Luther - 1. évad

John Luther egy öntörvényű nyomozó, általában nem tartja be a játékszabályokat, de ezzel együtt, vagy tán épp ezért zseniális detektív, akinek egyedi módszerei legtöbbször eredményre vezetnek. Neil Cross (Spooks) sorozatának főhőse összetett karakter, melynek kibontására szerencsére legalább akkora, sőt bizonyos részekben még nagyobb hangsúlyt fektettek, mint a bűnügyek felderítésére. Angol sorozat révén kevesebb (jelen esetben hat) epizóddal kell számolnunk, melyeket a BBC One a nyár elején tűzött műsorra.

A nyitó jelenetben Luthernek élete addigi legnehezebb döntését kell meghoznia, sarokba szorította a több gyermek életét kioltó gyilkost, majd azt követően, hogy kihúzta belőle a szükséges információkat, választania kell, megmenti őt, vagy hagyja meghalni. Utóbbi mellett határoz, melynek következménye felfüggesztés, valamint az elmegyógyintézetbe való beköltözés lesz. Gyógyulása után a munkában új társat kap, míg 'otthon' azzal kell szembesülnie, hogy a felesége elhagyta őt egy másik férfiért...

A felütés tehát nem éppen optimista, de ez a későbbiekben sem változik. Cross nagyon helyesen úgy döntött, hogy a bűnözők - a legtöbb esetben sorozatgyilkosokról van szó - szintén alapos karakterrajzot kapnak, mellyel még realisztikusabbá tette a sorozatot. A tempó részben ebből adódóan lassúnak mondható, az utolsó két rész azonban kivételt képez. Komoly változásoknak lehettünk szemtanúi, mely kétségtelen bátor húzás volt az íróktól, csupán annyi kifogásom volt ellene, hogy több alapozásra lett volna szükség előtte, úgymond túl korán dobták be ezt a szálat. Ezen kívül főként a nyomozás résznél jelentkeztek negatívumok, néhány epizódnál sablon megoldások, adott esetben logikátlan lépések borzolták a kedélyeket, vagy éppen a végkifejlet hagyott kívánnivalót maga után.

A Luther igazi erejét azonban nem a detektív munka adja, sokkal inkább a címszereplő karaktere. Egy kiváló elme, aki érthető módon nehezen tud megbékélni múltbeli tetteivel és tisztában van vele, hogy ezek élete végéig kísérteni fogják. Látjuk, ahogy Luther belefárad a bürokráciába és a 'minden áron elkapni a gyilkost' mentalitásnak köszönhetően többször is áthágja a törvényt. A néző szimpátiáját azonban nem veszti el, ugyan vannak morálisan megkérdőjelezhető döntései, de ezzel együtt könnyen lehet azonosulni a hányattatott sorsú főszereplővel.

A Luther-Alice Morgan szál kibontása szintén dicséretet érdemel, már önmagában a kapcsolat abszurditása felkelti a figyelmünket, de emellett mindig sikerül valami újat és váratlan behozni kettejük történetébe. Alice ráadásul legalább annyira érdekes karakter, mint Luther, a szociopata zseni pedig nem csak a nyomozónk, hanem a néző számára is végig kiismerhetetlen marad.

Az alakítások kapcsán nem meglepő módon Idris Elba-t (The Wire) kell elsőként kiemelnem, nem volt könnyű feladata, de nagyszerű teljesítménnyel rukkolt ki. Ugyanezen jelzőkkel kell illetnem az Alice-t játszó Ruth Wilson-t (The Prisoner) is, aki Elba-hoz hasonlóan egy komplex szerepet oldott meg hibátlanul. Luther új partnereként Warren Brown korrekt alakítással jelentkezett, a kollégák közül azonban Steven Mackintosh (Ian)  játéka sikerült igazán emlékezetesre. Talán csak a Luther nejének szerepében feltűnő Indira Varma okozott csalódást.

Összegzésképp azt lehet elmondani, hogy a sorozat ereje elsősorban az aprólékosan kimunkált jellemrajzban és a kiváló alakításokban rejtőzik. Szintén fontos összetevőnek mondható a naturalisztikus ábrázolásmódnak, valamint a képi világnak is köszönhető sajátos atmoszféra. A folytatás egyelőre kérdéses, az első évad ugyan jó nézettséggel nyitott, azonban az utolsó rész kivételével fokozatos csökkenést mutatott. Mindenesetre bízunk benne, hogy láthatjuk még munkában John Luther nyomozót.

Értékelés:

Címkék: luther