & Co ring in the start of Prohibition), and one of Winter’s favorites, a baby incubator display. Truckloads of sand were driven in to recreate the Atlantic City coastline, and a giant green screen faces the length of the 300-foot boardwalk, which will allow the production team to digitally add in the ocean later.

Az ezt követő részek természetesen jóval olcsóbbak lesznek, én egy epizódonkénti 4-6 millió dollár közötti összeget tartok valószínűnek. Az HBO mindenesetre igen nagy kockázatot vállal a sorozattal és csak bízhatunk abban, hogy ezúttal beigazolódik az aki mer, az nyer közmondás.